Ο πρώην αναπληρωτής Υγείας της ΝΔ ,Μάριος Σαλμάς έχει κληθεί για σήμερα προκειμένου να παράσχει εξηγήσεις για το πολύκροτο σκάνδαλο των υπερκοστολογημένων αρθροσκοπήσεων οι οποίες γίνονταν σε διαγνωστικό κέντρο της οικογένειάς του και φέρεται να ζημίωσαν τον ΕΟΠΠΥ με μισό εκατομμύριο ευρώ (554.458 ευρώ).
Μάλιστα στο πολυσέλιδο πόρισμα που συνόδευε το αίτημα της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς προς την Βουλή για την άρση της ασυλίας του περιγράφονται «σημεία και τέρατα» για τον ορθοπεδικό γιατρό και πρώην αναπληρωτή Υπουργό Υγείας της ΝΔ, Μάριο Σαλμά.
Με βάση το εν λόγω πόρισμα ο κ. Σαλμάς αναδεικνύεται ως ο άνθρωπος που κίνησε τα νήματα, υπήρξε δηλαδή ο ηθικός αυτουργός των δραστών, ώστε να μεθοδευθεί προς όφελος του ίδιου και της οικογένειας του και προς ζημία του ελληνικού δημοσίου, η υπερκοστολόγηση μιας ιατρικής πράξης, κάτι που επετεύχθη και με την βοήθεια που φέρεται να του παρείχε μια υπουργική απόφαση του 2014, η οποία υπογράφηκε από τον τότε Υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη (η οποία εν τέλει ανακλήθηκε με ΚΥΑ του 2017).
Όπως αναφέρεται στο επίμαχο πόρισμα:
* “Διαφαίνονται ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του νυν βουλευτή της Βουλής των Ελλήνων, Μάριου Σαλμά, ιατρού (ορθοπεδικού) για την τέλεση του κακουργήματος της ηθικής αυτουργίας ,κατά συναυτουργία, κατ΄ εξακολούθηση, σε απιστία σχετική με την υπηρεσία το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ, στρεφόμενη κατά του Δημοσίου , εκ της οποίας η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο υπερβαίνει το ποσόν των 150.000 ευρώ , κατά συναυτουργία και κατά μόνας”. Μάλιστα οι εισαγγελείς στην παραγγελία του κάνουν αναφορά και στην επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608 /50 περί καταχραστών του Δημοσίου.
Ως φυσικοί αυτουργοί της κακουργηματικής απιστίας, τα πρόσωπα δηλαδή που πείστηκαν από τον κ.Σαλμά να τον εξυπηρετήσουν στο σχέδιο του που οδήγησε σε “φάμπρικα” παραπεμπτικών αρθροσκοπήσεων, με διάφορες αποφάσεις τους λόγω της θέσης -κλειδί που κατείχαν, είναι τότε αρμόδιοι του ΕΟΠΠΥ (Διοικητές, Προϊστάμενοι Υπηρεσιών, επιληφθέντες υπάλληλοι εκκαθάρισης κλπ.) καθώς και άλλοι ιδιώτες.
Συγκεκριμένα, η έρευνα επικεντρώθηκε σε συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με δυο διαγνωστικά κέντρα (το ένα ήταν της οικογένειας Σαλμά) και διαπιστώθηκε ότι το διάστημα από 15.6.15 ως 31.8.16 καταβλήθηκαν για “εκτέλεση διαγνωστικής αρθροσκόπησης σε ιατρείο” 554.458 ευρώ.
Αναλυτικότερα, ελέγχθηκαν 553 παραπεμπτικά εκ των οποίων τα 543, η συντριπτική πλειοψηφία δηλαδή, συνταγογραφήθηκαν από τον ίδιο τον γιατρό Μάριο Σαλμά και στα οποία διαπιστώθηκαν παρατυπίες στο σύνολο τους. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι από τα 363 παραπεμπτικά του πρώτου παρόχου υγείας (της οικογένειας Σαλμά) δεν φέρουν καθόλου υπογραφή ασφαλισμένου και τα 109 από αυτά δεν φέρουν καν την σφραγίδα του εν λόγω διαγνωστικού εργαστηρίου. Το δεύτερο ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο εμπλέκεται καθώς είχε υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ συνεχίζοντας να εκτελεί τα σχετικά παραπεμπτικά του διαγνωστικού κέντρου της οικογένειας Σαλμά κατά το χρονικό διάστημα από 25/4/206 -31/8/2016 .
