Μέσω Ευρώπης τα πυρά Καραμανλή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Μέσω Ευρώπης τα πυρά Καραμανλή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Στην «καραμανλική» διάλεκτο των λειασμένων γωνιών και των προσεκτικών τοποθετήσεων κινήθηκε όπως αναμενόταν η ομιλία του Κώστα Καραμανλή κατά την κομματική φιέστα για την «Ημέρα της Ευρώπης» που έστησε η απερχόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

H τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού περιλάμβανε μηνύματα τόσο για τα ελληνοτουρκικά και την ελληνική εξωτερική πολιτική, για τη στάση της Ευρώπης (αλλά και της Ελλάδας) στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και ένα μεγαλοπρεπές «μπαϊράκι» με τις «αρχές και τις αξίες», ο σεβασμός των οποίων τον κρατούν εκτός πολιτική, ενώ απέφυγε ακόμη και να ψελλίσει τη λέξη υποκλοπές.

«Σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς. Απέναντι σε κάθε μορφή ανομίας. Πάντα δίπλα στους πολίτες, ειδικά τους λιγότερο ευνοημένους. Άγρυπνοι και ασυμβίβαστοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων». Αυτές είναι οι τέσσερις αρχές και αξίες του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, που επικαλέστηκε στο κλείσιμο της τοποθέτησής του ο Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας για την συντηρητική παράταξη πως «το κλειδί της δύναμής της είναι η προσήλωση» σε αυτές.

Παρότι όλη η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού περιελάμβανε μηνύματα κυρίως προς Ευρωπαίους και λοιπούς συμμάχους, δύσκολα στο Μέγαρο Μαξίμου μπορούν να την κρατήσουν ως μία υποστηρικτική ομιλία για την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Άλλωστε, με βάση τις προηγούμενες τοποθετήσεις του πρώην πρωθυπουργού, δεν αναμενόταν κάποια ενθουσιώδης υποστήριξη, αλλά ο πήχης είχε μπει στην εμφάνισή του στο ίδιο κάδρο με τον απερχόμενο πρωθυπουργό και τον έτερο πρώην, Αντώνη Σαμαρά, ώστε να εκπέμψουν μαζί μήνυμα συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας.

Πράγματι, κορώνες κατά της κυβερνητικής πολιτικής δεν υπήρξαν, όπως και αναφορές στο μείζον σκάνδαλο των υποκλοπών, παρότι μόλις την προηγούμενη μέρα ήρθε η βόμβα μεγατόνων του ραπίσματος από την επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου PEGA, για εμπλοκή του Κυρ. Μητσοτάκη στο σκάνδαλο υποκλοπών της ΕΥΠ και παρακολουθήσεων του Predator. Ωστόσο, τόσο οι αναφορές στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, όσο και αυτές για τα ελληνοτουρκικά αποτέλεσαν «κανονιές», ακόμα και εάν για την Τουρκία φρόντισε να «χαιρετίσει» τη στάση του Κυρ. Μητσοτάκη.

«Πράγματι η ρωσική εισβολή ήταν πράξη απαράδεκτη και καταδικαστέα. Όμως τούτη την ώρα, με τους κινδύνους της κλιμάκωσης και διάχυσης της σύγκρουσης να ελλοχεύουν, προέχει η κατάπαυση του πυρός και η επάνοδος στο τραπέζι την διαπραγμάτευσεων» φρόντισε να ξεκαθαρίσει ο Κ. Καραμανλής, με τη συμπλήρωση του λόγου του να έρχεται σε ευθεία αντίθεση και με τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που ουκ ολίγες φορές έχει σηκώσει τους τόνους για στήριξη της Ουκρανίας «μέχρι τη νίκη».

«Όποιος υποστηρίζει την ολοκληρωτική νίκη οιασδήποτε των αντιμαχόμενων πλευρών είτε ουρανοβατεί είτε υστερόβουλα ευνοεί την διαιώνιση της σύγκρουσης. Και πάντως πρωτίστως η Ευρώπη βλάπτεται από την παράταση του πολέμου και τις συνέπειές του. Αντί όμως να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναζήτηση διεξόδου, άγεται και φέρεται αμήχανη και συρόμενη από επιλογές τρίτων» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός, περνώντας στη συνέχεια στα ελληνοτουρκικά και τη στάση των Ευρωπαίων.

«Δεν μπορεί η Ευρώπη να δέχεται απειλές βίας κατά του ίδιου του εδάφους της ή να εκπέμπει μηνύματα κατευνασμού έναντι των ηγεμονικών επιδιώξεων της Τουρκίας» ανέφερε ο Κ. Καραμανλής, και αναφερόμενος στις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου για αδιευκρίνιστο καθεστώς τόνισε πως «Είναι αυταπάτη να νομίζει κανείς ότι τυχόν υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές θέσεις θα λύσουν το πρόβλημα ή ακόμα χειρότερα, ότι μια λύση -πακέτο όλων των διεκδικήσεων που αυθαιρέτως και μονομερώς προβάλλει η Τουρκία, συνιστά ρεαλιστική θέση. Η Ελλάδα παγίως είναι έτοιμη να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, όλα τα άλλα θέματα που εγείρει η Τουρκία είναι λυμένα και διευθετημένα από το Διεθνές Δίκαιο».

Ακόμα πιο ξεκάθαρα, το μήνυμά του προς τον Κυρ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του ήταν πως «Καμία χώρα που σέβεται τον εαυτό της δεν θέτει υπό διαπραγμάτευση την εδαφική της ακεραιότητα», συμπληρώνοντας με μήνυμα προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου.

«Αυτό πρέπει να το κατανοήσει η Τουρκία αλλά και σύμμαχοι και εταίροι που επιχειρούν να προωθήσουν ιδέες περί συνολικού συμβιβασμού και απεργάζονται σχέδια μοιρασιάς του Αιγαίου. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το καθεστώς των νησιών είναι δεδομένο και εκτός πάσης συζήτησης. Το δικαίωμα άμυνας και αποτροπής για την ασφάλεια των νησιών, είναι αδιαπραγμάτευτο. Το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων, είναι μονομερές σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και στην αποκλειστική δικαιοδοσία της κάθε χώρας, τελεία και παύλα!» ανέφερε ακόμα, ενώ στη συνέχεια υπογράμμισε ποια θα πρέπει να είναι η θέση της χώρας μας.

«Η Ελλάδα παγίως είναι έτοιμη να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Όλα τα άλλα θέματα που εγείρει η Τουρκία είναι λυμένα και διευθετημένα από το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς Συνθήκες» τόνισε ο Κ. Καραμανλής, αυξάνοντας την πίεση προς τον Κυρ. Μητσοτάκη με τη φράση πως «πολύ ορθώς πράξατε κ. Πρωθυπουργέ που πολύ πρόσφατα το τονίσατε και πάλι».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ακόμα και τα πυρά του προς την Ευρώπη για γενικότερα ζητήματα, τα έμμεσα βέλη προς την σημερινή ελληνική κυβέρνηση φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού.

«Δυστυχώς σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει μείνει ημιτελές και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των οραματιστών ηγετών αλλά και των λαών των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών. Σε πλείστες, μάλιστα, περιπτώσεις η αναποτελεσματικότητα, η εσωστρέφεια και η απογοήτευση είναι διάχυτες. Κοντόφθαλμες πολιτικές υπαγορευόμενες από στενά συμφέροντα κρατών μελών υπονομεύουν την κοινή προσπάθεια ή καταλήγουν σε ασυνεννοησία και διενέξεις. Τα μειωμένα ανακλαστικά, η βραδεία αντίδραση στην αντιμετώπιση κρίσεων, όπως η πανδημία και το μεταναστευτικό, έχουν οδηγήσει όχι απλώς σε στασιμότητα, αλλά ίσως και σε υποχώρηση της προοπτικής για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, περιλαμβάνοντας στην κριτική του σειρά ζητημάτων που έχουν λάβει υποστήριξη από τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη.

«Αντί ταχείας και αποφασιστικής αντίδρασης επικράτησε σύγχυση, δυστοκία στη λήψη αποφάσεων, έλλειψη αλληλεγγύης, ενίοτε και υστεροβουλία. Η περίπτωση της χώρας μας υπήρξε χαρακτηριστική. Προφανώς δεν αμφισβητούνται δικές μας αδυναμίες και λάθη. Δεν αμφισβητείται όμως ότι και η συνταγή που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, πέρα από συγκεκριμένα αυτονόητα και υπερήμερα μέτρα, ήταν εν πολλοίς εξοντωτική, τιμωρητική και προς παραδειγματισμό άλλων. Ούτε αμφισβητείται ότι απέτυχαν σε όλες σχεδόν τις προβλέψεις τους, όπως άλλωστε παραδέχθηκαν και οι ίδιοι, βεβαίως κατόπιν εορτής» ανέφερε εξάλλου για την περίοδο που αφορά τον ίδιο και την κυβέρνησή του, καθώς είναι προφανές πως επιβαρυμένος με μεγάλο μέρος των ευθυνών για την χρεοκοπία, η σημερινή εκδήλωση ήταν και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη δική του «δικαίωση».

Νεο-ακροδεξιά και κριτική στήριξη από Σαμαρά

Πολωτικός και τοξικός εμφανίστηκε μετά τον Κώστα Καραμανλή ο Αντώνης Σαμαράς, που παρά την ξεκάθαρη στήριξη που προσέφερε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει εκλογών, με αναφορά και στην επενδυτική βαθμίδα, τράβηξε εξαιρετικά δεξιά τις γραμμές της παράταξης. Τόσο δεξιά που εξίσου δύσκολα μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να αναγνώρισε τον εαυτό του σε αυτές.

