Ο πανικός και η απόλυτη αναταραχή που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου αναδείχθηκε τη Δευτέρα με την παραίτηση Βαρβιτσιώτη, καθώς η δεύτερη αποπομπή -έμμεση, έστω- υπουργού της κυβέρνησης Μητσοτάκη εν μέσω έντονων διαρροών ακόμη και για ανασχηματισμό επιβεβαιώνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο αδιέξοδο της διακυβέρνησής του, μόλις δυόμιση μήνες έπειτα από την επανεκλογή του.
Σχεδόν… την έξοδο έδειξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον Βασίλη Κικίλια κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών της Δευτέρας, καθώς απαντώντας σε ερώτημα που αφορά το πολιτικό μέλλον του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έβαλε ο ίδιος στο τραπέζι ζήτημα παραίτησης του υπουργού, μιλώντας για «πολιτική ευθύνη». Εξάλλου, τα σενάρια αποπομπής του υπουργού ενισχύουν οι πληροφορίες πως εκείνος που θα εξαγγείλει τα μέτρα το μεσημέρι της Δευτέρας ο υφυπουργός για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος, και όχι ο Β. Κικίλιας.
Εάν δε λάβει κανείς υπόψην την εκ νέου υπουργοποίηση του προκατόχου του, Χρήστου Στυλιανίδη, φαίνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίζει να πάρει θέση στην «κόντρα» που σοβεί για το τι παρέλαβε ο Β. Κικίλιας από τον Κύπριο, στηρίζοντας επί της ουσίας το έργο του νέου υπουργού Ναυτιλίας και πρώην Πολιτικής Προστασίας.
Συγκεκριμένα, η απάντηση του Παύλου Μαρινάκη για το πως η κυβέρνηση κρίνει το έργο του Β. Κικίλια, λαμβάνοντας υπόψην τον «γεγονός πως τις μεγάλες καταστροφές στις οποίες πηγαίνει ο Πρωθυπουργός και της Λάρισας, τις έχει χειριστεί ένας Υπουργός, ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Κικίλιας», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όχι μόνο δεν… προστάτεψε τον υπουργό, αλλά του έδειξε τον δρόμο της παραίτησης.
«Τώρα, ως προς το θέμα των παραιτήσεων, νομίζω ότι έχει αποδειχθεί και σε προηγούμενες περιπτώσεις και στην προηγούμενη τετραετία και, γενικά, ευρύτερα στις κυβερνήσεις της Ν.Δ. ότι υπάρχει έννοια και στην πράξη της πολιτικής ευθύνης. Και η λέξη «παραίτηση» δεν είναι μια άγνωστη λέξη, όπως συνέβαινε σε άλλα χρόνια και σε άλλες διακυβερνήσεις του τόπου. Το «όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά» είναι μια διαρκής διαδικασία, όπως είπα και πριν, η οποία, προφανώς, οδηγεί πολλές φορές και σε κάποιες αναπόφευκτες αποφάσεις» ήταν η αναφορά του εκπροσώπου του Μεγάρου Μαξίμου, που ουσιαστικά ρίχνει μπόλικο νερό στον μύλο των σεναρίων παραίτησης, αλλά και πιθανότητας ανασχηματισμού υπό το αδιέξοδο που έχει βρεθεί ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα, λίγο νωρίτερα, ο Π. Μαρινάκης είχε υπερασπιστεί έντονα το έργο του Χρ. Στυλιανίδη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, όταν ερωτήθηκε για τα κριτήρια υπό τα οποία ο Κύπριος επιλέχθηκε για να διαδεχθεί τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο υπουργείο Ναυτιλίας.
Αφενός, σε σχετικό ερώτημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως «μιλάμε για έναν άνθρωπο με κυβερνητική εμπειρία και, μάλιστα, έχει υπάρξει πολιτικός προϊστάμενος ενός Σώματος Ασφαλείας, ενός Υπουργείου, του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας που συμμετείχε και συμμετέχει στο ΚΥΣΕΑ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, όπως και με το Υπουργείο Ναυτιλίας. Είναι ένας πολιτικός με ευρωπαϊκή εμπειρία, καθώς μιλάμε για τη ναυτιλία, έναν χώρο με πάρα πολύ σημαντικές, διεθνείς προεκτάσεις, έναν χώρο εξωστρεφή κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και, βέβαια, μιλάμε και για έναν πολιτικό με επιχειρησιακή εμπειρία».
Αφετέρου, ανοίγοντας ακόμα περισσότερο την πόρτα της εξόδου στον Β. Κικίλια -και όχι μόνο- ο Π. Μαρινάκης φρόντισε και σε άλλη του απάντηση να βάλει τις παραιτήσεις στο τραπέζι, αλλά και την… κρίση του πρωθυπουργού.
Όταν ερωτήθηκε εάν η «αλλαγή» του Μ. Βαρβιτσιώτη θα είναι η τελευταία που γίνεται αυτό το διάστημα στο κυβερνητικό σχήμα, ο εκπρόσωπος του Μαξίμου διαμήνυσε «μηδενός εξαιρουμένου όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά, άρα αυτό σημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι μια διαρκής διαδικασία», επιλέγοντας ο ίδιος να ρίξει λάδι στη φωτιά των σεναρίων.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα σενάρια ανασχηματισμού άρχισαν από την περασμένη εβδομάδα να διακινούνται, και μάλιστα από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, στο πλαίσιο «διαχείρισης της οργής» που υπάρχει από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που επλήγησαν τους τελευταίους μήνες από φωτιές και πλημμύρες, αλλά και απέναντι στην κριτική που έρχεται πλέον και από τον μιντιακό βραχίονα της κυβέρνησης.
Γρήγορα ωστόσο, το «θα πάρει κεφάλια ο Μητσοτάκης» έδωσε τα τελευταία 24ωρα τη θέση του στο «ο πρωθυπουργός δεν θα λάβει αποφάσεις εν θερμώ», προδίδοντας για μία ακόμα φορά τον δισταγμό του Κυρ. Μητσοτάκη απέναντι στις ισορροπίες συμφερόντων που συντελεί το κυβερνητικό του σχήμα. Από τα όσα υποστηρίζει το κυβερνητικό στρατόπεδο, εκείνο που προκύπτει είναι πως θα εφαρμοστεί για μία ακόμα φορά η επικοινωνιακή συνταγή της περασμένης τετραετίας. Το Μαξίμου θα επιχειρήσει να περάσει και αυτή την κρίση αναίμακτα, και εφόσον κρίνει πως αυτό δεν είναι δυνατόν, θα δώσει… «αίμα στον λαό». Πάντα με στόχο να μείνει εκτός κάδρου ευθυνών ο πρωθυπουργός.
Διαβάστε σχετικά: Παραιτήθηκε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από υπουργός Ναυτιλίας μετά τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη