Μεταβατική ρύθμιση για τα μπλοκάκια – Η Εγκύκλιος

Συγκεκριμένα με ρύθμιση που θα έχει ισχύ μέχρι να λυθούν όλες οι λεπτομέρειες επιμερισμού των ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, από τον εργαζόμενο θα παρακρατείται το 10%.

Στο 10% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος, προσανατολίζεται να περιορίσει το υπουργείο Εργασίας, τη δαπάνη για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο σύνταξης, για όσους χρησιμοποιούν Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ). 

Πρόκειται για πρόταση που επεξεργάζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, για να περιοριστούν οι αντιδράσεις που έχουν προκύψει, λόγω της «τσουχτερής» εισφοράς που έχει επιβληθεί. Όμως θα είναι ένα προσωρινό μέτρο, μέχρι να ρυθμιστεί το καθεστώς ασφάλισης που θα διέπει όσους διαθέτουν μπλοκάκι, ώστε να μπορούν να καταβάλλουν εισφορές, που ούτε υπέρογκες θα είναι, ούτε θα τους δημιουργούν πρόβλημα στην εργασία τους. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η σχετική εγκύκλιος που δημοσιεύεται σήμερα, προβλέπει τα εξής:

«Σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος-εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ και ο ΕΦΚΑ ενημερωθεί, μέσω υπεύθυνης δήλωσης από τον εργαζόμενο με ΔΠΥ, τότε ο εργαζόμενος καταβάλλει εισφορές μισθωτού, (δηλαδή 6,67% για κύρια ασφάλιση και 2,55% για υγειονομική περίθαλψη, σύνολο 9,22%), μέχρι την επίλυση της διαφοράς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Το διάστημα αυτό, ο εργαζόμενος είναι ασφαλιστικά ενήμερος. Η διάταξη 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 εφαρμόζεται και στην περίπτωση μισθωτού που εκδίδει παράλληλα ΔΠΥ σε -μέχρι δύο αντισυμβαλλόμενους-εργοδότες. Και εδώ, σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος-εργοδότης δεν υποβάλλει ΑΠΔ, ισχύουν, όσα αναφέρονται στο σημείο 1 και ο εργαζόμενος καταβάλλει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε μισθωτό».

Όπως είπε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος «θα υπάρξει αυτή η μεταβατική περίοδος για τους απασχολούμενους με μπλοκάκια, που ενδεχομένως έχουν και κάποια δυσπιστία στο εάν ο εργοδότης θα καταβάλλει το ποσοστό που του αναλογεί» και υπογράμμισε ότι κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι θα έχουν πλήρη ασφαλιστική ικανότητα και ασφαλιστική ενημερότητα.

Ερωτηθείς εάν θα αλλάξει το ποσοστό εισφορών μετά τις αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι δεν μειώνεται το 26,95% (συνολικές εισφορές εργοδότη-εργαζομένου) μειώθηκε στο 10% για περιορισμένο χρονικό διάστημα και μέχρι να υπάρξει προσαρμογή στο νέο καθεστώς. «Το εργοδοτικό μέρος παραμένει στο 16,95%» είπε ο κ. Πετρόπουλος και αναφέρθηκε σε διαμαρτυρίες και εκπλήξεις από δημοσιογράφους, οι οποίοι δεν είχαν πάρει απαλλαγή, από τον ΟΑΕΕ, και βρέθηκαν τώρα να χρωστούν στο ασφαλιστικό σύστημα από 5000 έως 50.000 ευρώ. Για το συγκεκριμένο θέμα, ο υπουργός ανέφερε ότι προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι το νέο καθεστώς είναι πολύ πιο ευνοϊκό και με χαμηλότερη επιβάρυνση από το προηγούμενο ενώ αναφερόμενος στους επαγγελματίες που επιλέγουν να κλείσουν το μπλοκάκι τους, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει με έναν ασφαλή τρόπο στις συνθήκες αγοράς, με στόχο να τελειώσει την μαύρη εργασία καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί οι άνθρωποι που δουλεύουν νόμιμα να επιβαρύνονται διαρκώς.

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Εργασίας έχουν λάβει σωρεία παραπόνων τις τελευταίες ημέρες, λόγω των ειδοποιητηρίων που έχουν σταλεί σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Ειδοποιητήρια που σε κάποιες περιπτώσεις υποκρύπτουν διπλάσιες ή τριπλάσιες εισφορές σε σχέση με πέρσι.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως που καλούνται να επιλύσουν οι κάτοχοι ΔΠΥ, είναι να πείσουν τους εργοδότες τους να δεχτούν ότι προσφέρουν υπηρεσίες εξαρτημένης εργασίας. Μόνο έτσι θα επιμεριστεί το 20% της εισφοράς για τον κλάδο σύνταξης, σε 6,67% για τους εργαζόμενους και 13,33% για τους εργοδότες. Η αδυναμία να πειστεί, η πλειονότητα των εργοδοτών, ουσιαστικά εξαναγκάζει τους εργαζόμενους να καταβάλλουν το 20%, στο σύνολό της, οι ίδιοι. Αυτό όμως ισοδυναμεί με σημαντική έμμεση μείωση αποδοχών. 

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον ιδιωτικό τομέα είναι πάρα πολλά από αυτή τη διάταξη και έχουν ουσιαστικά «παγώσει» τις αμοιβές με τα «μπλοκάκια». Παράλληλα, είναι χιλιάδες οι κάτοχοι ΔΠΥ που έσπευσαν τις προηγούμενες ημέρες στην Εφορία για να «κλείσουν το μπλοκ» τους και έτσι να γλιτώσουν στο μέλλον από την ανάλογη εισφορά. Κάτι τέτοιο όμως ισοδυναμεί με σοβαρή μείωση εσόδων για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ), ενώ ταυτόχρονα, υποκρύπτει και ενδεχόμενη μετακίνηση των εργαζομένων στην «μαύρη» και αδήλωτη απασχόληση…