Χαρακτηριστικό απόσπασμα του νεο-ακροδεξιού μανιφέστο που ξεδίπλωσε από το βήμα της «Ημέρας της Ευρώπης» ο πρώην πρωθυπουργός, το οποίο και συνοψίζει τη ρητορική που και στις προηγούμενες παρεμβάσεις του υιοθετεί ο Αντ. Σαμαράς, πιέζοντας συνεχώς τη Νέα Δημοκρατία του Κυρ. Μητσοτάκη:

«Κάποτε επίσης υπήρχε Ασφάλεια μέσα στην Ευρώπη. Σήμερα δεν μπορούμε καν να συμφωνήσουμε πώς θα φυλάμε τα κοινά σύνορα. Σήμερα δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους αληθινούς μετανάστες και τους αληθινούς πρόσφυγες, από τους «εργαλειοποιημένους». Που τους φέρνουν κυκλώματα διακινητών, σε συνεργασία με ξένα κράτη και διάφορες ΜΚΟ. Που εξαγοράζουν τους πάντες. Δυστυχώς, ακόμα και ευρωβουλευτές! Κι ακόμα οι Ευρωπαϊκές χώρες συρρικνώνονται πληθυσμιακά. Ιδιαίτερα στον Ευρωπαϊκό Νότο. Ιδιαίτερα χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Κι αντί να στηρίζουμε τους νέους μας να κάνουν παιδιά, προσπαθούμε να εισάγουμε παράνομους απ’ έξω! Πολλοί των οποίων αρνούνται να ενσωματωθούν. Όμως, κι αυτό διαλύει την Ευρώπη! Σήμερα υπάρχει και η λεγόμενη «αποδόμηση». Το woke culture. Κι όχι μόνο στην Ευρώπη. Στη Δύση γενικότερα… Δηλαδή το γκρέμισμα όσων συνιστούν την κοινή κληρονομιά μας. Όπου τα ιερά πρόσωπα της Μάνας και του Πατέρα, υποβιβάζονται σε απρόσωπους αριθμούς: «Γονέας 1 και Γονέας 2».

Εκτός από τη… δική του Νέα Δημοκρατία, ο Αντ. Σαμαράς τράβηξε γραμμές και στα εθνικά ζητήματα, κρατώντας ενεργό το «βέτο» που έχει κηρύξει για τη συμφωνία των Πρεσπών, και ρίχνοντας νέες προειδοποιητικές βολές για ενδεχόμενες «Πρέσπες του Αιγαίου».

«Για μένα που έζησα και υπέγραψα τη Συμφωνία του Μάαστριχτ, η οποία συμπλήρωσε τη Συνθήκη της Ρώμης, μου είναι οδυνηρό να βλέπω μιαν Ευρώπη, που αντί να στηρίζει την Ελλάδα, αντίθετα πιέζει την Ελλάδα, για εθνικές παραχωρήσεις. Τις οποίες δεν ζήτησε από καμιά άλλα χώρα-μέλος. Όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, που έχει ήδη δημιουργήσει νέα προβλήματα, και νέα αδιέξοδα στα Βαλκάνια. Ή όπως οι λεγόμενες «Πρέσπες του Αιγαίου», που κάποιοι φαίνεται να ετοιμάζουν…» υπογράμμισε, στέλνοντας και αυτός τα μηνύματά του.

«Και που, βέβαια, δεν θα τους περάσει! Που είναι λοιπόν η «Αλληλεγγύη» της Ευρώπης στα μέλη της; Και γιατί τα λέω όλα αυτά; Διότι, πάνω απ’ όλα, η Ελλάδα κρατά σήμερα το κλειδί, για τον εναλλακτικό ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης! Που σημαίνει, βέβαια, ότι εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην Ελληνική ΑΟΖ. Δεν θα τα… μοιράσουμε με την Τουρκία. Η οποία αλληθωρίζει όλο και περισσότερο προς τη Ρωσία. Και βεβαίως, σημαίνει και το προφανές: η Ευρώπη να μας στηρίξει!» ανέφερε ακόμα ο πρώην πρωθυπουργός, καταφέρνοντας έτσι μαζί με τον Κ. Καραμανλή, αφενός να δώσουν στον Κυρ. Μητσοτάκη τις «ενωτικές φωτογραφίες» που ζητούσε, αλλά και μία διπλή, πρώτης τάξεως προειδοποίηση για την επόμενη ημέρα, εντός με τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, είτε με την ήττα της.

Διαβάστε επίσης:

Ο Καραμανλής αδειάζει Μητσοτάκη και ζητάει κάθαρση για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Documento Newsletter