Διεθνή οργανισμό για διεθνή οργανισμό φαίνεται πως δεν θα αφήσει η αυταρχική διακυβέρνηση Μητσοτάκη στο πλαίσιο της υπεράσπισης των πολιτικών της, αφού μετά τη στοχοποίηση των «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» αναφορικά με την έκθεση για την ελευθερία του Τύπου στη χώρα, τη Δευτέρα απάντησε στις ανησυχίες της Διεθνούς Αμνηστίας για την έξαρση της αστυνομικής βίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και τη χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης κατά των φοιτητών με το «επιχείρημα» πως ο διεθνής οργανισμός δεν είναι καλά ενημερωμένος για τα γεγονότα, ενώ έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για «τραμπούκους» και «συμμορίες» για τους φοιτητές που αντιδρούν.
Ούτε προ της Διεθνούς Αμνηστίας δεν ορρωδεί πλέον η κυβέρνηση, την ώρα που ο διεθνής οργανισμός έχει ήδη εκφράσει έντονες ανησυχίες για το όργιο αστυνομικής βίας στη Θεσσαλονίκη και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με θύματα φοιτητές και φοιτήτριες. «Δεν ξέρω πόσο έχει ενημερωθεί» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ερώτηση που του τέθηκε από το documentonews.gr, συνεχίζοντας σε απαξιωτικό τόνο να δηλώνει πως «βιβλιοθήκη θέλουμε να κάνουμε για να πηγαίνουν οι φοιτητές να διαβάζουν και να κάνουν τις εργασίες τους», και πως το «επαναλαμβάνω να τ’ ακούσει και η Διεθνής Αμνηστία».
«Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της σχετικά με τις αναφορές για περιττή και υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία εναντίον φοιτητριών και φοιτητών κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας τους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις 10 και 26 Μαΐου 2022. Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί για τις αναφορές ότι η αστυνομία έκανε χρήση όπλων, όπως χειροβομβίδες κρότου λάμψης, που είχαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό φοιτητών/-τριών» ανέφερε την περασμένη εβδομάδα το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας για τα αστυνομικά έκτροπα στο ΑΠΘ, μετά και τον τραυματισμό του φοιτητή από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης.
Μάλιστα, έγραψε στην ανακοίνωσή της πως ανησυχεί για τις αναφορές ότι η αστυνομία έκανε χρήση όπλων, όπως οι χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, που είχαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό φοιτητών. Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος δήλωσε πως η βία στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι όπως η οπλοκατοχή στις ΗΠΑ. «Ποια είναι η αλήθεια για την κυβέρνηση;» ήταν το ερώτημα που τέθηκε στον Γιάννη Οικονόμου για τα γεγονότα και την αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να εκπλήσσει με την απάντηση που επιφύλασσε η κυβέρνηση σε έναν κορυφαίο διεθνή οργανισμό προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η αλήθεια για την κυβέρνηση είναι ότι ορισμένοι τραμπούκοι με όρους συμμορίας επιδιώκουν να καταλύσουν τις αποφάσεις των οργάνων της πανεπιστημιακής κοινότητας, και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Είναι σαφές ότι ορισμένοι επιδιώκουν ένταση στο πανεπιστήμιο, δεν θα τους παρακολουθήσουμε. Αλλά η συντεταγμένη πολιτεία δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει τις συμμορίες να εφαρμόζουν τους δικούς τους νόμους και τις δικές τους αποφάσεις στους χώρους των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» απάντησε αρχικά ο Γ. Οικονόμου, κουνώντας στη συνέχεια το δάχτυλο και στη Διεθνή Αμνηστία.
«Για να καταλάβουμε όλοι τι συμβαίνει εκεί, και η Διεθνής Αμνηστία, δεν ξέρω πόσο έχει ενημερωθεί, κάποιοι με το έτσι θέλω, επί 34 χρόνια είχαν καταλάβει έναν χώρο. Ο χώρος αυτός με απόφαση της Συγκλήτου του πανεπιστημίου αποφασίστηκε να γίνει βιβλιοθήκη. Επαναλαμβάνω να τ’ ακούσει και η Διεθνής Αμνηστία, βιβλιοθήκη, και κάποιοι επιμένουν με το έτσι θέλω να επιβάλουνε τους δικούς τους νόμους. Η χώρα έχει κανόνες, είναι ευνομούμενη πολιτεία, είναι κράτος δικαίου. Δεν επιδιώκουμε καμία ένταση, βιβλιοθήκη θέλουμε να κάνουμε για να πηγαίνουν οι φοιτητές να διαβάζουν και να κάνουν τις εργασίες τους. Όλοι αυτοί οι νοσταλγοί αυτών των μεθόδων στα ελληνικά πανεπιστήμια, δεν υπάρχει περίπτωση να επιβάλλουν τις δικές τους συνήθειες» συνέχισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, εκφράζοντας στο απόλυτο το ψευδεπίγραφο δίλημμα «με τη γνώση ή με τις βαριοπούλες» του Κυριάκου Μητσοτάκη, και καλύπτοντας επί της ουσίας τη χυδαία δήλωση του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου.
«Η ελληνική αστυνομία είναι εκεί για να προφυλάσσει την απόφαση της Συγκλήτου. Δυστυχώς, εκεί φτάσαμε, να πρέπει να είναι μέσα για να γίνει το αυτονόητο, να φτιαχτεί δηλαδή μια βιβλιοθήκη. Επειδή ορισμένοι λίγοι επιμένουν να επιδιώκουν εντάσεις και να δημιουργούν τέτοιου είδους πράγματα, μία από τις δυσάρεστες συνέπειες τις οποίας ήταν ο τραυματισμός του φοιτητή και του αστυνομικού» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρότι βίντεο ντοκουμέντα και μαρτυρίες καταγράφουν μία παντελώς διαφορετική εικόνα, εκθέτοντας τα ψέμματα της κυβέρνησης.
«Τραμπούκοι» οι φοιτητές, επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
«Υπενθυμίζεται ότι τα επεισόδια στο Α.Π.Θ. ξεκίνησαν στις αρχές του χρόνου, μετά την απόφαση της Συγκλήτου να μετατραπεί ένας χώρος του Πανεπιστημίου -το λεγόμενο Στέκι του Βιολογικού- που ήταν υπό κατάληψη για 34 χρόνια σε Βιβλιοθήκη. Η Αστυνομία έβαλε τέλος στην κατάληψη και μπήκε εργολάβος για τη διαμόρφωση του χώρου. Σε απόφαση -επαναλαμβάνω- της Συγκλήτου» δήλωσε εισαγωγικά ο Γ. Οικονόμου, περιγράφοντας στη συνέχεια αποσπασματικά τα γεγονότα, επιχειρώντας να νομιμοποιήσει την εκτεταμένη αστυνομική καταστολή κατά φοιτητών και φοιτητριών.
«Από την ίδια εκείνη στιγμή ομάδες τραμπούκων άρχισαν να απειλούν και να εξαπολύουν επιθέσεις για τη ματαίωση του έργου. Στις 7 Μαΐου, εισέβαλαν στον χώρο που είχε ολοκληρωθεί η πρώτη φάση κατασκευής βιβλιοθήκης και -χρησιμοποιώντας βαριοπούλες- άρχισαν να γκρεμίζουν τους τοίχους, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Την περασμένη Πέμπτη επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν τοποθετηθεί για τη φύλαξη του χώρου με αποτέλεσμα, δυστυχώς, τον τραυματισμό ενός φοιτητή κι ενός αστυνομικού. Και τις επόμενες μέρες συνέχισαν τις επιθέσεις με βόμβες μολότοφ εναντίον της αστυνομικής δύναμης που φυλάσσει το χώρο» πρόσθεσε, ενώ στη συνέχεια επιτέθηκε κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Παρόλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοινώσεις του, όχι μόνο δεν καταδίκασε τους ταραξίες, αλλά στράφηκε ευθέως εναντίον της Αστυνομίας και υποσχέθηκε πως αν γίνει Κυβέρνηση θα καταργήσει το νόμο για το άσυλο, αλλά και την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Έκτοτε συνεχίζει την πολιτική κάλυψη της ανομίας, μιλώντας για «στημένο σκηνικό έντασης», ενώ ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι «το δίλημμα δεν είναι βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα». Αντί υπεκφυγής, αντί της οποιαδήποτε απόπειρας φυγής από το πεδίο της ευθύνης, τον καλούμε να τοποθετηθεί καθαρά:», θέτοντας και πάλι τα κυβερνητικά διλήμματα για τη γνώση και τις βαριοπούλες.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε ερώτηση που δέχθηκε για το εάν «ο φοιτητής που δέχθηκε ευθεία βολή από την αστυνομία, θεωρείται από την κυβέρνηση ταραξίας», ο ίδιος επέμεινε πως «εξαιτίας της βίαιης κι απαράδεκτης επίθεσης απέναντι σε αστυνομικές δυνάμεις που είναι εκεί για να φυλάσσουν τον χώρο από όσους με βαριοπούλες θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να καταστρέφουν δημόσια περιουσία, δυστυχώς προκλήθηκαν αυτά τα φαινόμενα τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός φοιτητή και ενός αστυνομικού επίσης».