Όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του Απριλίου τόσο θα κλιμακώνονται η ρητορεία και η πόλωση σε ζητήματα ταυτότητας και υγειονομικών περιορισμών.
Εν τω μεταξύ ο πρώτος γύρος των εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 10 Απριλίου 2022 και εάν ο πρώτος υποψήφιος δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία τότε ο επόμενος γύρος θα διεξαχθεί εντός δύο εβδομάδων, στις 24 Απριλίου. Σιγά σιγά λοιπόν βαδίζουμε προς την τελική ευθεία και ήδη έχουν ξεκινήσει τα πολιτικά παρατράγουδα, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «τζογάρει» το μέλλον του τόσο στην επιτυχία της γαλλικής προεδρίας στην ΕΕ όσο και στη βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης και την οικονομική ανάκαμψη.
Τα προγνωστικά
Μέχρι στιγμής τα προγνωστικά φαίνεται να ευνοούν το δίπολο κέντρου και Δεξιάς, δηλαδή τον Μακρόν και τη συντηρητική συνυποψήφιά του Βαλερί Πεκρές.Η τελευταία έχει καταφέρει να ανασυγκροτήσει και να επανασυσπειρώσει τους Γάλλους Ρεπουμπλικάνους παίζοντας παράλληλα το χαρτί της κάθαρσης από το «βρόμικο» παρελθόν της διακυβέρνησης Σαρκοζί, αλλά και την πιθανότητα μιας γυναίκας στον προεδρικό θώκο. Ετσι η «εναλλακτική» Δεξιά του Ερίκ Ζεμούρ και η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν μοιάζουν να μένουν πίσω στην κούρσα. Όλα αυτά τη στιγμή που η Αριστερά και οι πέντε διαφορετικοί υποψήφιοί της, που καταλαμβάνουν το ιδεολογικό φάσμα από τη σοσιαλδημοκρατία και την οικολογία έως τον αντικαπιταλιστικό πόλο, ανταλλάσσουν απόψεις για την αριστερή… ενότητα και την ανάγκη άρσης των ανισοτήτων.
Ειδικότερα, οι δημοσκοπήσεις δίνουν την πρωτιά στον Μακρόν με 23-24% με την Πεκρές, τη Λεπέν και τον Ζεμούρ να ακολουθούν με 1716%. Με αυτά τα δεδομένα ο Μακρόν περνάει στον δεύτερο γύρο όπου σύμφωνα με τις παραστάσεις νίκης κερδίζει κάθε μάχη, μολονότι εάν αντιμετωπίσει την Πεκρές η διαφορά θα είναι στην κόψη του ξυραφιού (51-49%). Ομως τα ευνοϊκά προγνωστικά για τον κάτοικο του Μεγάρου των Ηλυσίων δεν σημαίνουν απαραίτητα και αποδοχή. Δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας έδειχνε την αποδοχή του Μακρόν να βρίσκεται στο 44% έναντι του αρνητικού για τον ίδιο 54%.
Μακρόν εναντίον ακροδεξιάς
Καθώς ο χρόνος για τις εκλογές ζυγώνει ο Μακρόν βάζει στη μάχη τις τελευταίες εφεδρείες του, ενεργοποιώντας τις δυνάμεις που του δίνει η γαλλική προεδρία στην ΕΕ και σύντομα δεν αποκλείεται να ληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, η υιοθέτηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και η προώθηση των δημοκρατικών αξιών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων εναντίον χωρών όπως η Κίνα. Και τα δύο ζητήματα αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε ο Μακρόν να μετριάσει την επερχόμενη λιτότητα, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα πως η Ευρώπη είναι ικανή να χειραφετηθεί γεωπολιτικά υπό τη γαλλική ηγεσία. Σε κάθε περίπτωση ο Γάλλος πρόεδρος θα χρειαστεί τη συγκατάθεση της Γερμανίας και θα τη χρειαστεί γρήγορα. Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος πέτυχε την πρώτη του νίκη, επιβάλλοντας τις θέσεις του για… «πράσινη» και φιλική στο περιβάλλον πυρηνική ενέργεια στο Βερολίνο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αντίθετα από το σχέδιο που ξετυλίγει ο Μακρόν, η ακροδεξιά μοιάζει αποφασισμένη να επικεντρωθεί σε τρία ζητήματα, αναδεικνύοντάς τα σε κυρίαρχα. Πρόκειται για τις εθνικές ταυτότητες, τους υγειονομικούς περιορισμούς και τη μετανάστευση.