Μεταξύ libra και αναξιοπιστίας

Μεταξύ libra και αναξιοπιστίας

Υποκριτικό και αμφιλεγόμενο βήμα η επιτροπή (αυτο)ελέγχου που ανακοίνωσε ότι συγκροτεί ο τεχνολογικός κολοσσός.

«Κάθε μέρα φέρουμε την ευθύνη για την εφαρμογή των πολιτικών μας και επί εβδομαδιαίας βάσεως λαμβάνουμε εκατομμύρια αποφάσεις που αφορούν το περιεχόμενο [που αναρτάται στην πλατφόρμα]. Αλλά δεν πιστεύω ότι οι ιδιωτικές εταιρείες, όπως η δική μας, θα έπρεπε να λαμβάνουν από μόνες τους τόσο σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την ελευθερία του λόγου».

Τάδε έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook ο εμπνευστής και ιδρυτής του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, προαναγγέλλοντας τη συγκρότηση ενός ανεξάρτητου [sic] σώματος 40 ελεγκτών το οποίο θα ελέγχει τις δραστηριότητες του δημοφιλέστερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Στόχος του; Να μετατοπίσει το βάρος της ευθύνης για ένα σωρό ζητήματα που πλήττουν την αξιοπιστία του.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ο πονοκέφαλος που του προκάλεσε ένα βίντεο κατά των αμβλώσεων το οποίο αφαιρέθηκε από την πλατφόρμα όταν μια ομάδα επαλήθευσης δεδομένων –η οποία έχει σχέση σύμβασης με το Facebook– έκρινε ότι περιέχει ανακρίβειες. Το βίντεο ανέβηκε εκ νέου όταν τέσσερις Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές παραπονέθηκαν προσωπικά στον Ζούκερμπεργκ κατηγορώντας την πλατφόρμα του ότι είναι «προκατειλημμένη κατά των συντηρητικών απόψεων».

Τέτοιου είδους αποφάσεις θέλει να μετατοπίσει το Facebook στο λεγόμενο «Ανώτατο Δικαστήριο», το νέο, δικό του όργανο αυτοελέγχου που υποτίθεται ότι θα δρα ανεξάρτητα.

Η αξιοπιστία του Facebook έχει δεχτεί σοβαρότατα πλήγματα. Από το αμφιλεγόμενο κρυπτονόμισμα libra μέχρι την προπαγάνδα μίσους και την πορνογραφία που περνάνε κάτω από τα ραντάρ. Και από την έλλειψη επαρκούς προστασίας μέχρι την εμπορευματοποίηση των προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών, όπως αποκάλυψε το ξετύλιγμα του σκανδάλου της Cambridge Analytica.

Το σχεδιαζόμενο ψηφιακό νόμισμα libra (από τη λίβρα, τη ρωμαϊκή μονάδα μέτρησης βάρους) συναντά αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα πολιτικών, τραπεζιτών και ρυθμιστικών

Έχοντας παγιωθεί ως τεχνολογικός μπροστάρης στον χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο κολοσσός επιδιώκει να εισβάλει και στην ψηφιακή αγορά, λένε οι επικριτές, αξιώνοντας εν ευθέτω χρόνω ακόμη και τη δική του φωνή στη διαμόρφωση της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής.

Το τελευταίο χτύπημα στην αξιοπιστία του Facebook ήταν η πρόσφατη αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» για τις καταστροφικές συνέπειες που έχει ο έλεγχος του περιεχομένου της πλατφόρμας στην ψυχοσύνθεση των υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το έργο. Μαρτυρίες πρώην υπαλλήλων έδειξαν ότι η συνεχής έκθεση σε «ακραίο» υλικό, όπως είναι η ρητορική μίσους και οι συζητήσεις σεξουαλικού περιεχομένου, έχει εθίσει πολλούς, ενώ άλλους τους έχει σπρώξει προς την ακροδεξιά.

Documento Newsletter