Μετά το Πάσχα το άνοιγμα της εστίασης

Μετά το Πάσχα το άνοιγμα της εστίασης

Για μετά το Πάσχα και σε άγνωστη ημερομηνία παραπέμφθηκε το άνοιγμα της εστίασης, σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Η προοπτική αυτή, αν και δυσάρεστη, δεν είναι δυσβάστακτη για την ΠΟΕΣΕ, που ικανοποιήθηκε από το νέο πακέτο στήριξης του κλάδου το οποίο ανακοινώθηκε την Πέμπτη και που εδώ και τρεις μήνες επιδιώκει πρωτίστως το άνοιγμα της εστίασης με όρους βιωσιμότητας, όταν δηλαδή αρχίσει η υποχώρηση της πανδημίας ώστε τα μαγαζιά να επαναλειτουργήσουν με τρόπο που δεν θα συσσωρεύσει ζημιές και οφειλές.

Ίσως μαζί με την έναρξη της τουριστικής περιόδου

Το πιθανότερο είναι ότι αφού το άνοιγμα της εστίασης μεταφέρεται για το Μάιο, να συμπέσει με την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου. Αυτό όμως σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις της εστίασης, που έχουν συμπληρώσει ήδη ένα χρόνο κατά τον οποίο οκτώ μήνες παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή και άλλους τέσσερις λειτούργησαν με περιοριστικά μέτρα, θα κληθούν να ανοίξουν – όσες ανοίξουν γιατί τα πρώτα 600 λουκέτα είναι ήδη γεγονός – όντας σε οριακή κατάσταση και με τις 4 στις 10 να μην έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ήταν ίσως αναπόφευκτο να δει και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το «φως το αληθινό» και να υιοθετήσει την ιδέα του κλαδικού ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση της εστίασης, την οποία είχε προτείνει ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης τον περασμένο Οκτώβριο.

Τα θετικά στοιχεία του πακέτου στήριξης της εστίασης

Το ειδικό κλαδικό πακέτο των 330 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, σε σύσκεψη με τους φορείς της εστίασης στο Μαξίμου, αφορά νέα δράση προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν ως κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης οι οποίες είχαν μείωση τζίρου το 2020 κατά 30% σε σχέση με το 2019, για την αγορά πρώτων υλών και την κάλυψη άλλων αναγκών κατά τους 2-3 πρώτους μήνες της επαναλειτουργίας τους. Το νέο πρόγραμμα έχει μάλιστα δύο σημαντικά θετικά στοιχεία. Πρώτον, αφορά επιτέλους καθαρή επιχορήγηση δηλαδή δωρεάν χρήμα και όχι λεφτά που πρέπει να επιστραφούν, και δεύτερον, αφορά ποσά ενίσχυσης που θα υπολογιστούν με οριζόντιο τρόπο στο 7% του τζίρου της κάθε επιχείρησης και όχι με τους γνωστούς αλγόριθμους που ίσχυσαν στις επιστρεπτέες και που ευνοούσαν την ενίσχυση των μεγαλύτερων επιχειρήσεων σε βάρος των μικρότερων.

Το πρόγραμμα αυτό ικανοποίησε τους εκπροσώπους του κλάδου που από καιρό ζητούσαν πιο δίκαιους όρους στη διανομή των κρατικών κονδυλίων στήριξης προς τις επιχειρήσεις εστίασης (π.χ. των επιστρεπτέων) και προειδοποιούσαν για το πρόβλημα της πλήρους έλλειψης ρευστών διαθεσίμων για 4 στις 10 επιχειρήσεις, γεγονός που δεν επέτρεπε την επανεκκίνηση. Όπως τόνισε όμως ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Κώστας Καββαθάς, με δεδομένο ότι ο κλάδος είτε δεν λειτουργεί είτε υπολειτουργεί για 13 μήνες, για να είναι ομαλή η επανεκκίνηση, το νέο πακέτο για τη στήριξη της εστίασης, αν και ουσιαστικό, δεν αρκεί, αλλά χρειάζεται περαιτέρω στήριξη μετά το άνοιγμα, με μέτρα που θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον ενός εξαμήνου.

Τι άλλο χρειάζεται

Τα μέτρα με διάρκεια εξαμήνου που ζητά η ΠΟΕΣΕ είναι η κρατική επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, η επιδότηση του ενοικίου, σε συνδυασμό με την παράταση των μισθώσεων που λήγουν για δύο χρόνια και την απαγόρευση εξώσεων για οφειλές που δημιουργήθηκαν εντός της πανδημίας, η απαλλαγή με νομοθετική ρύθμιση από τέλη ηλεκτροφωτισμού, καθαριότητας, κατάληψης πεζοδρομίων, πλατειών κατά το διάστημα που η εστίαση ήταν κλειστή, η μείωση των τελών κατάληψης πεζοδρομίων και πλατειών κλπ
Τέλος, ο Κ. Καββαθάς επανέφερε το αίτημα του συνόλου των φορέων της αγοράς για κούρεμα των οφειλών προς το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και ρεαλιστική ρύθμιση 120 δόσεων και για επαναφορά των ευεργετικών ρυθμίσεων των 120 δόσεων προς Δημόσιο, ΟΤΑ και Ασφαλιστικά Ταμεία για όσες επιχειρήσεις τις έχασαν κατά την πανδημία.

Documento Newsletter