Η επίμαχη σύμβαση που ήταν τροποποιητική της αρχικά υπογραφείσας με τον πάροχο υγείας της οικογένειας Σαλμά, σύμφωνα με το πόρισμα υπεγράφη κατά παράβαση σχετικής διάταξης του νόμου καθώς η κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας , Εργασίας και Οικονομικων, κατόπιν γνωμοδότησης του ΚΕΣΥ.
Ενδεικτικά, παραθέτουμε μερικά παραδείγματα από το πολυσέλιδο πόρισμα:
*Σε ένα παραπεμπτικό υπήρχαν τρεις σφραγίδες του ίδιου γιατρού με διαφορετικό τύπο η κάθε μια, ενώ δεν υπήρχε η σφραγίδα του γιατρού Σαλμά, που φέρεται ως συνταγογραφών γιατρός.
*Σε 413 παραπεμπτικά εκ των οποίων τα 86 αφορούσαν την εξέταση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2016 δεν υπάρχει σφραγίδα ή υπογραφή του εκτελούντος γιατρού, παρά μόνο η σφραγίδα του γιατρού Σαλμά στη θέση “υπογραφή του ιατρού” ως συνταγογραφούντος.
*Σε 65 παραπεμπτικά που υποβλήθηκαν στον ΕΟΠΥΥ για αποζημίωση και αφορούν στην εξέταση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης ο γιατρός Σαλμάς εμφανίζεται τόσο ως παραγγέλων όσο κι ως ο εκτελών γιατρός.
Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΟΡΙΔΗ
Στην εισαγγελική παραγγελία δεν γίνεται μεν καμία εκτίμηση των στοιχείων, πλην όμως από την παράθεση όσων εγγράφων επικαλούνται οι εισαγγελείς προκύπτει ακριβώς τι είχε συμβεί.
*Κατ΄αρχήν επισημαίνεται η επίμαχη υπουργική απόφαση Βορίδη σύμφωνα με την οποία η διαγνωστική αρθροσκόπηση με οπτική ίνα μπορούσε να γίνεται και σε εξωτερικό ιατρείο νοσοκομείου ή σε άλλο ασφαλές ιατρείο , ως προς δεν την κοστολόγηση της υπάγεται σε κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο (ΚΕΝ) τω διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων το οποίο βάσει ΚΥΑ είχε καθοριστεί με μέση διάρκεια νοσηλείας δύο ημερών και κόστος 1.500 ευρω. ΄
Αναφέρουν λοιπόν οι εισαγγελείς ότι η κοστολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης σε ιατρείο συντελέστηκε αφενός με απόφαση που υπεγράφη μόνο από τον τότε Υπουργό Υγείας (Βορίδης) και τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας (Γρηγοράκος) και όχι από τον Υπουργό Οικονομικών , βάσει της οποίας γινόταν η αποζημίωση της από τον ΕΟΠΥΥ, αφετέρου η εν λόγω υπουργική απόφαση ουδέποτε δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, δεν παρήγαγε έννομα αποτελέσματα και για τους λόγους αυτούς ανακλήθηκε από την ημερομηνία έκδοσης της .
Μάλιστα στο διαβιβαστικό της στις 25/2/2019, προς την Προϊσταμένη της, Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη επισήμαινε κι ότι το 2017 είχαν υποβάλλει, επίσης στην Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, αντίγραφα της δικογραφίας με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών για την επίμαχη απόφαση του τότε υπουργού Μαυρουδή (Μάκη) Βορίδη.
Ο κ. Σαλμας πάντως αναμένεται να ζητήσει και να λάβει προθεσμία για να ενημερωθεί για τα στοιχεία της δικογραφίας και να ετοιμάσει τις έγγραφες εξηγήσεις του.