Μετά την αρχηγία πήρε και το χρίσμα ο «χαμένος» Λάσετ

Παρά τα προγνωστικά, τις επικρίσεις των ΜΜΕ και τις αντιρρήσεις της κομματικής βάσης, θα προσπαθήσει να μείνει στα χέρια των Χριστιανοδημοκρατών η καγκελαρία.

Ο Αρμιν Λάσετ, αρχηγός της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), θα είναι ο υποψήφιος καγκελάριος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CDU/CSU) στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, έπειτα από αγώνα-θρίλερ με τον Μάρκους Ζέντερ, αρχηγό των Χριστιακοινωνιστών του CSU.

Η μάχη ανάμεσα στους δύο ήταν αμφίρροπη και κρίθηκε το βράδυ της Δευτέρας από το ανώτατο κομματικό όργανο του CDU, καθώς η αποχώρηση της Μέρκελ δημιούργησε ρωγμές και τριγμούς στο εσωτερικό του κεντροδεξιού συνασπισμού και λίγο έλειψε να γίνει η έκπληξη από τον μικρό εταίρο. Ο Ζέντερ πάντως αποδέχτηκε την απόφαση, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί να πράξει, παρότι η κομματική βάση και των δύο κομμάτων «βράζει» εκτιμώντας ότι παραγκωνίστηκε και οι αποφάσεις ελήφθησαν ερήμην της.

Ο Λάσετ δήλωσε μετά τη νίκη του ότι «είχαμε έναν πολύ εντατικό, διάφανο και ανοιχτό διάλογο τις τελευταίες ημέρες. Δεν το κάναμε εύκολο για τον εαυτό μας φυσικά, αλλά διακυβεύονται πολλά. Τον Σεπτέμβριο έχουμε μια σημαντική απόφαση για το μέλλον της χώρας μας και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» και κάλεσε σε ενότητα του κόμματος ενώπιον της μάχης των εκλογών – ο Λάσετ είχε λάβει το χρίσμα από το CDU ήδη τον Ιανουάριο του 2021.

Ο Ζέντερ από τη μεριά του δήλωσε ότι «ο κύβος ερρίφθη, ο Αρμιν Λάσετ θα είναι ο υποψήφιος καγκελάριος της Ενωσης», ευχήθηκε καλή επιτυχία και κάλεσε σε στήριξη του μέχρι πρότινος αντιπάλου του.

Η διαδικασία της επιλογής ήταν ένα από τα επίδικα που θα έκριναν τον πολιτικό αγώνα και αυτό διότι δεν είχε υπάρξει προηγούμενο όπου υποψήφιος των χριστιανοκοινωνιστών διεκδικούσε το χρίσμα επί ίσοις όροις. Οι όποιες προσπάθειες συνεννόησης έπεσαν στο κενό το βράδυ της Κυριακής (18/4). Επομένως η αντιπαράθεση περιστρεφόταν στο αν το χρίσμα θα δοθεί από το ανώτατο όργανο του CDU ή την κοινοβουλευτική ομάδα του συνασπισμού.

Ο διχασμός για την τελική επιλογή του υποψηφίου ήταν διάχυτος τόσο στο παρασκήνιο όσο και στη δημόσια σφαίρα. Ο Ζέντερ παρουσιαζόταν να διαθέτει τη στήριξη της κοινοβουλευτικής ομάδας και εμφάνιζε αυξημένα ποσοστά αποδοχής από το εκλογικό σώμα (44% σύμφωνα με μετρήσεις).

Αντίθετα, ο Λάσετ αντιμετωπιζόταν με σκεπτικισμό από το εκλογικό σώμα (15% των Γερμανών τον κρίνει θετικά ως καγκελάριο) αν και διέθετε την εμπιστοσύνη των ανώτατων στελεχών του CDU, κάτι που έκρινε εντέλει και το αποτέλεσμα υπέρ του Λάσετ. Η εκτελεστική επιτροπή υπερψήφισε σε μυστική ψηφοφορία την υποψηφιότητα Λάσετ με 31 ψήφους σε σύνολο 46, ο Ζέντερ κέρδισε εννέα ψήφους ενώ κατεγράφησαν και έξι αποχές.

H μάχη για την καγκελαρία προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή για τη –συνηθισμένη σε υψηλά ποσοστά– Χριστιανοκοινωνική Ενωση του Λάσετ: οι Πράσινοι για πρώτη φορά στην ιστορία τους (ιδρύθηκαν το 1980) θα έχουν την ευκαιρία να κατέχουν ηγεμονική θέση στην Μπούντεσταγκ.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών στη Γερμανία καταγράφουν δυναμική ανοδική τάση για τους Πράσινους. Από το 20% και τη δεύτερη θέση των τελευταίων μηνών καταγράφονται πλέον στο 28% και στην πρώτη θέση, με τη Χριστιανοκοινωνική Ενωση να ακολουθεί με 21%, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση των δικτύων RTLκαι NTV (19-20/4).

Το SPD μοιάζει «ζαλισμένο», φθαρμένο και χωρίς προσανατολισμό έπειτα από 16 χρόνια συγκυβέρνησης με τη Δεξιά. Μοιραία βρίσκεται σε πορεία… πασοκοποίησης. Ο Ολαφ Σολτς, υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μέρκελ, έχει αναλάβει το δύσκολο έργο περιορισμού των κραδασμών. Ωστόσο βρίσκεται σε πορεία αποδρομής καταγράφοντας πτώση περίπου στο 13% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μην καταφέρνοντας να συγκρατήσει τις διαρροές προς τους Πράσινους.

Στην κούρσα με γυναίκα υποψήφια

Οι Πράσινοι έχρισαν ως υποψήφια για την κούρσα της καγκελαρίας την Αναλένα Μπέρμποκ. Πρόκειται για τη 40χρονη συμπρόεδρο και βουλευτή του κόμματος, θέση που κατέχει από το 2018. Η Μπέρμποκ δεν είναι αρνητική σε μετεκλογική συνεργασία με τους Χριστιανοδημοκράτες, ενώ παράλληλα διατηρεί τις διόδους ανοιχτές και για την Αριστερά.

Η ατζέντα που θα προωθηθεί αφορά τις πράσινες πολιτικές, την περαιτέρω συγκράτηση των αμυντικών δαπανών καθώς και την πάλη ενάντια στον ρατσισμό.

Η Μπέρμποκ σε πρόσφατη συνέντευξή της επιτέθηκε σε Πούτιν και Ερντογάν και τους κατηγόρησε για αυταρχισμό, ενώ ζήτησε τη διακοπή εργασιών για τον Nord Stream 2, δίνοντας τον τόνο για την ατζέντα που θα ακολουθήσει στην εξωτερική πολιτική.

Πραγματιστής και συμφιλιωτής

Ο πρωθυπουργός της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Αρμιν Λάσετ είναι 60 ετών, καθολικός στο θρήσκευμα και έμπειρος πολιτικός. Ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος και έχει διατελέσει βουλευτής στην Μπούντεσταγκ από το 1994 και ευρωβουλευτής με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για έξι χρόνια (1999-2005), ενώ εκλέχτηκε πρωθυπουργός της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας το 2017.

Εχει τη φήμη του πραγματιστή και συμφιλιωτή πολιτικού. Οι πολιτικές του θέσεις προσιδιάζουν περισσότερο στο κέντρο παρά στη Δεξιά. Αντιμετωπίζει με δυσπιστία την επιχειρούμενη «στροφή προς τα δεξιά» της γερμανικής χριστιανοδημοκρατίας, ενώ ασπάζεται το δόγμα της λιτότητας και τον γερμανικό ορντοφιλελευθερισμό.

Οι θέσεις του στην εξωτερική πολιτική προωθούν την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και είναι υπέρμαχος της περαιτέρω ενίσχυσης του γαλλογερμανικού άξονα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει εκφράσει για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων.

Ετικέτες