Μετά το ΕΣΥ ο Αδωνης θερίζει θύελλες και στη ΝΔ – Οι αυταρχικές πρωτοβουλίες για τους ιδιώτες γιατρούς προκαλούν εσωκομματικό «εμφύλιο»

Μετά το ΕΣΥ ο Αδωνης θερίζει θύελλες και στη ΝΔ – Οι αυταρχικές πρωτοβουλίες για τους ιδιώτες γιατρούς προκαλούν εσωκομματικό «εμφύλιο»

Ακριβό ήταν το τίμημα για την κυβέρνηση σε εσωκομματικό επίπεδο από τις αυταρχικές πρωτοβουλίες του υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος άνοιξε εν μέσω θέρους σκληρό μέτωπο με τους ιδιώτες γιατρούς.

Με το επιχείρημα της κάλυψης των κενών θέσεων στο ΕΣΥ, τις οποίες ο ίδιος δεν έχει καλύψει, ο Αδ. Γεωργιάδης ξεκίνησε μια κόντρα με τους ιδιώτες γιατρούς τους οποίους επιδίωξε με το έτσι θέλω να υποχρεώσει να εργαστούν στα δημόσια νοσοκομεία. Η αυταρχική αυτή σκέψη του υπουργού Υγείας τίναξε ουσιαστικά στον αέρα την εύθραυστη εσωκομματική ισορροπία της ΝΔ, καθώς οι περισσότεροι ιδιώτες γιατροί της χώρας προέρχονται από τη συντηρητική παράταξη.

Ο Αδ. Γεωργιάδης όμως θεώρησε ότι επρόκειτο απλώς για επικοινωνιακό παιχνίδι το οποίο θα κέρδιζε λόγω της δυνατότητάς του να μιλά δημοσίως και κυρίως μέσα από τα τηλεοπτικά δίκτυα. Οι γιατροί, από την άλλη, παρότι άπειροι στην επικοινωνία και την τηλεοπτική παρουσία, φάνηκε ότι κατόρθωσαν να αναστατώσουν το κυβερνητικό στρατόπεδο, το οποίο τις τελευταίες ημέρες έψαχνε εναγωνίως να κλείσει το μέτωπο που άνοιξε ο υπουργός Υγείας.

Γι’ αυτό και ο ίδιος, ενώ αρχικά εμφανιζόταν σκληρός έναντι του ιατρικού κόσμου, τελικώς μέρα με την ημέρα έριχνε τους τόνους δηλώνοντας δημόσια ότι ο ίδιος δεν θέλει να προχωρήσει σε επίταξη, αλλά ούτε στα σκληρά μέτρα που θεσμοθετεί με διάταξη στο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Η διάταξη που έβαλε «φωτιά» στην ιατρική κοινότητα προβλέπει ότι μπορεί να διακοπεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά και να αποκλειστεί από τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτης γιατρός ο οποίος δεν θα συμβάλει με τις υπηρεσίες του στις δημόσιες δομές υγείας. Τελικά την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός ανακοίνωσε ότι δεν θα εκδώσει την ΚΥΑ που μπλοκάρει τους ιδιώτες γιατρούς από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Αυτό όμως που προκάλεσε έκρηξη στην επιστημονική κοινότητα, με αποτέλεσμα να στραφούν κατά του Αδ. Γεωργιάδη ακόμη και οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές, ήταν οι αιτιάσεις του ότι οι γιατροί οφείλουν στο κράτος το οποίο τους εξυπηρετεί με τις δομές του.

Η ανερμάτιστη συμπεριφορά όμως του υπουργού Υγείας απέναντι στους γιατρούς δεν προέκυψε τυχαία. Μετά τις αμετροεπείς τοποθετήσεις του για τον κλάδο των γιατρών και τις υπηρεσίες που είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν, άρχισαν τα τηλεφωνήματα στο Μέγαρο Μαξίμου από «γαλάζιους» συνδικαλιστές οι οποίοι διαμαρτύρονταν στα υψηλόβαθμα κλιμάκια της κυβέρνησης για τη συμπεριφορά του Αδ. Γεωργιάδη.

«Μαζέψτε τον»

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τα τηλέφωνα στην κυβέρνηση έσπασαν από γνωστά ονόματα του ιατρικού κόσμου που ζητούσαν από τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη «να μαζέψει τον υπουργό του», όπως μεταφέρουν πληροφορίες.

Οι συνεχείς διαμαρτυρίες των «γαλάζιων» γιατρών που αποτελούν μεγάλο μέρος του κομματικού ακροατηρίου της ΝΔ θορύβησαν το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο με αλλεπάλληλες συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, προσπάθησε να συγκρατήσει τις αντιδράσεις που προέκυψαν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, μετά τις συνεχείς δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα εναντίον των γιατρών, τον κάλεσε το μεσημέρι της Πέμπτης προκειμένου να τον επιπλήξει για το νέο μέτωπο που άνοιξε.

