Μετεκλογικές εξελίξεις σε νέο πολιτικό περιβάλλον

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι εκλογές της 25ης Ιουνίου αποκάλυψαν ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Ποτέ στο παρελθόν από τη μεταπολίτευση και μετά δεν υπήρχε τόσο ξεκάθαρη κυριαρχία της Δεξιάς. Αν θέλουμε να πούμε αλήθειες, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδοκιμάστηκε τόσο για την κυβερνητική του προϋπηρεσία όσο και για την ισχνή αντιπολίτευση που άσκησε την προηγούμενη τετραετία. Το ΠΑΣΟΚ ενισχυμένο έχει τη δυνατότητα να επανακάμψει περισσότερο στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, να εδραιωθεί στις ευρωεκλογές και τη μεγάλη ευκαιρία να αναδειχτεί σε πρωταγωνιστή της κεντροαριστεράς στη χώρα μας. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προβληματιζόμαστε όταν η κοινωνία δείχνει να στρέφεται περισσότερο προς τις συντηρητικές και ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις.

Η κοινωνία έδωσε ηχηρό στίγμα για το τι ακριβώς συμβαίνει στο εσωτερικό της, σχεδόν εν αγνοία των κομματικών μηχανισμών. Και μας αναγκάζει να δούμε κατάματα την αλήθεια, να την αναγνωρίσουμε και να την αποκρυπτογραφήσουμε. Το γιατί οι πολίτες ιδίως των αστικών κέντρων στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία, που δεν διακρίθηκε για τις κυβερνητικές της επιδόσεις, καθώς και τις ακροδεξιές παραφυάδες της είναι άξιο προσεκτικής και ενδελεχούς διερεύνησης.

Αναμφισβήτητα το ΠΑΣΟΚ αύξησε τις δυνάμεις του έπειτα από μια σκληρή δεκαετία πολιτικής ανυδρίας. Αυτό έγινε ύστερα από πολλή δουλειά, αυτοκριτική και επιμονή. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαυτούμε και να μην αναλύσουμε εξαντλητικά τα μηνύματα που έδωσε ο λαός σε όλες τις κατευθύνσεις.

Δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για καθυστερήσεις ούτε δικαιολογίες όπως η κυριαρχία της Δεξιάς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η κοινωνία είναι ανοιχτή και πρόθυμη να ακούσει και να πειστεί από το πρόγραμμα και τις θέσεις ενός προοδευτικού κόμματος – πόσο μάλλον από το ΠΑΣΟΚ που έχει δείξει έμπρακτα πως υπηρετεί τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Που έχει παράδοση στις κοινωνικές πολιτικές. Που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πολιτών, την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, τα εθνικά συμφέροντα, τη διάκριση των εξουσιών και δεν φοβάται τις μεταρρυθμίσεις. Που μπορεί να λύσει τα προβλήματα, που συμμερίζεται την αγωνία των πολιτών για επιβίωση απέναντι σε ένα κράτος ανάλγητο και δυσκίνητο. Οι επιτυχίες της Νέας Δημοκρατίας στους κυβερνητικούς τομείς είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού και συνοψίζονται στην αόριστη λέξη-κλισέ «σταθερότητα», που όμως κανένας πολιτικός φορέας δεν μπόρεσε να την αποδομήσει.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να σταθεί στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων, πρωτίστως κοινοβουλευτικά να ανταποκριθεί στον κρίσιμο για τη δημοκρατία ρόλο γιατί θα κληθούμε να δώσουμε σκληρές μάχες. Αλλά και στην κοινωνία πρέπει να βγούμε στους δρόμους, τους χώρους εργασίας, στα χωράφια, τα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια και να είμαστε κοντά και δίπλα στους πολίτες. Πρέπει να τους μιλήσουμε ξεκάθαρα, να τους ξανακούσουμε και να τους δώσουμε αυτό που ζητούν: πραγματικές λύσεις, νέα προοπτική, κοινωνική δικαιοσύνη, ευκαιρίες για όλους, ανοιχτούς ορίζοντες και ελπίδα. Ας ξαναπιάσουμε λοιπόν το νήμα από εκεί που το αφήσαμε. Με ειλικρίνεια και αυτοκριτική.

*Ο Ανδρέας Πουλάς είναι βουλευτής Αργολίδας ΠΑΣΟΚ