Ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προέβλεπε έναν δύσκολο και μακρύ πόλεμο σημειώνοντας ότι η χώρα «βρίσκεται σε έναν δύσκολο πόλεμο. Θα είναι ένας μακρύς πόλεμος. Έχουμε σημαντικά επιτεύγματα σε αυτόν, αλλά και οδυνηρές απώλειες» Τουρκία και Ιράν δηλώνουν πως επιθυμούν τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης
Οι επικεφαλής της τουρκικής και της ιρανικής διπλωματίας Χακάν Φιντάν και Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν ζήτησαν σήμερα από την Άγκυρα την σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για την αποφυγή περιφερειακής σύρραξης στην Μέση Ανατολή το συντομότερο δυνατόν.
«Ο ιρανός πρόεδρος πρότεινε διάσκεψη με τους τοπικούς ηγέτες, τις μουσουλμανικές και αραβικές χώρες το συντομότερο δυνατόν για τον τερματισμό του πολέμου» στην Γάζα, δήλωσε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τούρκο υπουργό ομόλογό του στην Αγκυρα.
«Οι χώρες της περιοχής πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Διαφορετικά, αυτός ο κύκλος βίας θα συνεχισθεί στην περιοχή», δήλωσε από την πλευρά του ο Χακάν Φιντάν.
«Δεν θέλουμε η ανθρώπινη τραγωδία της Γάζας να μετατραπεί σε μία σύρραξη που θα επηρεάσει τις χώρες της περιοχής», συνέχισε εκφράζοντας την «ανησυχία» του.
«Ανησυχούμε για την γεωγραφική εξάπλωση της σύρραξης. Το συζητήσαμε με τον ιρανό αδελφό μας, (σύμφωνα με τον οποίο) υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι και άλλα ένοπλα στοιχεία στην περιοχή θα μπορούσαν να επέμβουν στην σύρραξη, αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες», επέμεινε ο Χακάν Φιντάν.
«Μία κατάπαυση του πυρός και η ειρήνη είναι σημαντικές όσο ποτέ», πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Από την πλευρά του ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι, αν συνεχισθούν οι επιθέσεις κατά της Λωρίδας της Γάζας, οι συνέπειες θα είναι βαριές. «Εάν δεν υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας και αν συνεχισθούν οι επιθέσεις των ΗΠΑ και τον σιωνιστικού καθεστώτος, τότε οι συνέπειες θα είναι βαριές», είπε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τα σχέδια της Τεχεράνης.
Ο Αμίρ Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι μία επίσκεψη του προέδρου του Ιράν Ιμπραχίμ Ραϊσί στην Τουρκία πολύ σύντομα βρίσκεται στην ατζέντα.
Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: Άνοιξε το πέρασμα της Ράφα – Δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίες μεταφέρονται στην Αίγυπτο (Photos)
Η Ιορδανία ανακαλεί “αμέσως” τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ
Η Ιορδανία αποφάσισε σήμερα να ανακαλέσει “αμέσως” τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία αποφασίστηκε μετά την αιματηρή επίθεση που διέπραξε στο Ισραήλ η παλαιστινιακή Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
“Σήμερα (Τετάρτη), ο υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Αλ-Σαφάντι αποφάσισε να ανακαλέσει αμέσως τον Ιορδανό πρεσβευτή στο Ισραήλ”, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Αμάν, δηλώνοντας ότι “καταδικάζει τον ισραηλινό πόλεμο που σκοτώνει αθώους στη Γάζα”.
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) προσέφυγαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για “εγκλήματα πολέμου” που διαπράχθηκαν κατά δημοσιογράφων
Η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ανακοίνωσε σήμερα ότι προσέφυγε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά δημοσιογράφων στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στο Ισραήλ.
“Οι RSF κατέθεσαν στις 31 Οκτωβρίου 2023 στο γραφείο του εισαγγελέα του ΔΠΔ μήνυση για εγκλήματα πολέμου, στην οποία αναφέρονται λεπτομερώς οι περιπτώσεις 9 δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου και 2 που τραυματίστηκαν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους”, αναφέρουν οι RSF σε ανακοίνωσή τους.
Η προσφυγή αφορά «οκτώ παλαιστίνιους δημοσιογράφους, που σκοτώθηκαν κατά τους βομβαρδισμούς ζωνών αμάχων στη Γάζα από το Ισραήλ, και έναν ισραηλινό δημοσιογράφο, ο οποίος σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου ενώ κάλυπτε την επίθεση εναντίον του κιμπούτς του από τη Χαμάς».
Στην προσφυγή αναφέρεται επίσης «η εσκεμμένη καταστροφή, πλήρης ή μερική, των εγκαταστάσεων περισσότερων από 50 μέσων ενημέρωσης στη Γάζα».
«Η έκταση, η σοβαρότητα και η επανάληψη διεθνών εγκλημάτων με στόχο τους δημοσιογράφους, ιδιαίτερα στη Γάζα, καλούν για μια έρευνα κατά προτεραιότητα από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ. Του ζητούμε από το 2018 να πραγματοποιήσει μια τέτοια έρευνα. Τα τραγικά γεγονότα που βρίσκονται σε εξέλιξη καταδεικνύουν τον ακραία επείγοντα χαρακτήρα της κινητοποίησής του», υπογράμμισε ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης.
Το ΔΠΔ, στο οποίο μπορούν να προσφεύγουν τα κράτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή ο ίδιος ο εισαγγελέας, δεν έχει υποχρέωση να επιληφθεί αυτής της προσφυγής.
Σύμφωνα με την καταμέτρηση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, 34 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, από τους οποίους τουλάχιστον 12 βρήκαν το θάνατο κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους (δέκα στη Γάζα, ένας στο Ισραήλ και ένας στο Λίβανο).
Αναφορικά με το Λίβανο, ο οποίος δεν είναι κράτος μέλος του ΔΠΔ, «οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα εξετάζουν τη δυνατότητα να προσφύγουν γι’ αυτές τις περιπτώσεις σε άλλες αρμόδιες δικαιοδοσίες», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), που έχει την έδρα της στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε από την πλευρά της τη Δευτέρα πως τουλάχιστον 31 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, από τους οποίους 26 Παλαιστίνιοι, τέσσερις Ισραηλινοί και ένας Λιβανέζος.
Η CPJ, η οποία περιλαμβάνει στον απολογισμό της τα θύματα στο Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας και στα λιβανικά σύνορα, ανέφερε επίσης εννέα τραυματίες δημοσιογράφους και εννέα δημοσιογράφους που έχουν εξαφανισθεί ή κρατούνται. Ο απολογισμός αυτός είναι ήδη πλέον ο πιο αιματηρός για τους δημοσιογράφους που καλύπτουν αυτή τη σύγκρουση από την ίδρυση της CPJ το 1992, σύμφωνα με τον οργανισμό αυτό.
Διαβάστε επίσης: Βομβαρδισμοί στη Γάζα: Αυτοί είναι οι δημοσιογράφοι που έχουν σκοτωθεί (Photo)