Μεταναστευτικό: Η Ελλάδα και άλλες 14 χώρες της ΕΕ ζητούν συμφωνία α λα Ρουάντα

Προς αναζήτηση… «Ρουάντων» βρίσκονται 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, οι οποίες σε επιστολή τους προς την Κομισιόν στις 15 Μαΐου (που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 16 Μαΐου) ζήτησαν ενίσχυση μέτρων μείωσης των μεταναστευτικών ροών.

Επικεφαλής αυτής της πρωτοβουλίας, με την οποία ζητούνται «νέες λύσεις» για να διευκολυνθεί η μεταφορά μεταναστών σε τρίτες χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι Δανία. Την πρόταση συνυπογράφουν επίσης η Τσεχική Δημοκρατία, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Ρουμανία.

Σημειώνεται, ότι η Δανία είναι η χώρα που το 2015 ψήφισε νόμο με βάση τον οποίο η κυβέρνηση θα προχωρά στην κατάσχεση κάθε αντικειμένου αξίας που έχουν μαζί τους οι πρόσφυγες όταν εισέρχονται στην χώρα, ώστε να «καλυφθεί μέρος των εξόδων» της υποδοχής τους. Η Δανία θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025, ακριβώς πριν την Προεδρία της Κύπρου (πρώτο εξάμηνο του 2026).

Η εν λόγω κίνηση των 15 κρατών έχει δε ιδιαίτερη σημασία, καθώς γίνεται μόλις μια ημέρα μετά την υιοθέτηση από την ΕΕ του νέου συμφώνου για το μεταναστευτικό και το άσυλο και μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή κρίσιμων των Ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου, όπου η ακροδεξιά φαίνεται να κερδίζει έδαφος «πατώντας» πάνω στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Figaro, οι παραπάνω χώρες θέλουν να προχωρήσουν περισσότερο από το σύμφωνο μετανάστευσης που εγκρίθηκε πρόσφατα από την ΕΕ, το οποίο ενισχύει τον έλεγχο της μετανάστευσης στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, ζητούν μηχανισμούς για «εντοπισμό, αναχαίτιση και, σε περίπτωση κινδύνου, διάσωση μεταναστών στην ανοιχτή θάλασσα και μεταφορά τους σε ασφαλές μέρος σε μια χώρα εταίρο εκτός ΕΕ, όπου θα μπορούσαν να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για αυτούς τους μετανάστες».

Επικαλούνται επίσης τη συμφωνία που σύναψε η Ιταλία με την Αλβανία για την αποστολή μεταναστών που διασώθηκαν στα ιταλικά ύδατα, ώστε να διεκπεραιωθούν εκεί τα αιτήματά τους για άσυλο.

Μεταξύ άλλων, οι 15 χώρες ζητούν τη δημιουργία νόμιμων οδών βάσει της νομοθεσίας και των αναγκών σε εργατικό δυναμικό του κάθε κράτους μέλους, ενίσχυση των διαδικασιών επιστροφών μέσω και της δημιουργίας «κόμβων επιστροφής, στους οποίους θα μπορούσαν να μεταφερθούν οι επαναπατριζόμενοι εν αναμονή της οριστικής απομάκρυνσής τους». Ακόμα, γίνεται αναφορά στην ανάγκη για επανεξέταση του τρόπου εφαρμογής της αρχής της «ασφαλούς τρίτης χώρας» για σκοπούς επιστροφής.

Δήλωσαν επίσης, ότι επιθυμούν η ΕΕ να συνάπτει συμφωνίες με τρίτες χώρες κατά μήκος των κύριων μεταναστευτικών οδών, αναφέροντας το παράδειγμα της συμφωνίας με την Τουρκία το 2016 για την υποδοχή Σύρων προσφύγων που διαφεύγουν από τον πόλεμο.

Όσον αφορά το νομικό πλαίσιο που προβλέπεται για τις περιπτώσεις εργαλειοποίησης της μετανάστευσης, οι 15 χώρες ζητούν ενίσχυση των εργαλείων για αντιμετώπιση του φαινομένου ώστε τα κράτη μέλη να είναι σε θέση να ενεργούν γρήγορα για την αντιμετώπιση τέτοιων πρακτικών, όπως αυτές που ενορχηστρώθηκαν πρόσφατα από τα καθεστώτα της Λευκορωσίας και της Ρωσίας όπως αναφέρεται. Παράλληλα τονίζεται η ανάγκη μέτρων για την αντιμετώπιση των παράνομων διακινητών.

Τέλος οι 15 χώρες επαναλαμβάνουν στην επιστολή ότι «όλα τα νέα μέτρα πρέπει να εφαρμόζονται σε πλήρη συμμόρφωση με τις διεθνείς νομικές μας υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της μη επαναπροώθησης».

Κληθείσα να σχολιάσει την επιστολή, η αρμόδια εκπρόσωπος για ζητήματα μετανάστευσης της Κομισιόν, Ανίτα Χίπερ, επιβεβαίωσε πως η επιστολή ελήφθη, και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει τα όσα καταγράφονται σε αυτήν.

Η ίδια πρόσθεσε πως «όλη μας η εργασία και εστίαση είναι τώρα στην εφαρμογή που έχει ήδη ξεκινήσει», καθώς και πως στη συμφωνία προβλέπεται και μια «συνολική προσέγγιση» στο πλαίσιο της οποίας η Κομισιόν συνεργάζεται με χώρες – εταίρους.

Το αμφιλεγόμενο «νομοσχέδιο Ρουάντα»

Υπενθυμίζεται, ότι το βρετανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε δια πυρός και σιδήρου τον περασμένο μήνα το ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την «απέλαση στη Ρουάντα αιτούντων άσυλο που εισήλθαν παράτυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Έπειτα από πολλούς μήνες διαμάχης, δικαστικών προσφυγών και τροπολογιών, η κυβέρνηση των Συντηρητικών του Ρίσι Σούνακ κατόρθωσε να λάβει το «πράσινο φως» για το νομοσχέδιο. «Οι πτήσεις αυτές θα απογειωθούν ό,τι και αν συμβεί», διαβεβαίωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός μετά την κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Το νομοσχέδιο αυτό έχει επικριθεί ουκ ολίγες φορές από την αντιπολίτευση και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως ρατσιστικό, με το επιχείρημα ότι αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών.

Δείτε επίσης:

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Ο 50χρονος ήταν στον τόπο του εγκλήματος για να έχει οπτική επαφή – Μπροστά στην ΕΛΑΣ και τα κανάλια (Video)

Γαλλία: Εξουδετερώθηκε ένοπλος – Προσπάθησε να βάλει φωτιά σε συναγωγή

Καιρός: Τα δύο πρόσωπα του καύσωνα και τα μυστικά του αεροχείμαρρου – Πότε φτάνει στο «peak» η αφρικανική σκόνη

Θρίλερ στο Διδυμότειχο με νεκρό βρέφος – Το βρήκε με αφρούς στο στόμα η μητέρα του

Τέμπη: «Το πώς κάλυψαν τα ΜΜΕ το έγκλημα παίζει ρόλο για τη θέση #107» – Τέσσερις φοιτητές δημοσιογραφίας μιλούν στο Documento