Μεταξύ ανωνυμίας και κουκούλας

Μεταξύ ανωνυμίας και κουκούλας

Ξεκινάω με την εύλογη απορία για μια πονηρή ανωνυμία. Ή μήπως πρέπει να πω κουκούλα; Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ένα από τα επαγγελματικά σωματεία Δικαστών και Εισαγγελέων, έβγαλε μια ανακοίνωση για δημοσίευμα του Documento με τίτλο «Απαράδεκτο και συκοφαντικό το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento». Το δελτίο τύπου υπογράφει «το γραφείο Τύπου». 

Δηλαδή κάποιος ή κάποιοι τύποι σε ένα γραφείο Τύπου της Ένωσης, έβγαλαν μια ανακοίνωση βαριά και ανώνυμη για να αποκαλέσουν συκοφάντη την δημοσιογράφο που υπέγραψε ένα ρεπορτάζ (τη Μυρτώ Μπούτση) και κατ επέκταση την εφημερίδα συκοφαντική. Αυτή η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΕνΔΕ; Αν εγκρίθηκε γιατί δεν την υπογράφει το ΔΣ της Ένωσης; Αυτή την τακτική την οποία εγκαινίασε ο Άρειος Πάγος, (να απαντάει δια του γραφείου τύπου και μάλιστα με πολιτική χροιά σε θέματα Δικαιοσύνης), να την εκλάβουμε ως δειλία και ανευθυνοϋπευθυνότητα ή ως κουτοπονηριά; Να βρεθούν δηλαδή οι δημοσιογράφοι του Documento σε μια δίκη και να μην μπορούν να ζητήσουν εξαίρεση των δικαστών που τους έχουν χαρακτηρίσει μεροληπτικά συκοφάντες γιατί έχουν χρησιμοποιήσει την «κουκούλα» του Γραφείου Τύπου.

Η ανακοίνωση του «Γραφείου Τύπου», αποτελεί ντροπή για τη Δικαιοσύνη. Όποιος την έγραψε δεν έχει το ηθικό ανάστημα να είναι σε έδρα και να δικάζει. Δεν μπορεί ένας δικαστής να φορά την κουκούλα για να απευθύνει σοβαρές κατηγορίες σε λειτουργούς του Τύπου επειδή έκαναν την δουλειά τους, άσκησαν έλεγχο δηλαδή πάνω σε πραγματικά στοιχεία. Θα παραθέσω απλώς πώς έχουν τα πράγματα και ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του:

Την Κυριακή το Documento αποκάλυψε ότι η Εφέτης Λάρισας, Φανή Βακράτσα, δίκασε δύο υποθέσεις του πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, με ευνοϊκό γι αυτόν μάλιστα αποτέλεσμα, ενώ η αδελφή της Ανθή Βακράτσα εργάζεται επί χρόνια ως Νομική Σύμβουλος της Περιφέρειας επί Αγοραστού. Επιπλέον η δικηγόρος έχει εκπροσωπήσει τον Αγοραστό σε υποθέσεις στον Άρειο Πάγο. Η Εφέτης δεν ζήτησε να εξαιρεθεί από τη δίκη αλλά δίκασε κανονικά. Σαν μην αποτελούσε κώλυμα το γεγονός ότι δίκαζε το «αφεντικό» της αδελφής της.

Ακόμη και πρωτοετής φοιτητής Νομικής γνωρίζει ότι πρόκειται για μια κλασσική περίπτωση όπου υπάρχει λόγος εξαίρεσης για να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία μεροληψίας. Να μην βρεθεί δηλαδή κάποιος να πει (όπως είπε άλλωστε) ότι ο Αγοραστός αθωώθηκε γιατί τον δίκαζε η αδελφή της πρώην υπαλλήλου και συνεργάτιδάς του. Αυτή η υπαρκτή και λογική αλληλουχία που μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε πολίτη είναι που απαιτεί την εξαίρεση. Η δε προστασία δεν αφορά τον δικαστή αλλά την ίδια την Δικαιοσύνη. Είναι τόσο ξεκάθαρη η περίπτωση που στον νέο κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, στο άρθρο 71, ορίζεται πλέον ρητά ότι «δεν επιτρέπεται η υπηρεσία δικαστικού λειτουργού σε δικαστήριο ή εισαγγελία στην περιφέρεια του οποίου είναι δικηγόρος συγγενής μέχρι β βαθμού».

Το Documento, πριν το δημοσίευμα απευθύνθηκε σε νομικούς αλλά και στους ίδιους τους εμπλεκόμενους. Δηλαδή τον Κώστα Αγοραστό, την Εφέτη Φανή Βακράτσα και την αδελφή της Ανθή Βακράτσα. Και οι τρεις επέλεξαν παρά τις οχλήσεις μας να μην απαντήσουν.

Θα περίμενε κανείς, ότι την επομένη του δημοσιεύματος, ο Άρειος Πάγος, θα έδινε εντολή για πειθαρχική έρευνα, γιατί όπως σωστά είπε ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός «η Δικαιοσύνη είναι όπως η γυναίκα του Καίσαρα, πρέπει να είναι και να δείχνει τίμια». Αντί για εντολή έρευνας, βγήκε η ανακοίνωση με την κουκούλα. Ακριβώς για να μην διαταχθεί έρευνα και να λάβουν τα πειθαρχικά όργανα το μήνυμα ότι η Εφέτης τυγχάνει πλήρους συντεχνιακής ασυλίας και δεν πρέπει να τολμήσει κανένας να κάνει το παραμικρό. Η ΕνΔΕ, συνηθίζει αυτή την πρακτική κάθε φορά που κάποιος εισαγγελέας ή δικαστής ελέγχεται από τον Τύπο.

Θα μπορούσε  ωστόσο η ΕνΔΕ να βγάλει ανακοίνωση; Προσωπικά θεωρώ ότι έχει δικαίωμα να το κάνει. Στην ανακοίνωση θα μπορούσε να εξηγήσει ότι κατ αυτήν αλλιώς έχουν τα πράγματα και να εξηγήσει πώς. Δεν το κάνει όμως. Αντιθέτως εξαπολύει ανωνύμως κατηγορίες για συκοφάντες και φτάνει σε ακόμη χειρότερο σημείο. Όπως χαρακτηριστικά γράφει το «Γραφείο Τύπου» , στόχος της εφημερίδας δεν είναι η συγκεκριμένη Εφέτης αλλά «στόχος είναι ο κλονισμός της εμπιστοσύνης των πολιτών στο δικαστικό σύστημα ενόψει και των δικών που έχουν προσδιοριστεί στο συγκεκριμένο δικαστήριο». Δηλαδή το Documento έκανε δημοσίευμα με μελλοντικό  στόχο να καταστήσει αναξιόπιστη την Δικαιοσύνη που πρόκειται να πάρει αποφάσεις για σοβαρά θέματα στην περιοχή. Θα ήταν μια θεωρία συνωμοσίας ή το συμπέρασμα ενός εμπαθή βλάκα, αν δεν ήταν ομολογία. Οι δίκες τις οποίες υπονοεί ο ανώνυμος της ΕνΔΕ αφορούν στα Τέμπη. Άρα λέγοντας ότι το Documento επιχειρεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στη Δικαιοσύνη για τα Τέμπη, ομολογεί πως όχι μόνο γνωρίζουν τις μελλοντικές αποφάσεις που θα παρθούν στα δικαστήρια της Λάρισας αλλά δεν θα είναι και αυτές που περιμένει ο κόσμος ως απόδοση Δικαιοσύνης. 

Δυστυχώς, εδώ και αρκετά χρόνια, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, έχει μετατραπεί σε εργαλείο άσκησης πολιτικής και διαπραγμάτευσης νομής της εξουσίας. Οι κατά καιρούς συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει στο εσωτερικό της Ένωσης και αφορούν στο ποιος κατέχει την εξουσία, έχουν αποκαλύψει πολλά για το ήθος και την ποιότητα αυτών που εμφανίζονται ως κήνσορες και ηθικολόγοι. 

Στην Ελλάδα της διαφθοράς και των νόμων της, η ΕνΔΕ, αντί να μπει φραγμός στα νομοθετήματα που αμνηστεύουν διεφθαρμένους και ευνοούν απατεώνες, βγάζει ανακοινώσεις για να καλύψει όποιον δικαστή ή εισαγγελέα βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο από τον Τύπο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Δεν πρόκειται για συντεχνιακή αντίληψη και μόνο, αλλά για επίδειξη εξουσίας, θράσους και διαπλοκής. Το συμπέρασμα είναι απλό αλλά δεν έχει σχέση με τους νόμους: «όποιος μας ακουμπάει θα το πληρώνει». Είναι ξεκάθαρο ότι δεν φοβόμαστε και δεν είμαστε και της κουκούλας. Γράφουμε και υπογράφουμε όσα θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν γνωστά και να ελεγχθούν. 

ΥΓ: Κάποιοι στην ΕνΔΕ, ή για να είμαι ακριβής ο Αντιπρόεδρός της Χαράλαμπος Σεβαστίδης, έχει πρόβλημα με το τι είναι και τι όχι λόγος εξαίρεσης. Βρέθηκε πριν από χρόνια στην έδρα σε δίκη με κατηγορούμενο εμένα και ζήτησε να εξαιρεθεί γιατί βρισκόταν σε αντιπαράθεση μαζί μου δια δημοσιευμάτων. Πέτυχε την εξαίρεσή του , αλλά μερικούς μήνες μετά, όταν ξαναβρέθηκε στην έδρα συμμετείχε σε απόφαση που με αφορούσε χωρίς να εντοπίσει κώλυμα και να ζητήσει εξαίρεση. Μία έτσι και μια αλλιώς. Τώρα και ανωνύμως.

Διαβάστε σχετικά:

Αδερφή της νομικής συμβούλου του Αγοραστού η δικαστής που τον αθώωσε

Μαξίμου: «Κρυφτό» πίσω από την ΕνΔΕ μετά την αποκάλυψη Documento για τη δικαστή που αθώωσε τον Αγοραστό

Απάντηση Documento στο ΔΣ της ΕνΔΕ: Εσείς εξευτελίζετε τη Δικαιοσύνη και πλήττετε το κύρος της

Documento Newsletter