Μεταξύ Λουδοβίκου και κονφερασιέ ο εισαγγελέας Ντογιάκος

Μεταξύ Λουδοβίκου και κονφερασιέ ο εισαγγελέας Ντογιάκος

Προκλητικός και αλαζόνας ο «Κόλλιας» του Κυριάκου Μητσοτάκη

Προκλητικός και βαθύτατα αντιθεσμικός ήταν ο εισαγγελέας του Αρειου Πάγου στη δημόσια τοποθέτησή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών, προκαλώντας την αντίδραση ακόμη και της εισηγήτριας της αρμόδιας επιτροπής (PEGA) του Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές Σόφι Ιν’τ Φελτ.

Ο εκλεκτός της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός όχι μόνο υποστήριξε πλήρως το αντισυνταγματικό μπλόκο που έθεσε ο ίδιος στην ΑΔΑΕ τον περασμένο Γενάρη κατά την έρευνα της ανεξάρτητης αρχής για το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά υπογράμμισε ότι εάν γνώριζε για τον έλεγχο της ΑΔΑΕ νωρίτερα, «θα είχα προετοιμάσει την παρεμπόδιση», επιχαίροντας δημόσια για την εκτροπή που εξύφανε μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του Μεγάρου Μαξίμου.

Με απλά λόγια, ο Ισίδωρος Ντογιάκος ομολόγησε ότι όχι μόνο δεν επιθυμεί να πέσει άπλετο φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην εκτεθούν ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση. Η θεσμική εκτροπή σε όλο της το μεγαλείο, σχεδόν 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, με τη σφραγίδα του εισαγγελέα του Αρειου Πάγου.

«Αν ήξερα, θα παρεμπόδιζα»

Ο Ισ. Ντογιάκος κατά την τοποθέτησή του στο Οικονομικό Φόείναι ρουμ των Δελφών αναφέρθηκε στο σκάνδαλο των υποκλοπών και στην προκλητική γνωμοδότηση που είχε κάνει τον περασμένο Γενάρη με σκοπό να μπλοκάρει τους ελέγχους της ΑΔΑΕ. Με τη γνωμοδότησή του ο κ. Ντογιάκος είχε υποστηρίξει σκανδαλωδώς ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα από την ισχύουσα νομοθεσία να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν υπήρξε παρακολούθηση του τηλεφώνου τους για λόγους εθνικής ασφάλειας ούτε μπορεί να απευθύνεται γι’ αυτό σε τηλεφωνικούς παρόχους.

Μάλιστα ερωτηθείς από τη δικαστική συντάκτρια Ιωάννα Μάνδρου εάν εμπόδισε τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, ο εισαγγελέας του Αρειου Πάγου απάντησε προκλητικά: «Η αφορμή με την οποία εκδόθηκε εκείνη η γνωμοδότηση ήταν μια ενημέρωσή μου από τη νομική υπηρεσία του ΟΤΕ, διότι μην ξεχνάτε ότι η κίνηση της ΑΔΑΕ –δεν λέω προσωπικά του κ. Ράμμου– να κάνει έλεγχο ήταν έξι μέρες μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου 5002/2022 με τα καινούργια δεδομένα. Επειδή δεν είχαμε ενημέρωση ακόμη καλά. Ούτε καν στα γραφεία μας δεν είχε έρθει αυτός ο νόμος. Εγώ είπα: “Περιμένετε ένα μικρό χρονικό διάστημα, λίγες μέρες και θα πούμε την άποψή μας”.

Η ΑΔΑΕ δεν περίμενε, ήθελε την ώρα εκείνη, επιτόπου. Δεν διέγνωσα κάποια κατεπείγουσα κατάσταση, κάποια ενδεχόμενη απώλεια αποδεικτικών στοιχείων. Δεν υπήρχε τίποτε. Κάποιοι υπάλληλοι της ΑΔΑΕ συμφώνησαν σε μια μικρή αναβολή και μια διαβούλευση. Δεν ήξερα καν ότι θα γινόταν έλεγχος. Αν ήξερα, θα είχα προετοιμάσει την παρεμπόδιση. Με ενημέρωσαν ότι υπάρχει πρόβλημα. Μια διαφορά στα όρια αντιδικίας μεταξύ ΟΤΕ – ΑΔΑΕ».

Να σημειωθεί ότι οι γνωμοδοτήσεις των εισαγγελικών οργάνων μεν σεβαστές ως επιστημονικά νομικά κείμενα αλλά δεν είναι νομικά δεσμευτικές, σύμφωνα με δημόσιες τοποθετήσεις έγκριτων συνταγματολόγων. Επίσης, είναι απαράδεκτο να ασκείται προληπτικός έλεγχος σε μια ανεξάρτητη αρχή και να διατυπώνονται δεσμευτικές υποδείξεις από οποιοδήποτε άλλο κρατικό όργανο για το πώς θα ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους.

Σε κάθε περίπτωση ο εισαγγελέας του Αρειου Πάγου έχει δείξει επανειλημμένα πως δεν επιθυμεί διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών. Κάτι τέτοιο φάνηκε από το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να σαλαμοποιήσει την υπόθεση, για την οποία σχηματίστηκαν πολλές δικογραφίες, με τον ίδιο να διενεργεί έρευνα όχι για την ουσία του σκανδάλου των παρακολουθήσεων αλλά για το πώς διέρρευσαν τα στοιχεία στους παρακολουθούμενους.

Οπως και από το γεγονός ότι δεν συναντήθηκε με κλιμάκιο της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωβουλής για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα (LIBE), προκαλώντας την οργή της πλειονότητας των μελών της πενταμελούς αποστολής.

Κρεσέντο αλαζονείας και «αντουανετισμός»

Ο κ. Ντογιάκος δεν στάθηκε όμως μόνο εκεί. Εκπληξη και εύλογη χλεύη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσαν όσα είπε σχετικά με την απονομή δικαιοσύνης και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον ρόλο του δικαστή. «Ο δικαστής δεν πατάει στο δάπεδο που πατάει όλος ο κόσμος. Είναι πάνω στην έδρα και βρίσκεται μεταξύ Θεού και ανθρώπων» σχολίασε ο εισαγγελέας του Αρειου Πάγου με περίσσεια αλαζονεία.

Μετά τις «Αντουανέτες» της πολιτικής που «άρχουν εκ γενετής» στην προβληματική Ελληνική Δημοκρατία, πλέον έχουν εμφανιστεί και οι «Αντουανέτες» της δικαστικής εξουσίας που κρίνουν ελέω Θεού.

Ενας… Θεός ξέρει μόνο τι διεργασίες και ενδόμυχες σκέψεις κυριαρχούν στο μυαλό του Ισ. Ντογιάκου για να πιστεύει αλλά και να διατρανώνει, χωρίς δεύτερη σκέψη για τις αλγεινές εντυπώσεις που προκαλεί, ότι βρίσκεται μεταξύ Θεού και ανθρώπων. Αυτό που αντιλαμβάνεται πάντως όλος ο νομικός και δικαστικός κόσμος είναι ότι κινείται μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και εντολών του Κυρ. Μητσοτάκη, σε σημείο που δυσφημεί τη χώρα μας διεθνώς.

Ο εισαγγελέας του Αρειου Πάγου ομολόγησε ότι όχι μόνο δεν θέλει να πέσει φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην εκτεθούν ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση

Documento Newsletter