Νέα «γαργάρα» από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ο οποίος, όπως και όλη η κυβέρνηση, έκανε στροφή 180 μοιρών στο μακεδονικό.
Από τις «προεκλογικές» προδοσίες, τα λάβαρα, τις περικεφαλαίες βρισκόμαστε στο «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» αφού αμέσως μετά τις εκλογές η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε… καλή!
Διαβάστε επίσης: Βαρβιτσιώτης έπαθε… Πρέσπες: Τα πολιτικά ζητήματα με τη Βόρεια Μακεδονία έχουν επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό με τη Συμφωνία των Πρεσπών… (Video)
Βέβαια μέσα στην στροφή της ΝΔ συνεχίζονται τα περί «αρχών καλής γειτονίας», «εγκατάλειψη κάθε αλυτρωτισμού» και πως η Αθήνα «θα παρακολουθεί κάθε βήμα των Σκοπίων» (της Βόρειας Μακεδονίας δηλαδή)… Αυτά δηλαδή είπε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κ.»
Ε, αυτή είναι και η δουλειά του υπουργείου Εξωτερικών κύριε Βαρβιτσιώτη: Να παρακολουθεί τις συμφωνίες…
Όχι πως δεν περιμέναμε πως μετά τις εκλογές θα το κάνετε γαργάρα, απλά επιβεβαιώνετε το ότι ανεβάσατε το θέμα για άγρα ψήφων… Άσχετα αν διχάσατε την κοινωνία!
Και για την ιστορία η ερώτηση και η απάντηση:
Ερώτηση: Από τι θα εξαρτηθεί η επιβολή ή μη βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην EE; Υπάρχει μέριμνα να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για τη θωράκιση των μακεδονικών προϊόντων, αλλά και η καμπάνια για την προβολή του «brand» της Μακεδονίας;
Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί μια σταθερή και θετική στάση απέναντι στην προοπτική διεύρυνσης της Ένωσης στην ευρύτερη περιοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Για την ένταξή τους, όμως, θεωρούμε ως απαραίτητα στοιχεία την τήρηση των αρχών κράτους δικαίου και, βέβαια, την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτό σημαίνει συμμόρφωση με τις συνταγματικές αλλαγές που έχουν θεσπιστεί και εγκατάλειψη κάθε στοιχείου αλυτρωτισμού. Η Αθήνα θα παρακολουθεί κάθε βήμα των Σκοπίων, φροντίζοντας να βρίσκονται εντός του πλαισίου που έχουμε ορίσει. Πέραν της διάστασης του διμερούς θεσμικού διαλόγου και της διεθνούς ομάδας ειδικών που συστάθηκε για να υποβοηθήσει τον επιχειρηματικό αυτό διάλογο, η ελληνική κυβέρνηση έχει προκρίνει ένα πρόσθετο πολιτικό και τεχνοκρατικό δίπτυχο. Αφενός, έχουμε θέσει τις βάσεις εφαρμογής ολιστικών δράσεων προώθησης του «brand» των μακεδονικών προϊόντων, αφετέρου όλο αυτό το πλέγμα θα περάσει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κύριο πρόκριμα την ευρωπαϊκή ενταξιακή προοπτική της γείτονος.