Μετά τη νίκη των Εργατικών στη Βρετανία τι θα ψηφίσουν οι Γάλλοι; – Τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Μετά τη νίκη των Εργατικών στη Βρετανία τι θα ψηφίσουν οι Γάλλοι; – Τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Βεβαίως δεν υπάρχει καμία πρόθεση ταύτισης των Βρετανών συντηρητικών με την εντελώς εξωθεσμική γαλλική ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, αλλά μετά την συντριπτική νίκη των Εργατικών στη Βρετανία, απέναντι σε ένα ακραία νεοφιλελεύθερο και ταξικό συντηρητικό κόμμα, ο καθένας διερωτάται αν η Γαλλία θα επηρεαστεί και θα γυρίσει έστω και την τελευταία στιγμή το τιμόνι προς τις αξίες που πάντα υπερασπιζόταν.

Όπως όλα δείχνουν και μέσα σε μια συμπυκνωμένη γαλλική προεκλογική περίοδο, η δημοκρατική αντιπολίτευση κατόρθωσε έστω και την τελευταία στιγμή να οργανωθεί και να απαντήσει στο κενό και στη δημαγωγία της ξενοφοβικής, λαϊκίστικης και δημαγωγικής ακροδεξιάς με πολλά μάλιστα νεοναζιστικά στοιχεία που προσπαθεί να κρύψει.

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο τα κυριότερα προοδευτικά κόμματα συνασπίστηκαν -η Γαλλία έχει πλούσια παράδοση σε αυτά τα κινήματα-  έβαλαν όσο γίνεται τις διαφωνίες στην άκρη επιχειρώντας να ανατρέψουν μια πλήρη και πλειοψηφική επικράτηση της ακροδεξιάς.

Ανάμεσα σε αυτούς τους δύο πόλους το «κέντρο» του Εμανουέλ Μακρόν (αν θεωρείται κέντρο) συνεθλίβη αδυνατώντας να ξεπεράσει το ίδιο του το πρόβλημα: Να ταυτίζει το ακραίο κομμάτι της αριστεράς με την ακροδεξιά! Ίσως μάλιστα και μερικοί «κεντρώοι» του να προτιμούν την ακροδεξιά από την «αντικαπιταλιστική» αριστερά.

Μόλις μερικά εικοσιτετράωρα πριν το δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η απόσυρση των πέραν των δύο υποψηφίων ανά περιφέρεια αποδίδει καρπούς και η παράταξη της ακροδεξιάς δεν θα πετύχει τους στόχους της απόλυτης πλειοψηφίας των εδρών στο Γαλλικό Κοινοβούλιο.

Παραμένει μάλιστα άγνωστο αν η μεγάλη νίκη των Εργατικών στη Βρετανία δεν επηρεάσει θετικά και την τελική ψήφο των Γάλλων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, ο Εθνικός Συναγερμός, θα έρθει πρώτο σε έδρες στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, χωρίς όμως να συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.

Ειδικότερα:

  • Ο Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν να έχουν από 200 ως 230 έδρες, έναντι 89 που κέρδισαν το 2022.
  • Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της Αριστεράς και άλλοι αριστεροί υποψήφιοι θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν από 165 ως 190 έδρες, έναντι 150 που είχαν
  • Σοβαρή μείωση εδρών εμφανίζεται να έχει η παράταξη Μακρόν, Μαζί, η οποία, από τις 245 έδρες που είχε το 2022, θα κυμανθεί ανάμεσα στις 120 και τις 140 έδρες.
  • Τέλος το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, μαζί με άλλους δεξιούς υποψήφιους, θα έχουν από 35 έως 50 έδρες.

Εξάλλου από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει ότι σε περίπτωση αναμέτρησης ενός αριστερού υποψηφίου κι ενός ακροδεξιού, ο ένας στους δύο της παράταξης Μακρόν θα απείχε από την ψηφοφορία, ενώ το 32% θα ψήφιζε υπέρ του αριστερού υποψηφίου και το 18% υπέρ του ακροδεξιού.

Από την άλλη πλευρά στην περίπτωση αναμέτρησης ενός υποψηφίου της παράταξης Μακρόν κι ενός ακροδεξιού υποψηφίου, το 62% από αυτούς που στον πρώτο γύρο είχαν ψηφίσει αριστερά θα ψήφιζε στο δεύτερο γύρο τον υποψήφιο της παράταξης Μακρόν, το 32% θα επέλεγε την οδό της αποχής και μόνο το 16% θα επέλεγε τον ακροδεξιό υποψήφιο. Τέλος αναφορικά με το ερώτημα ποιο κόμμα θα θέλατε να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, το 33% των ερωτηθέντων απάντησε ο Εθνικός Συναγερμός, έναντι 24% που επέλεξε το Λαϊκό Μέτωπο, 18% που επέλεξε την παράταξη Μακρόν, ενώ ο ένας στους τέσσερις Γάλλους απάντησε «κανένας από αυτούς».

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Τα σημεία – κλειδιά των εκλογών – Το come back των Εργατικών, ο Φάρατζ και η Σκωτία

Η επόμενη ημέρα για τη Βρετανία μετά τους Τόρις και τους… Νέους Εργατικούς

Βρετανία: «Η αλλαγή αρχίζει τώρα» – Νέος πρωθυπουργός ο Κιρ Στάρμερ μετά τη σαρωτική νίκη στις εκλογές

Ποιος είναι ο Κιρ Στάρμερ: Ο δικηγόρος που σάρωσε στις εκλογές στη Βρετανία

Ιστορική εκλογή Κόρμπιν: Ισοπέδωσε Εργατικούς και Συντηρητικούς ως ανεξάρτητος υποψήφιος – Έσπασε η παράδοση από το 1937

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter