Μεταναστευτικό: Γερμανία και Γαλλία ζητούν επιτακτικά συμφωνία ΕΕ- Βρετανίας για μετανάστευση και άσυλο

Κοινή επιστολή στην Κομισιόν, με την οποία ζητούν μια πανευρωπαϊκή συμφωνία με την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας για τη μετανάστευση και το άσυλο, έστειλαν η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνζε Φέζερ και ο πρώην ομόλογος της, της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμαρέν.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στην επιστολή οι αρμόδιοι υπουργοί του… γαλλογερμανικού άξονα, καλούν την Κομισιόν να «επωφεληθεί από την εποικοδομητική προσέγγιση στις σχέσεις ΕΕ- ΗΒ που φέρνει η κυβέρνηση των Εργατικών».

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης και πρακτορεία ειδήσεων η επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η απουσία διατάξεων οι οποίες να διέπουν τη ροή ανθρώπων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του χώρου Σένγκεν, ενισχύει σαφώς τη δυναμική των παράτυπων ροών και τον κίνδυνο που διατρέχουν οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτή τη διαδρομή στη Μάγχη και τη Βόρεια Θάλασσα. Η άφιξη στην εξουσία της νέας βρετανικής κυβέρνησης, που δείχνει την πρόθεσή της να συνεργαστεί εποικοδομητικά με την ΕΕ, μας φαίνεται να ευνοεί την επίτευξη συγκεκριμένης προόδου στο θέμα αυτό»». Όπως αναφέρεται στην επιστολή: «Η απουσία νόμιμων οδών προς το Ηνωμένο Βασίλειο «τροφοδοτεί τα δίκτυα λαθρεμπορίας»».

Η Γαλλία επιδιώκει εδώ και καιρό ένα σύμφωνο ασύλου σε επίπεδο ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η Γερμανία δεν έχει δηλώσει ποτέ τόσο ισχυρή υποστήριξη μέχρι τώρα. Ο Νταρμαρέν, ο οποίος αντικαταστάθηκε την περασμένη εβδομάδα, είχε ζητήσει μια μεταναστευτική συνθήκη μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου ήδη από το 2021, όμως η πρόταση του δεν έλαβε την υποστήριξη άλλων κρατών μελών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στο παρελθόν έχει απορρίψει προτάσεις για τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, δεν σχολίασε τα δημοσιεύματα για την επιστολή. Επί της προηγούμενης συντηρητικής κυβέρνησης, όταν οι σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονταν στο ναδίρ κατά τη διάρκεια των εντάσεων για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον είχε ξεκαθαρίσει ότι μια συμφωνία για τη μετανάστευση με το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποτελούσε προτεραιότητα, επικαλούμενη την… «περιορισμένη όρεξη για κάτι τέτοιο» από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Παρά την υποστήριξη τώρα, των μεγαλύτερων κρατών μελών της ΕΕ, οι προοπτικές μιας συμφωνίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου για τη μετανάστευση συνεχίζουν να μοιάζουν ισχνές. Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ είναι απασχολημένο με τη μετάβαση σε μια νέα ομάδα επιτρόπων, οι οποίοι δεν αναμένεται να αναλάβουν τα καθήκοντά τους πριν από την 1η Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Η τρομακτική εκτίμηση για τους «έμμεσους θανάτους» και η απειλή της πολιομυελίτιδας

Ρωσία: Νόμο που απαγορεύει την «προπαγάνδα» για τη μη απόκτηση παιδιών ετοιμάζεται να ψηφίσει η Δούμα

Λίβανος: Νεκρός ανώτατος διοικητής της Χεζμπολάχ μετά από νέα ισραηλινή επιδρομή

Αλβανία: Οι ανακοινώσεις Ράμα για «Βατικανό» των Μπεκτασήδων φέρνει αντιδράσεις

«Ο Πούτιν πιθανότατα θα ελέγχει μέρος της Ουκρανίας όταν τελειώσει ο πόλεμος», λέει ο Τσέχος πρόεδρος Πετρ Πάβελ

Τραμπ για Ζελένσκι: «Κάθε φορά που έρχεται στις ΗΠΑ, φεύγει με 60 δισ. δολάρια»

Νέα προειδοποίηση από Ρωσία: Σοβαρά αντίποινα αν η Ουκρανία χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς