Metal Hammer: 40 χρόνια… σφυροκόπημα

Φωτογραφίες: Κώστας Τζούμας / Eurokinissi

Οι συντελεστές του «Metal Hammer» μιλάνε για τους σημαντικότερους σταθμούς στη σαραντάχρονη ιστορία του μοναδικού περιοδικού στην Ελλάδα που από την ημέρα της έκδοσής του δεν έχει λείψει ούτε ένα μήνα από τα περίπτερα.

«Καλή τύχη με την απομαγνητοφώνηση» μου ευχήθηκαν οι συντελεστές του «Metal Hammer» καθώς έβγαινα από τα γραφεία του μουσικού εντύπου που φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στον περιοδικό Τύπο. Ναι, σωστά διαβάσατε. Σε μια εποχή που δεκάδες περιοδικά έκλεισαν και εκδοτικοί κολοσσοί κατέρρευσαν ή άλλαξαν χέρια, το «Metal Hammer» είναι το μοναδικό έντυπο στην Ελλάδα που από τον πρώτο μήνα της κυκλοφορίας του, τον Δεκέμβριο του 1984, δεν έλειψε ούτε μία φορά από τα περίπτερα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Metal Hammer, Κώστα Χρονόπουλο (στο κέντρο), «το ερασιτεχνικό μεράκι που χαρακτήριζε το περιοδικό από την αρχή όχι μόνο δεν χάθηκε ποτέ, αλλά είναι και ένας από τους λόγους που το περιοδικό επιβιώνει μέχρι σήμερα»

«Είναι μεγάλη ικανοποίηση για μας να ξέρουμε ότι υπάρχουν εκεί έξω άνθρωποι και κυρίως νέα παιδιά που αφήνουν έστω για λίγο στην άκρη το κινητό για να αντλήσουν πληροφορία και γνώση για κάτι που τους ενδιαφέρει όχι σκρολάροντας σε μια οθόνη για να διαβάσουν κείμενα που τους έχει πετάξει ο αλγόριθμος ανάμεσα σε διαφημίσεις και παραθυράκια που εμφανίζονται από το πουθενά, αλλά ξεφυλλίζοντας τις σελίδες ενός περιοδικού που επιμένει στην αξία της ανάγνωσης, μέσα από την οποία μπορεί να βρει και πράγματα που ίσως διαμορφώσουν και τα αυριανά μουσικά του γούστα. Και αυτό γίνεται ακόμη πιο σημαντικό αν λάβουμε υπόψη ότι απευθυνόμαστε –μεταξύ άλλων– σε μια γενιά που τα ψηφιακά Μέσα της εποχής δεν της έχουν επιτρέψει να μάθει να διαβάζει». Σε αυτά τα λόγια του διευθυντή του περιοδικού Κώστα Χρονόπουλου περικλείεται και η φιλοσοφία ενός εντύπου που επιμένει να δίνει αξία στο χαρτί και να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα, κάτι που χαρακτήριζε –και σε ένα βαθμό χαρακτηρίζει ακόμη και σήμερα– το μουσικό είδος με το οποίο καταπιάνεται. Ο ίδιος βρίσκεται στο δυναμικό του «Metal Hammer» εδώ και μια τριακονταετία και μαζί με τον έτερο «παλιό» και αρχισυντάκτη του περιοδικού Χάκο Περβανίδη είναι οι πλέον κατάλληλοι να μιλήσουν για τα πρώτα χρόνια και τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία του «Χάμερ», όπως το αποκαλούν οι αναγνώστες του.

Ο εμπνευστής και ο εκδότης

Tο πρώτο τεύχος του περιοδικού Ηeavy Metal που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1984 με φωτογραφίες και αφίσες συγκροτημάτων και μουσικών

