Την Τρίτη ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συναντήθηκε με τους μεγαλύτερους οικονομικούς παράγοντες της χώρας του. Συγκεκριμένα συναντήθηκε με τους επικεφαλής της Deutsche Bank AG, της Mercedes-Benz AG και της Siemens AG, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της Bloomberg. Η συνάντηση έλαβε χώρα εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τις επιπτώσεις των κυρώσεων που στοχεύουν στον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg Με την λήξη της συνάντησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ ανέφερε σε δήλωσή του πως ενώ οι επικεφαλής της γερμανικής βιομηχανίας αρχικά στήριζαν τις κυρώσεις που θεσπίστηκαν εναντίον της Ρωσίας, εξέφρασαν τους δισταγμούς τους για τις προκλήσεις που προκύπτουν από τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και την αύξηση των τιμών της ενέργειας.
Την Τετάρτη ο ίδιος ο Σολτς σε ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Βουλή ανέφερε πως η άμεση απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας θα προκαλέσει οικονομική ύφεση στη Γερμανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Politico. Το ίδιο δημοσίευμα σημείωνε πως η Γερμανία θα τερματίσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία εν ευθέτω χρόνω, ωστόσο η διακοπή όλων των δεσμών τώρα θα πλήξει την απροετοίμαστη γερμανική οικονομία όταν θα είναι απροετοίμαστη.
«Θα τερματίσουμε αυτή την εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο] όσο πιο γρήγορα μπορούμε, αλλά το να το κάνουμε αυτό από τη μια μέρα στην άλλη θα σήμαινε βύθιση της χώρας μας και ολόκληρης της Ευρώπης σε ύφεση», δήλωνε ο καγκελάριος την Τετάρτη, προειδοποιώντας ότι «εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα κινδύνευαν, ολόκληρες βιομηχανίες θα ήταν στο χείλος».
«Η αλήθεια είναι ότι οι κυρώσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί έπληξαν επίσης πολλούς πολίτες σκληρά, και όχι μόνο στην αντλία αερίου», συνέχισε ο Σολτς, υποστηρίζοντας ότι οι κυρώσεις «δεν πρέπει να πλήξουν τις Ευρωπαϊκές χώρες σκληρότερα από τη Ρωσική ηγεσία».
Ωστόσο το ΑΠΕ σήμερα, Παρασκευή, αναφέρει επικαλούμενο κάποια κυβερνητική πηγή πως τελικά ο Γερμανός καγκελάριος σκοπεύει να δαπανήσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ για την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, αγνοώντας τόσο τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης για το μέλλον της γηραιάς ηπείρου, όσο και τους δισταγμούς των οικονομικών παραγόντων. Περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ από το νέο αυτό ποσό προορίζονται για την Ευρωπαϊκή Ειρηνευτική Διευκόλυνση, η οποία αγοράζει όπλα για την Ουκρανία, ενώ κάποιες άλλες δαπάνες θα αφορούν διμερείς προμήθειες προς την Ουκρανία και αλλού, δήλωσε η πηγή.