Μετά τα πρώτα λουκέτα, επιχειρείται η στήριξη της εστίασης

Μετά τα πρώτα λουκέτα, επιχειρείται η στήριξη της εστίασης

Με δύο μέτρα θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να στηρίξει την εστίαση που άρχισε να μετρά λουκέτα σε γνωστές πιάτσες της Αθήνας και των τουριστικών περιοχών.

Το πρώτο μέτρο περιλαμβάνει τον διπλασιασμό των ελάχιστων ποσών που θα λάβουν οι επιχειρήσεις των κλάδων που παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, δηλαδή, της εστίασης, των καφέ, των μπαρ, των γυμναστηρίων, των χιονοδρομικών κέντρων κλπ. από τον πέμπτο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε σχέση με τους άλλους κλάδους των οποίων επιτράπηκε η επαναλειτουργία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, οι «κόφτες» που τέθηκαν προκειμένου να περιοριστούν οι δυνητικοί δικαιούχοι του πέμπτου κύκλου Επιστρεπτέας και να πάρουν κάτι πιο αξιοπρεπές όσες επιχειρήσεις τελικά λάβουν στήριξη, «απέδωσαν». Αυτό σημαίνει ότι το πενιχρό 1.5 δις ευρώ της 5ης Επιστρεπτέας θα μοιραστεί τελικά σε 360.000 αιτήσεις, καθώς τόσες ήταν όσες εγκρίθηκαν, αντί των 730.000 αιτήσεων που ήταν ο συνολικός αριθμός αυτών που υποβλήθηκαν.

Πριμ από την Πέμπτη Επιστρεπτέα

Για να στηριχθεί πρωτίστως η εστίαση που σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του προέδρου της ΓΣΕΒΒΕ και της ΠΟΕΣΕ Γ. Καββαθά, έχει μετρήσει δεκάδες λουκέτα σε σημαντικές πιάτσες της Αθήνας, π.χ. στο Κολωνάκι και στο Γκάζι, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στα Χανιά, στο Ηράκλειο αλλά και στην Παλιά Πόλη της Ρόδου, έγιναν αλλαγές στον μαθηματικό τύπο του πέμπτου κύκλου Επιστρεπτέας, με τον οποίο προκύπτουν τα ποσά ενίσχυσης των επιχειρηματιών.

Με τον τρόπο αυτό, δημιουργήθηκε μια νέα έκτακτη ειδική ενίσχυση για τις επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή, δηλαδή την εστίαση, τα καφέ, τα μπαρ, τα γυμναστήρια και τα χιονοδρομικά κέντρα. Ειδικά για τις επιχειρήσεις αυτές προβλέπεται ελάχιστη ενίσχυση 2.000 ευρώ εφόσον απασχολούν έως 5 εργαζόμενους και 4.000 ευρώ εφόσον απασχολούν περισσότερους από 5 εργαζόμενους. Αντίθετα για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις η κατώτατη ενίσχυση θα είναι μειωμένη στα 1.000 ευρώ.

Απαλλαγή από το ενοίκιο Μαρτίου

Το δεύτερο μέτρο αφορά την απαλλαγή από το ενοίκιο του Μαρτίου για τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Η απαλλαγή από τα ενοίκια για τρίτο συνεχόμενο μήνα – δόθηκε τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, δίνεται και τον Μάρτιο για τους κλειστούς – είναι σημαντικό μέτρο για τις επιχειρήσεις εστίασης που σε γενικές γραμμές πληρώνουν υψηλά ενοίκια.

Ο μεγάλος χαμένος από τη νέα κατανομή του πέμπτου κύκλου Επιστρεπτέας είναι, ωστόσο, το λιανεμπόριο που από τη στιγμή που πήρε πράσινο φως για να ανοίξει και ξεκίνησε «δυνατά», η στήριξή του δεν είναι προτεραιότητα. Σύμφωνα με δύο έρευνες που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, η μία από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, η δεύτερη από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ), σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής και Νήσων, η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του λιανεμπορίου ήταν πολύ καλή, με 5 στα 10 εμπορικά στην Αττική να δηλώνουν ότι κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα πωλήσεων και 7 στα 10 να δηλώνουν ότι έκαναν πάνω από το 50% της περσινής ημερήσιας είσπραξής τους.

Εμπορικοί σύλλογοι: καλό το ξεκίνημα αλλά…

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με την έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας που έγινε σε δείγμα 100 επιχειρήσεων, μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις κινείται στο φάσμα της χρεοκοπίας και τρέμει το ενδεχόμενο ενός νέου lock down που θεωρεί ότι θα την οδηγήσει σε λουκέτο. Πρόσθετο ενδιαφέρον εύρημα της ίδιας έρευνας είναι το ότι παρά το γεγονός ότι 93 στις 100 εμπορικές επιχειρήσεις της Αθήνας έχουν κάνει χρήση του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, 69 στις 100 δηλώνουν αδυναμία να καλύψουν δανειακές, ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις και 48 στις 100 εκτιμούν ότι δεν θα επιβιώσουν αν δεν γίνει γενναίο κούρεμα των οφειλών της πανδημίας, ενδεχόμενο που η κυβέρνηση έχει αποκλείσει. 

Ετικέτες

Documento Newsletter