Μετεωρίτης εντυπωσίασε την Νότια Αφρική – Τι λένε οι επιστήμονες

Μετεωρίτης εντυπωσίασε την Νότια Αφρική – Τι λένε οι επιστήμονες

Στις 25 Αυγούστου, οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης στην επαρχία του Ανατολικού Ακρωτηρίου, καθώς επίσης και του Δυτικού Ακρωτηρίου και του Φρι Στέιτ στη Νότια Αφρική, ανέφεραν ότι είδαν μια λαμπερή, γαλανόλευκη και πορτοκαλί λωρίδα φωτός στον ουρανό. Η «αστραπή» συνοδεύτηκε από μια έκρηξη και δονήσεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πρόκειται για ένα σπάνιο θραύσμα μετεωρίτη, που είναι μαύρο και γυαλιστερό στο εξωτερικό του, με ανοιχτόγκριζο εσωτερικό που θυμίζει τσιμέντο, ζυγίζει λιγότερα από 90 γραμμάρια και η διάμετρός του δεν ξεπερνά τα 5 εκατοστά. Προσωρινά, το αποκαλούν «Μετεωρίτη Νκουέμπα», από την πόλη όπου βρέθηκε.

«Η τριβή του στην ατμόσφαιρα δημιούργησε μια θεαματική πύρινη βολίδα και είχε ως αποτέλεσμα τη θραύση του» είπε ο Ρότζερ Γκίμπσον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών Βιτβάτερσραντ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Εντοπίστηκε από μία 9χρονη

Η 9χρονη Ελίζε ντι Τόιτ, καθισμένη στη βεράντα του σπιτιού των παππούδων της στη Νκουέμπα, είδε μια σκουρόχρωμη πέτρα να πέφτει από τον ουρανό. Την μάζεψε και την έδωσε στη μητέρα της, που αργότερα την παρέδωσε στους επιστήμονες. «Άκουσα ένα βουητό. Και μετά είδα την πέτρα να πέφτει από τον ουρανό και πήγα και τη σήκωσα. Ήταν ακόμη ζεστή», είπε η μικρή Ελίζε.

Πόσο σπάνιο είναι να πέσει ένας μετεωρίτης στη Νότια Αφρική;

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Conversation, το 2023 δύο μετεωρίτες που βρέθηκαν σε ένα αγρόκτημα στην επαρχία του Βόρειου Ακρωτηρίου έγιναν ο 50ος και ο 51ος της χώρας που αναγνωρίστηκαν επίσημα από την επιτροπή ονοματολογίας της Meteoritical Society, η οποία εξετάζει όλες τις νέες υποβολές μετεωριτών από όλο τον κόσμο. Μόλις ο «Νκουέμπα» περάσει από αυτή τη διαδικασία, θα γίνει ο 52ος μετεωρίτης στη λίστα της χώρας.

Υπάρχουν λίγο περισσότεροι από 75.000 μετεωρίτες στην παγκόσμια βάση δεδομένων. Περίπου οι μισοί από αυτούς προέρχονται από την Ανταρκτική, με δεύτερη τη Σαχάρα. Τα γεγονότα που οδήγησαν τους περισσότερους από αυτούς τους μετεωρίτες να «προσγειωθούν» στη Γη είναι άγνωστα και ακόμη και οι τοποθεσίες τους μπορεί να μην είναι ακριβώς γνωστές στην περίπτωση της Σαχάρας, όπου εντοπίζονται από νομάδες. Αυτό σημαίνει ότι χάνονται κρίσιμες πληροφορίες για τους επιστήμονες.

Η Νότια Αφρική έχει πιθανώς πολύ περισσότερους μετεωρίτες που δεν έχουν ταυτοποιηθεί επειδή δεν ξεχωρίζουν στο σημείο που έχουν πέσει, ή δεν μοιάζουν αρκετά ασυνήθιστοι για να τραβήξουν το ενδιαφέρον των περαστικών.

Το πιο πρόσφατο εύρημα ανήκει στην κατηγορία των αχονδρίτών. Χαρακτηριστικό ενός αχονδρίτη είναι η απουσία μικρών σφαιροειδών κόκκων, που ονομάζονται χόνδροι, στο υλικό του.

Το πέτρωμά του είναι παρόμοιο με εκείνο του γήινου βασάλτη ή άλλου μαγματογενούς πετρώματος. Περί το 8% του συνόλου των μετεωριτών που έχουν καταγραφεί είναι αχονδρίτες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter