Μεταξύ χαράς και αγωνίας η Ουκρανία – Τα 4 σενάρια για τον πόλεμο με τη Ρωσία υπό την προεδρία Τραμπ

Μεταξύ χαράς και αγωνίας η Ουκρανία  – Τα 4 σενάρια για τον πόλεμο με τη Ρωσία υπό την προεδρία Τραμπ

Ενθουσιασμό αλλά και έντονη ανησυχία προκάλεσαν στους Ουκρανούς οι ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία, καθώς ναι μεν χαιρέτισαν την πτώση του Ασαντ ως πλήγμα για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά ταυτόχρονα φοβούνται ότι όσο λιγότερα μέρη στον κόσμο έχει να ελέγξει ο «τσάρος» τόσο περισσότερο θα επικεντρωθεί στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή στο μέτωπο, με τον χειμώνα να έχει μπει για τα καλά, τον Ντόναλντ Τραμπ να ετοιμάζεται να καθίσει εκ νέου στο οβάλ γραφείο και τη Ρωσία να καταλαμβάνει εδάφη το ένα μετά το άλλο, η Ουκρανία συνεχίζει να δέχεται πίεση μετά και τη μεγάλης κλίμακας ρωσική πυραυλική επίθεση στο ενεργειακό της σύστημα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού της Ρωσίας (SVR) Σεργκέι Ναρίσκιν, η χώρα του «βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη των στόχων της στην Ουκρανία και έχει το στρατηγικό προβάδισμα σε όλους τους τομείς του πολέμου». Μετά τη νέα πολύνεκρη επίθεση εναντίον αμάχων σε ιδιωτική κλινική στη Ζαπορίζια που αποδίδεται στη Ρωσία, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε δύο χωριά στη συνοριακή περιοχή του Κουρσκ, όπου το Κίεβο εξαπέλυσε μεγάλη χερσαία επίθεση τον Αύγουστο.

Την ώρα που η Ρωσία συνεχίζει να προελαύνει στα ανατολικά, το γεγονός ότι η προσήλωση του Πούτιν στο μέτωπο της Ουκρανίας, υπό μία έννοια, του «στοίχισε» στη Συρία, θα μπορούσε να τον κάνει ακόμα πιο άτεγκτο, απομακρύνοντας έναν συμβιβασμό με το Κίεβο. Αλλωστε, το Κρεμλίνο διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει τη στρατιωτική εκστρατεία έως ότου οι στόχοι που έχει θέσει ο Πούτιν (η Ουκρανία να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και να αποσυρθεί πλήρως από τις προσαρτημένες από τη Ρωσία περιοχές Λουγκάνσκ, Ντονιέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα) επιτευχθούν μέσω στρατιωτικής δράσης ή διαπραγμάτευσης. 

Η κυβέρνηση Ασαντ είχε αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας και από το 2022 το Κίεβο είχε διακόψει διπλωματικές σχέσεις με τη Δαμασκό. Ετσι, η πτώση του συμμάχου της Ρωσίας στη Συρία –έγινε τη στιγμή που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρισκόταν στη Γαλλία για να συναντηθεί με τους ομολόγους της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ– σχολιάστηκε σε πανηγυρικούς τόνους στην Ουκρανία. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Αντρι Σιμπίχα ότι «αυτό θα ισχύει πάντα για όλους τους δικτάτορες που στηρίζονται στον Πούτιν: προδίδει εκείνους που υπολογίζουν σε αυτόν». 

Ερωτήματα εγείρει στο μεταξύ το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post», σύμφωνα με το οποίο η Ουκρανία φέρεται να βοήθησε τους ισλαμιστές αντάρτες της Συρίας στέλνοντάς περίπου 150 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 20 χειριστές drones στην ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS), λίγες εβδομάδες πριν οι μαχητές της ανατρέψουν το καθεστώς Ασαντ. Το Κίεβο πάντως απορρίπτει τον ισχυρισμό.

Είναι ακόμη νωρίς για να γίνουν εκτιμήσεις ως προς το πώς οι εξελίξεις στην πολύπαθη χώρα της Μέσης Ανατολής θα επηρεάσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για τη Ρωσία πάντως είναι ζωτικής σημασίας να προστατεύσει τις δύο ρωσικές βάσεις στη Συρία, τη Λαττάκεια και την Ταρτούς, τις μοναδικές της στη Μεσόγειο.

Τα τέσσερα σενάρια για τον πόλεμο με τη Ρωσία υπό την προεδρία Τραμπ

Η Ουκρανία προετοιμάζεται για τις συνέπειες της επανεκλογής του Τραμπ εν μέσω φόβων ότι η επερχόμενη κυβέρνηση θα μπορούσε να αποσύρει την υποστήριξη προς το Κίεβο. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, που θα αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου σχολιάζοντας την κατάσταση στη Δαμασκό δήλωσε ότι η Ρωσία «έχασε κάθε ενδιαφέρον για τη Συρία εξαιτίας της Ουκρανίας, όπου σχεδόν 600.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί, σε έναν πόλεμο που δεν έπρεπε να είχε αρχίσει ποτέ και που θα μπορούσε να διαρκέσει αιωνίως». 

Ο ίδιος άσκησε επίσης σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Μπάιντεν για την απόφαση να δώσει το πράσινο φως στο Κίεβο να επιτεθεί σε βάθος εντός ρωσικού εδάφους με αμερικανικά όπλα. Λίγο πριν από την αλλαγή της σκυτάλης στον Λευκό Οίκο διεθνείς αναλυτές παρουσίασαν ορισμένα σενάρια για την πιθανή εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία μετά και την ανάληψη καθηκόντων από τον Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι σκοπεύει «να τερματίσει τον πόλεμο σε μία μέρα»:

01 «Πάγωμα» της σύγκρουσης. Τόσο ο Πούτιν όσο και ο Ζελένσκι έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν την ειρήνη, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δύο πρόεδροι θα εγκαταλείψουν τους στόχους τους. Προς το παρόν, αμφότεροι φαίνεται να πιστεύουν ότι τα στρατιωτικά μέσα θα τους επιτρέψουν να τοποθετηθούν καλύτερα πριν από μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Ωστόσο, ο Τραμπ θα μπορούσε να επιχειρήσει να θέσει τον άμεσο τερματισμό των μαχών ως προϋπόθεση για την υποστήριξη της προσπάθειας της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ή να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο.

02 Συνεχής πόλεμος φθοράς. Οι μάχες αναμένεται να συνεχιστούν εάν ο Τραμπ δεν καταφέρει να πείσει τους Πούτιν και Ζελένσκι να αποδεχτούν τους όρους της εκεχειρίας. Ωστόσο, αυτό το σενάριο θα απαιτούσε επίσης να παραμείνει αρκετά ισχυρή η ρωσική οικονομία ώστε να συνεχίσει να υποστηρίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να συνεχιστεί αμείωτη η δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

03 Ουκρανική νίκη σε ένα με τρία χρόνια. Αυτό το σενάριο θα απαιτούσε αποτελεσματική επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία από τη Δύση και κατά συνέπεια μια αποδυναμωμένη ρωσική οικονομία. Επίσης, θα ήταν απαραίτητο οι σύμμαχοι της Ουκρανίας να αυξήσουν σημαντικά τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.

04 Ρωσική νίκη. Η ολοκληρωτική νίκη της Ρωσίας θα συνεπαγόταν μια «τέλεια καταιγίδα» στην Ουκρανία, έναν συνδυασμό δηλαδή της μείωσης της δυτικής στρατιωτικής υποστήριξης προς το Κίεβο, της μερικής άρσης των κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας και της περαιτέρω βελτίωσης της ρωσικής οικονομίας.

Ετικέτες

Documento Newsletter