Η ιδέα για την κυκλοφορία ενός περιοδικού που θα ασχολείται αποκλειστικά με το heavy metal ανήκε στον Γιάννη Κουτουβό, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2018. «Ο Γιάννης εργαζόταν τότε σε δισκογραφικές όπως η EMI και η CBS ως υπεύθυνος ξένου ρεπερτορίου» λέει ο Χάκος Περβανίδης. «Αντιλήφθηκε ότι απουσίαζε από την αγορά ένα έντυπο που θα απευθυνόταν στους οπαδούς της σκληρής μουσικής και προσέγγισε έναν εκδότη περιοδικών σοφτ πορνό, στον οποίο ανέλυσε το σκεπτικό του και εκείνος συμφώνησε να βγει το πρώτο τεύχος και αν πήγαινε καλά θα συνέχιζε. Κάπως έτσι, τον Δεκέμβριο του 1984 βγήκε το παρθενικό τεύχος του εντύπου που ονομάστηκε πολύ απλά “Heavy Metal” και το οποίο περιλάμβανε φωτογραφίες και αφίσες συγκροτημάτων και μουσικών. Στην πορεία εμπλουτίστηκε με ειδήσεις και κείμενα που επιμελούνταν σχεδόν αποκλειστικά ο Γιάννης και σταδιακά άρχισαν να γράφουν και άλλοι σε καθαρά ερασιτεχνικό επίπεδο, ορμώμενοι απλώς από την αγάπη και την τρέλα τους γι’ αυτήν τη μουσική».

Tο παρθενικό τεύχος μετά την ένωση με το Metal Hammer

Τέσσερα χρόνια αργότερα ήρθε η ένωση με το «Metal Hammer», με το περιοδικό να διατηρεί όμως και την αρχική ονομασία του και έκτοτε να κυκλοφορεί ως «Metal Hammer & Heavy Metal». «Η θεματολογία εμπλουτίστηκε και με πολλά θέματα και συνεντεύξεις από τις ξενόγλωσσες εκδόσεις του περιοδικού και σταδιακά με νέες εγχώριες στήλες και πλέον όλα έμπαιναν σε πιο επαγγελματική βάση. Υπήρχε όμως κόσμος που έπαιρνε τηλέφωνο ή έστελνε επιστολές και εξέφραζε τις αντιρρήσεις του φοβούμενος ότι το περιοδικό θα έχανε την ταυτότητά του, αυτό το ερασιτεχνικό μεράκι που το έκανε να ξεχωρίζει» θυμάται ο Χ. Περβανίδης.

«Αυτό το μεράκι όχι μόνο δεν χάθηκε ποτέ, αλλά είναι και ένας από τους λόγους που το περιοδικό επιβιώνει μέχρι σήμερα» συμπληρώνει ο Κ. Χρονόπουλος. «Στο “Χάμερ” δεν υπάρχει ξύλινη επαγγελματική γλώσσα, τα κείμενα είναι γραμμένα από οπαδούς για οπαδούς, απλώς αυτοί που γράφουν μπορούν να χειριστούν τον λόγο όσο καλύτερα χρειάζεται για να μεταφέρουν τις σκέψεις τους στο γραπτό με τρόπο εύληπτο και ευανάγνωστο».

Ενα ακόμη «μανταλάκι» που κρατά το «Metal Hammer» στα περίπτερα είναι και το ιδιαίτερο δέσιμο του κοινού στην Ελλάδα με ό,τι έχει να κάνει με το heavy metal και… τα παρελκόμενά του. «Το κοινό που μας αγοράζει είναι το ίδιο κοινό που πηγαίνει μαζικά στις συναυλίες, που επιμένει να αγοράζει ακόμη δίσκους και CD, που εξαφανίζει τα μπλουζάκια που πουλάνε τα συγκροτήματα στις συναυλίες. Για πολλούς από αυτούς η αγορά του περιοδικού αποτελεί μέρος της ρουτίνας τους» τονίζει ο Βασίλης Μάζαρης, μέλος της συντακτικής ομάδας του «Metal Hammer» από το 2014 και υπεύθυνος ύλης του περιοδικού την τελευταία πενταετία.

Οι κρίσιμες αποφάσεις

Δεν είναι όμως μόνο το ρομαντικό στοιχείο που κρατά το περιοδικό όρθιο όλα αυτά τα χρόνια, καθώς οι συντελεστές του χρειάστηκε να πάρουν μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια ρίσκα που τελικά απέδωσαν. Ενα από αυτά ήταν η απόφαση να βγουν από τον χορό των προσφορών που είχαν σύρει άλλα έντυπα. «Δεν θέλαμε σε καμία περίπτωση να γίνουμε ένα ακόμη έντυπο που ο κόσμος το αγοράζει για τα δώρα και όχι για την ύλη του. Θυμάμαι ακόμη την εικόνα ανθρώπων να αγοράζουν εφημερίδες και περιοδικά, να ανοίγουν το πλαστικό περιτύλιγμα, να κρατούν τα δώρα και να πετούν το κυρίως σώμα. Οι όποιες προσφορές έχουμε σήμερα είναι πολύ στοχευμένες κι έχουν κάποιο συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης, όπως για παράδειγμα η κυκλοφορία του προσωπικού άλμπουμ του Σάκη Τόλη των Rotting Christ μέσω του περιοδικού» υπογραμμίζει ο Κ. Χρονόπουλος.


