Μετάλλαξη «Δέλτα»: Προειδοποίηση ΠΟΥ για… ανάγκη μέτρων

Τη στιγμή που οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα, παρά τα ανησυχητικά δεδομένα της μετάλλαξης «Δέλτα», ξορκίζουν τα γενικευμένα lockdown εντός των συνόρων τους, ο ΠΟΥ, μέσω του Documento κρούει για ακόμα μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου.

Με δεδομένη την κούραση και την αγανάκτηση των πολιτών παγκοσμίως για τα περιοριστικά μέτρα που «ψαλίδισαν» τις ατομικές ελευθερίες, τα οποία βέβαια στην Ελλάδα κράτησαν σχεδόν επτά μήνες –με τη νυχτερινή απαγόρευση να μας αποχαιρετά πριν από μερικές ημέρες-, όλοι απεύχονται ένα νέο ενδεχόμενο καθολικό κλείσιμο που, εκτός από καταστροφικό για την οικονομία, θα είναι εξίσου βάναυσο και για την ψυχική υγεία των πολιτών.

Αν η κατάσταση που βιώνουμε ήταν μαθηματική εξίσωση που επιζητά εναγωνίως απάντηση, τότε ένας από τους σταθερούς παράγοντες θα ήταν η εμβολιαστική κάλυψη, που ναι μεν προχωρά αλλά όχι με τα βήματα που θα ήταν ικανά για να χτίσουν το πολυσυζητημένο «τείχος ανοσίας». Το δεύτερο, είναι σε τι βαθμό καλύπτουν όλα τα διαθέσιμα εμβόλια την ινδική μετάλλαξη και δυστυχώς –για όλους- η πιθανότητα επιστροφής περιοριστικών μέτρων, ακόμα και μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες…

Σε 92 χώρες

«Η παραλλαγή Delta είναι μία από τις ανησυχητικές μεταλλάξεις που κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο. Η ικανότητά μας να κατανοήσουμε πού εξαπλώνεται αυτή η παραλλαγή εξαρτάται από την αλληλουχία που είναι διαθέσιμη σε όλο τον κόσμο. Και μέχρι στιγμής, γνωρίζουμε ότι 92 χώρες έχουν την παραλλαγή Delta», λέει στο Documento εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όσον αφορά το κομμάτι της μεταδοτικότητας, το γραφείο Τύπου του ΠΟΥ, σχολιάζει: «Αυτή η παραλλαγή έχει δείξει αυξημένη δυνατότητα μετάδοσης. Είναι πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Alpha, που είναι το B117, και εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο. Η Δέλτα εξαπλώνεται επίσης γρήγορα σε όλο τον κόσμο».

Αποτελεσματικότητα εμβολίων

«Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, γνωρίζουμε ότι όλες οι παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία, συμπεριλαμβανομένης της μετάλλαξης Δέλτα, τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά ενάντια σε σοβαρή νόσηση και θάνατο, και έτσι αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι. Αλλά χρειαζόμαστε δύο δόσεις για να έχουμε το πλήρες επίπεδο προστασίας. Βλέπουμε μειωμένη αποτελεσματικότητα με τη μία δόση και έτσι χρειαζόμαστε πραγματικά εκείνους που έχουν λάβει την πρώτη τους δόση για να λάβουν τη δεύτερη».

Μέτρα

Ωστόσο, ένα σκέλος που προβληματίζει ιδιαίτερα τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι το ενδεχόμενο λήψης περιοριστικών μέτρων. Ο ΠΟΥ προειδοποιεί πως δεν τελειώσαμε ακόμα:  «Αυτό που είναι πραγματικά κρίσιμο είναι ότι η δημόσια υγεία και τα κοινωνικά μας μέτρα εξακολουθούν να λειτουργούν ενάντια στη μετάλλαξη Delta, αλλά μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να είναι σε θέση να έχουν το ίδιο επίπεδο ελέγχου όπως έχουμε δει για άλλες παραλλαγές».

Σε αυτό το μήκος κύματος, άλλωστε, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, είχε ξεκαθαρίσει: «Περισσότερα κρούσματα σημαίνουν περισσότερες νοσηλείες, πιέζοντας περαιτέρω τους υγειονομικούς και τα συστήματα υγείας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου… Αυτό καθιστά ακόμη πιο επείγον να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να αποτρέψουμε τη μετάδοση: την προσαρμοσμένη και συνεπή χρήση της δημόσιας υγείας και μέτρα, σε συνδυασμό με δίκαιο εμβολιασμό»