Μετά το «πόρισμα» για ιδιωτική παρακολούθηση, τώρα η κυβέρνηση δείχνει τη Δικαιοσύνη για την παρακολούθηση Κουκάκη

Μετά το «πόρισμα» για ιδιωτική παρακολούθηση, τώρα η κυβέρνηση δείχνει τη Δικαιοσύνη για την παρακολούθηση Κουκάκη

Σε εμφανώς πιο απολογητικό τόνο και πιεσμένος από τις εξελίξεις εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το μείζον ζήτημα της παρακολούθησης του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Δευτέρας, μετά και την παρέμβαση της εισαγγελίας Πρωτοδικών, που διέταξε νωρίτερα τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, καθώς κλήθηκε από το documentonews.gr να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις και για την εμπλοκή της κυβέρνησης.

Παρότι στην απάντηση που επεφύλαξε σε σχετικό ερώτημα του documentonews.gr ο Γιάννης Οικονόμου αμέλησε να αναφερθεί στην εισαγγελική παρέμβαση, ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου έδειξε την αυτεπάγγελτη έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, με τη σύμπραξη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΑΔΕ) σε τεχνικό επίπεδο, νίπτοντας τας χείρας της κυβέρνησης για την «ιστορία», και παροτρύνοντας τον δημοσιογράφο να προσφύγει «στην ελληνική Δικαιοσύνη, ή όπου αλλού θεωρεί ότι πρέπει να προσφύγει».

Παράλληλα, απέφυγε να σχολιάσει αλλά και να διαψεύσει τις αποκαλύψεις του reportersunited.gr για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ενώ επιχείρησε να εμφανίσει ως ευρωπαϊκή πρακτική το γεγονός πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε τον περσινό Μάρτιο τροπολογία η οποία απαγορεύει στην ΑΑΔΕ να αποκαλύπτει σε παρακολουθούμενο πρόσωπο το γεγονός της παρακολούθησής του, λίγες μόλις ημέρες μετά το σχετικό αίτημα του Θ. Κουκάκη. Επίσης, ανέφερε πως η «συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται στη χώρα από το 2005, η διαδικασία των επισυνδέσεων, που είναι μόνο νόμιμη»,

Μάλιστα, το γεγονός της παράνομης τροπολογίας που ψήφισε προ έτους η κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ως… αυτονόητο, καθώς όπως υποστήριξε, «όταν δημιουργείται ένας λόγος εθνικής ασφάλειας κάποιος να παρακολουθείται, είναι αυτονόητο ότι αυτός ο κάποιος δεν μπορεί να απευθυνθεί κάπου και να του πουν πείτε μου αν με παρακολουθείτε; Νομίζω είναι θέμα κοινής λογικής. Είναι σε συνέχεια αντίστοιχων διατάξεων που είχανε γίνει το 2018, και ορθώς είχανε γίνει», επιχειρώντας να ρίξει την ευθύνη και στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Διαβάστε ακόμα: https://www.documentonews.gr/article/protofanes-h-kyvernisi-mitsotaki-ala-erntogan-kleinei-ta-mikrofona-toy-documento-sto-briefing/

Κατά την απάντησή του, ο Γ. Οικονόμου υποστήριξε ακόμα πως οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν «τέτοιου είδους λογισμικά» όπως το Predator της Cytrox που κατήγγειλε πως τον κατέγραφε ο δημοσιογράφος Κουκάκης, καθώς και πως «αυτό σημαίνει ότι δεν έχουνε καμία συναλλαγή με κάποια εταιρεία που κατασκευάζει ή προμηθεύεται τέτοιου είδους λογισμικά».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο εκπρόσωπος επιχείρησε να απαντήσει και για την προβληματική του αναφορά της περασμένης Δευτέρας, όπου με την αποκάλυψη της παρακολούθησης έσπευσε να προδικάσει πως πρόκειται για «ιδιώτη που παρακολουθεί ιδιώτη», επαναλαμβάνοντας πως  οι ελληνικές αρχές δεν διαθέτουν τέτοιου είδους λογισμικά, προσθέτοντας πως «γι’ αυτό είπα ότι ενδεχομένως αυτό παραπέμπει σε κάποιες παράνομες πράξεις από ιδιώτες ή οτιδήποτε άλλο». Μάλιστα, ήταν ο ίδιος που χαρακτήρισε «προβληματικό» το ενδεχόμενο να γνωρίζει ο ίδιος και η κυβέρνηση «εάν αυτά που λέτε ισχύουν και αν αυτά που διακινούνται στα μέσα ενημέρωσης», σε πλήρη αντιδιαστολή με το «πόρισμα» που έβγαλε ο ίδιος πριν από μόλις μία εβδομάδα.