Μπορεί επισήμως το κυβερνητικό στρατόπεδο να άφηνε να διαρρέει σε φίλια ΜΜΕ ότι ο Αδ. Γεωργιάδης έχει τη στήριξη του Κυρ. Μητσοτάκη, στην πράξη όμως ο υπουργός Υγείας χρειάστηκε να υπαναχωρήσει ώστε να μην ξεφύγει η νέα κόντρα που άνοιξε. Γι’ αυτό και ο ίδιος άρχισε να διατυπώνει δημοσίως ότι βρέθηκαν οι απαιτούμενοι γιατροί τουλάχιστον στις περισσότερες περιοχές για να καλυφθούν οι ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία που παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις.

Η αλήθεια βέβαια απέχει μακράν, καθώς ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, με βάση διασταυρωμένες πηγές, είχε αρχίσει μέσα στην εβδομάδα και τηλεφωνούσε εναγωνίως σε «γαλάζιους» συνδικαλιστές καλώντας τους να σταματήσουν τη διαμάχη μαζί του.

Φαίνεται όμως ότι ήδη το ρεύμα των αντιδράσεων ήταν τόσο έντονο που ακόμη και οι κομματικοί συνδικαλιστές της ιατρικής κοινότητας, όπως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αλλά και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, χρειάστηκε να στραφούν εναντίον του.

Βέβαια υπάρχουν και πολλοί που ισχυρίζονται ότι ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθ. Εξαδάκτυλος, ο οποίος ήταν προσφάτως υποψήφιος με τη ΝΔ για την Ευρωβουλή, βρήκε έναν εύσχημο τρόπο να «τιμωρήσει» τον Αδ. Γεωργιάδη αλλά και την κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη επειδή ακριβώς δεν τον στήριξαν στις πρόσφατες εκλογές.

Γι’ αυτό και ο υπουργός Υγείας, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, κρατά φυλαγμένα κρυφά χαρτιά εναντίον του προέδρου του ΠΙΣ τα οποία και θα αξιοποιήσει το επόμενο διάστημα. Οπως μάλιστα μεταφέρουν έγκυρες πηγές, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του με στελέχη της αγοράς υγείας δεν κρύβει την οργή του για τον Αθ. Εξαδάκτυλο με τον οποίο στην αρχή της θητείας του φέρεται να είχαν καλές σχέσεις.

Ο αντίκτυπος πάντως ήταν ιδιαίτερα βαρύς από την κόντρα αυτή του υπουργού Υγείας με το ιατρικό προσωπικό της χώρας, καθώς φαίνεται ότι επιχείρησε να καλύψει τη δική του αδράνεια στο ΕΣΥ υποχρεώνοντας τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς να εργαστούν για δημόσιες μονάδες υγείας, τόσο σε εφημερίες όσο και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Τα μόνιμα κενά

Παρότι θα έμοιαζε μάλλον απλό να συγκεντρωθούν περίπου 100 ιδιώτες γιατροί από διάφορες περιοχές της χώρας για να καλύψουν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία, αυτό δεν επιτεύχθηκε, καθώς ο ιατρικός κόσμος γνωρίζει ότι ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.

Οι περισσότεροι ιδιώτες γιατροί φοβούνται ότι η στόχευση του Αδ. Γεωργιάδη είναι να τους αξιοποιεί κάθε φορά που ο φόρτος εργασίας στο ΕΣΥ είναι υψηλός, όπως π.χ. συμβαίνει κατά την τουριστική περίοδο και λείπει προσωπικό. Κάτι βέβαια που θα σήμαινε ότι το μέτρο της κάλυψης των κενών με ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς θα είχε μόνιμο χαρακτήρα.

Στο μεταξύ και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας δεν διευκόλυνε ούτε τους δικούς του συνδικαλιστές να συνδράμουν με τις υπηρεσίες τους τα δημόσια νοσοκομεία για να καλυφθούν οι εφημερίες, καθώς δεν δημοσιοποίησε τους ακριβείς όρους και τις προϋποθέσεις της απασχόλησής τους στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ο ίδιος μόνο στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του μετέφερε ασαφώς τους κανόνες κάτω από τους οποίους θα εργάζονταν ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ, χωρίς να αναφέρει για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύει αυτό και με ποιες ακριβώς υποχρεώσεις.