Μία ακόμη κομβική απόφαση ήταν οι αρνήσεις σε προτάσεις εξαγοράς του περιοδικού από εκδοτικούς ομίλους. «Κρίνοντας από την τύχη που είχαν άλλα έντυπα που είδαν κάτι τέτοιο σαν ευκαιρία ή σαν σανίδα σωτηρίας, νομίζω ότι πράξαμε πολύ σωστά» επισημαίνει ο Χ. Περβανίδης και συμπληρώνει: «Οι περισσότεροι από αυτούς που μας χτύπησαν την πόρτα δυστυχώς για όλους έχουν σήμερα κλείσει, παίρνοντας στον λαιμό τους εμβληματικούς τίτλους, ενώ και οι όποιες προσπάθειες ενσωμάτωσης ξένων περιοδικών στον ελληνικό Τύπο έπεσαν στο κενό».

Την ύλη του «Metal Hammer» δεν θα τη βρει κανείς στην ιστοσελίδα του περιοδικού την επομένη της έκδοσής του δίπλα στη ροή των ειδήσεων από τον χώρο της σκληρής μουσικής. «Ακόμη και εκεί προσπαθούμε να κάνουμε ένα φιλτράρισμα και να ανεβάζουμε ό,τι εμείς θεωρούμε σημαντικό και όχι ό,τι έχει γίνει trend στην Google. Δεν είμαστε τίποτα τεχνοφοβικοί ούτε ζούμε σε καμιά γυάλα, απλώς προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία χωρίς να αλλοιώσουμε τον χαρακτήρα του περιοδικού.

Αυτό που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε είναι ότι η πληροφορία που παίρνουμε μέσα από αυτό το μαραφέτι δεν είναι τσάμπα, όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Ζούμε στην εποχή που η διάχυση της πληροφορίας δεν γίνεται μέσω του ίντερνετ, αλλά μέσω των social media. Και στην πραγματικότητα καταβάλλουμε γι’ αυτήν το πιο ακριβό αντίτιμο προσφέροντας σε έναν αλγόριθμο προσωπικά μας δεδομένα που κάποιοι τα παίρνουν και τα επεξεργάζονται, μετατρέποντας τους χρήστες σε προϊόντα» τονίζει ο Κ. Χρονόπουλος.

Για τον αρχισυντάκτη του περιοδικού, Χάκο Περβανίδη (στο κέντρο) «οι περισσότεροι από τους εκδοτικούς οίκους που θέλησαν να εξαγοράσουν το “Metal Hammer” δυστυχώς έχουν σήμερα κλείσει παίρνοντας στον λαιμό τους εμβληματικούς τίτλους», ενώ ο υπεύθυνος ύλης, Βασίλης Μάζαρης (δεξιά) εκτιμά ότι «για το μέταλ κοινό στην Ελλάδα η αγορά του περιοδικού αποτελεί μέρος μιας ρουτίνας»

Γενέθλια με Gamma Ray 

Τον Δεκέμβριο του 2024 θα βγει στα περίπτερα το υπ’ αριθμόν 480 τεύχος του «Metal Hammer». Στις 9 του ίδιου μήνα στο Principal Club Theater στη Θεσσαλονίκη και στις 10 στο Fuzz Club στην Αθήνα οι συντελεστές του και οι αναγνώστες του θα γιορτάσουν τα τεσσαρακοστά γενέθλια του περιοδικού με δύο συναυλίες, με επίτιμους καλεσμένους τους Gamma Ray. «Δεν μας ενδιέφερε να φέρουμε τους Metallica ή τους Iron Maiden, δεν θα μπορούσαμε άλλωστε. Αυτό που για εμάς έχει μεγαλύτερη αξία είναι αυτή την ιστορική στιγμή να τη γιορτάσουμε με ένα συγκρότημα που γεννήθηκε και μεγάλωσε μαζί με το περιοδικό, που έδωσε πολλά εξώφυλλα στο περιοδικό και οι Gamma Ray είναι σίγουρα ένα από αυτά» καταλήγει ο Χ. Περβανίδης.

Ετικέτες