Δείτε το βίντεο της ερώτησης:

Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση του documentonews.gr και την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

Ερώτηση: Αναφορικά με την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Την περασμένη Παρασκευή δημοσιεύτηκε από reportersunited.gr ότι παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, και επίσης, ότι από τον Μάρτιο του 2021 η κυβέρνηση ψήφισε μία τροπολογία που στερεί από την Ανεξάρτητη Αρχή για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών τη δυνατότητα να γνωστοποιεί στους πολίτες ότι τέθηκαν υπό παρακολούθηση, όπως και στην περίπτωση του Κουκάκη. Ποια ανάγκη εξυπηρετεί μία τέτοια νομοθεσία;

Απάντηση: Πρώτα απ’ όλα, σε ότι αφορά την κυβέρνηση, θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό να γνωρίζω εγώ και η κυβέρνηση εάν αυτά που λέτε ισχύουν, και αν αυτά που διακινούνται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Και το ίδιο θα ίσχυε για όποιο πρόσωπο και αν επρόκειτο, όχι μόνο για δημοσιογράφο, και για οποιοδήποτε άλλο. Γιατί το λέω αυτό; Το λέω γιατί υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται στη χώρα από το 2005, η διαδικασία των επισυνδέσεων, που είναι μόνο νόμιμη, γιαυτό και λέω τη νόμιμη διαδικασία των επισυνδέσεων, δεν υπάρχει παράνομη διαδικασία των επισυνδέσεων. Υπάρχει ένα πολύ ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία όλων των εμπλεκομένων σε αυτή την ιστορία. Των αρχών, της ΑΔΑΕ, των παρόχων τηλεφωνίας… Και καταλυτικός ρόλος σε αυτή την ιστορία είναι ο ρόλος της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, του εισαγγελέα που υποδέχεται τα αιτήματα και ανάλογα αποφασίζει. Αυτό είναι το πλαίσιο που ισχύει στη χώρα, από το 2005 και μετά. Αυτό είναι το πλαίσιο που ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη. Πάντοτε η χώρα μας είναι…

Η διαδικασία αυτή είναι πλήρως ενσωματωμένη με ότι ισχύει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, και θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό, και από άποψη ηθικής, και από άποψη νομικής πλευράς να γνωρίζει ή να σχολιάζει κανείς οτιδήποτε άλλο, πέραν από τις αρμόδιες αρχές που είναι επιφορτισμένες με το συγκεκριμένο πλαίσιο, γι’ αυτού του είδους τις συγκεκριμένες διαδικασίες, πάντοτε επαναλαμβάνω κάτω από την έγκριση και την επίβλεψη της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης.

Από εκεί και πέρα, η τροπολογία στην οπόια αναφέρεστε, έχει κάνει το αυτονόητο. Ποιο είναι το αυτονόητο; Όταν δημιουργείται ένας λόγος εθνικής ασφάλειας κάποιος να παρακολουθείται, είναι αυτονόητο ότι αυτός ο κάποιος δεν μπορεί να απευθυνθεί κάπου και να του πουν πείτε μου αν με παρακολουθείτε; Νομίζω είναι θέμα κοινής λογικής. Είναι σε συνέχεια αντίστοιχων διατάξεων που είχανε γίνει το 2018, και ορθώς είχανε γίνει.

Επαναλαμβάνω. Πρόκειται για ένα πλαίσιο πολύ αυστηρά καθορισμένο, πάντοτε υπό την επίβλεψη της Δικαιοσύνης. Αυτό ισχύει για όλους τους ανθρώπους και για όλα τα πρόσωπα. Δεν θα μπορούσα και δεν θα μπορώ ποτέ να ξέρω λεπτομέρειες αυτής της ιστορίας για την οποία κατά καιρούς έχω ερωτηθεί. Το νομικό πλαίσιο αυτό στη χώρα μας είναι πλήρως συμβατό με ότι ισχύει και σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Και  να προσθέσε και για μία ακόμα φορά, ότι σε ότι αφορά τον θόρυβο και τη συζήτηση για τα περιβόητα αυτά λογισμικά, που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αναφέρθηκαν και από τον ίδιο τον κύριο Κουκάκη νομίζω, είναι ξεκάθαρο, το έχω πει ότι οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν τέτοιου είδους λογισμικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουνε καμία συναλλαγή με κάποια εταιρεία που κατασκευάζει ή προμηθεύεται τέτοιου είδους λογισμικά. Προφανώς το θέμα της κυβερνοασφάλειας είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά συνολικά τις πτηχές μας, γι’ αυτό θέλουμε όλοι οι πολίτες να είναι προσεκτικοί, και έχει γίνει πολύ δουλειά από την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή.

Και το ξεκάθαρο μήνυμα σε αυτή την υπόθεση είναι αυτό που είπα και την Παρασκευή στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη Θεσσαλονίκη, όπως έχω ενημερωθεί έχει παρέμβει αυτεπαγγέλτως η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, να διερευνήσει το όλο ζήτημα σε όλη του τη διάσταση. Να ζητήσει τη συνδρομή, στο τεχνικό σκέλος, της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής διασφάλισης απορρήτου επικοινωνιών, σε ότι αφορά τον τομέα των δικών της αρμοδιοτήτων.

Και προφανώς, όποιος θεωρεί ότι εν πάσει περιπτώσει παρακολουθούνταν από τα λογισμικά αυτά, που επαναλαμβάνω ότι οι ελληνικές αρχές δεν τα διαθέτουν, και γι’ αυτό είπα ότι ενδεχομένως αυτό παραπέμπει σε κάποιες παράνομες πράξεις από ιδιώτες ή οτιδήποτε άλλο, έχει το δικαίωμα, πέραν του ελέγχου αυτού που γίνεται από τις ανεξάρτητες αρχές, να προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη, ή όπου αλλού θεωρεί ότι πρέπει να προσφύγει.

Documento Newsletter