Φυσικά, ο Αδ. Γεωργιάδης γνωρίζει ότι η κατάσταση με τα κενά σε ιατρικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία στις άγονες και απομακρυσμένες περιοχές θα παραμείνει για πολύ καιρό, καθώς δεν προκηρύσσονται οι θέσεις. Με βάση τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών των νοσοκομείων (ΟΕΝΓΕ), σήμερα λείπουν από το σύστημα τουλάχιστον 6.000 γιατροί ενώ πάνω από 8.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν καλύπτονται οι θέσεις που έχουν προβλεφθεί από τα οργανογράμματα των νοσοκομείων, παρότι αυτά έχουν καταρτιστεί πολλά χρόνια πριν, όταν ο πληθυσμός της χώρας ήταν πολύ μικρότερος σε σχέση με σήμερα.

Και όσο θα περνούν οι μήνες η κατάσταση στο ΕΣΥ θα χειροτερεύει καθώς αυξάνονται οι αποχωρήσεις των γιατρών τόσο προς τη συνταξιοδότηση όσο και προς τον ιδιωτικό τομέα όπου οι αμοιβές είναι πάνω από διπλάσιες.

Παρότι ο υπουργός Υγείας ισχυρίζεται εδώ και καιρό ότι με τις αλλαγές που έχει προωθήσει και τη δυνατότητα που έχει δώσει στους γιατρούς του δημοσίου να ασκούν και ιδιωτικό έργο το ΕΣΥ θα είναι πιο ελκυστικό και άρα θα ενδιαφερθούν περισσότεροι γιατροί να αναλάβουν καθήκοντα, η εικόνα δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Δεκάδες γιατροί αποχωρούν από το ΕΣΥ, καθώς δεν αντέχουν την πίεση της εργασίας που αυξάνεται μέρα με την ημέρα λόγω των ελλείψεων του προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα οι αμοιβές παραμένουν καθηλωμένες.

 

Ασαφή και από Σεπτέμβριο τα κίνητρα

Τα πολυσυζητημένα κίνητρα για τους γιατρούς που θα καλύψουν θέσεις σε άγονες περιοχές της χώρας δεν αναμένεται να δοθούν πριν από τον Σεπτέμβριο όπως παραδέχεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Τους τελευταίους μήνες βέβαια ο Αδωνης Γεωργιάδης σε κάθε δημόσια παρουσία του δεν παραλείπει να πει ότι διπλασιάζει τα οικονομικά κίνητρα για το ιατρικό προσωπικό που θα δεχτεί να εργαστεί σε δημόσιες δομές νησιών κι άλλων απομακρυσμένων περιοχών. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κίνητρα αυτά δεν δόθηκαν εντός του καλοκαιριού ώστε να αποτελούν ένα κίνητρο για κάποιους νέους γιατρούς να καλύψουν τις θέσεις, καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν διέθεσε στον Αδ. Γεωργιάδη τα απαραίτητα κονδύλια. Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος για τον οποίο δεν γίνονται οι προσλήψεις στο ΕΣΥ και δεν αυξάνονται οι αποδοχές του ιατρικού προσωπικού.

Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Υγείας μιλά για μεταρρυθμίσεις τις οποίες προωθεί τόσο με το ιδιωτικό έργο των γιατρών όσο και με τα απογευματινά χειρουργεία που θεσμοθέτησε, μέτρα που οδηγούν τους ασθενείς να πληρώνουν υπηρεσίες που μέχρι προσφάτως είχαν δωρεάν, με χρήματα από την τσέπη τους.

Ο Αδ. Γεωργιάδης όμως αξιοποιώντας την επικοινωνιακή δεινότητά του προβάλλει τις ρυθμίσεις αυτές ως πρωτοποριακές ενέργειες που θα αλλάξουν την εικόνα του δημόσιου συστήματος υγείας. Περί της επιβάρυνσης των πολιτών ούτε λόγος. Αλλωστε ούτε η αντιπολίτευση φαίνεται να πήρε ξεκάθαρη θέση απέναντι στην απερίγραπτη συμπεριφορά του υπουργού Υγείας έναντι του ιατρικού κόσμου της χώρας.

Συνέπεια είναι να προωθεί χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις τη διάταξη αυταρχικού χαρακτήρα με την οποία υποχρεώνει τους ιδιώτες γιατρούς να καλύψουν θέσεις στο ΕΣΥ, διάταξη η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί στο μέλλον από οποιονδήποτε υπουργό Υγείας.

Δείτε επίσης

Φωτιά στην Εύβοια: Μεγάλη αναζωπύρωση πάνω από το χωριό Αφράτι (Photos – Video)

Μεγάλη φωτιά στο Κορωπί: Μπαράζ μηνυμάτων 112 για εκκενώσεις – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (Photos-Video)

Μεγάλη φωτιά τώρα στο Κορωπί: Καίει κοντά σε σπίτια – Ήχησε το 112 για εκκένωση (Photos-Video)

Documento Newsletter