Μετά τη Μολδαβία και η Γεωργία προσέρχεται στις κάλπες το Σάββατο με διακύβευμα την ευρωπαϊκή προοπτική

Μετά τη Μολδαβία και η Γεωργία προσέρχεται στις κάλπες το Σάββατο με διακύβευμα την ευρωπαϊκή προοπτική
Ένας άνδρας κρατάει μια γεωργιανή σημαία κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης της αντιπολίτευσης ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών της επόμενης εβδομάδας στην Τιφλίδα της Γεωργίας, Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024. (AP Photo/Shakh Aivazov)

Μετά τη Μολδαβία και οι πολίτες στη Γεωργία καλούνται στις κάλπες το Σάββατο για να ψηφίσουν, αυτή τη φορά στις βουλευτικές εκλογές. Πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι θα είναι η πιο κρίσιμη ψήφος της ζωής τους, αφού το ουσιαστικό ερώτημα είναι αν θα συνεχισθεί ή όχι η πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αυτή την αναμέτρηση ένας συνασπισμός κομμάτων της αντιπολίτευσης θα βρεθεί αντιμέτωπος με το κυβερνών «Γεωργιανό Όνειρο», το οποίο πολλοί φοβούνται ότι παρασύρει το έθνος προς τον αυταρχισμό και μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Βρυξέλλες έθεσαν σε αναμονή επ’ αόριστον την υποψηφιότητα της Γεωργίας για ένταξη στην Ε.Ε. τον Αύγουστο, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση ψήφισε νόμο  που καταπατά την ελευθερία του λόγου, ο οποίος μοιάζει πολύ με έναν ρωσικό νόμο.

Διαβάστε επίσης: Μολδαβία και Γεωργία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην ΕΕ

Σε συνέντευξή της στο Politico, η Nika Gvaramia, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πολιτικός της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι οι πανεθνικές βουλευτικές εκλογές του Σαββάτου θα είναι «ένα δημοψήφισμα για το μέλλον της Ευρώπης» και ότι το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» θα μπορούσε να επιχειρήσει «να εκφοβίσει ή να καταστείλει την ψηφοφορία».

«Το Σάββατο έχουμε πάνω από 10.000 παρατηρητές έτοιμους να προστατεύσουν την ψηφοφορία. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος μηχανισμός προστασίας των ψηφοφόρων στην ιστορία της χώρας μας», δήλωσε. «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, ο συνασπισμός [της αντιπολίτευσης], οι εκπρόσωποί μας και οι εταίροι μας θα προστατεύσουν κάθε ψήφο, διότι κάθε ψήφος μετράει για το ευρωπαϊκό μας μέλλον».

Διαβάστε επίσης: H E.E. καλεί την Γεωργία να αποσύρει το νομοσχέδιο που περιορίζει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+

Η κυβέρνηση από την άλλη υποστηρίζει ότι έπρεπε να περιορίσει επιβλαβείς ξένους παράγοντες που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα, αλλά δημοσιογράφοι και ακτιβιστές λένε ότι ο πραγματικός στόχος είναι να τους στιγματίσουν και να περιορίσουν τη συζήτηση πριν από τις εκλογές.

Πολλοί Γεωργιανοί φοβούνται ότι εάν επανεκλεγεί το κυβερνών κόμμα, οι ελπίδες για ένταξη στην Ε.Ε. θα μπορούσαν να σβήσουν οριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Νέο νόμισμα από τους BRICS; – Ο Πούτιν «έδειξε τα δόντια του» στην κυριαρχία του δολαρίου

Οργή Ζελένσκι κατά του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες – Αρνήθηκε να συναντηθούν

Οι Ευρωπαίοι άνοιξαν την πόρτα για πώληση Eurofighter στον Ερντογάν;

«Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ξεκινήσει» προειδοποίησε ο Τζέιμι Ντίμον της JP Morgan

Σάντσεθ: «Εμείς οι Ισπανοί είμαστε παιδιά μεταναστών, δεν πρόκειται να γίνουμε γονείς της ξενοφοβίας»

«Πυρά» Ερντογάν κατά ΗΠΑ μετά την επίθεση του PKK – Τι ζητά από τον Πούτιν

Γάζα: «Παράθυρο» για έμμεσες διαπραγματεύσεις μέσω Κατάρ – «Ναι» σε ανακωχή υπό όρους από τη Χαμάς

Έκθεση βόμβα: Ο Μασκ βρίσκεται σε μυστική επαφή με τον Πούτιν από το 2022

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter