Οι ανώτατοι σύμβουλοι του προέδρου των ΗΠΑ Άμος Χόχσταϊν και Μπρετ ΜακΓκερκ θα μεταβούν στο Ισραήλ την Τετάρτη 30/10 για να διεξαγάγουν κρίσιμες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, εστιάζοντας σε μια πιθανή εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel, η πρόταση των ΗΠΑ περιλαμβάνει επίσημη κατάπαυση του πυρός, ενώ οι συζητήσεις επιδιώκουν μια μακροπρόθεσμη συμφωνία εντός των επόμενων εβδομάδων.
Την ίδια ώρα, στο Ισραήλ, ο υπουργός Ενέργειας Έλι Κοέν που είναι μέλος του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας δήλωσε ότι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου για τους όρους μιας εκεχειρίας με τη Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, όπου ο ισραηλινός στρατός διεξάγει χερσαία επιχείρηση. «Γίνονται συζητήσεις, πιστεύω ότι αυτό θα πάρει κι άλλο χρόνο», δήλωσε στο δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο.
Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο 12 μετέδωσε το βράδυ της Τρίτης 29/10, ότι γίνονται συζητήσεις ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και περιορισμένο αριθμό Ισραηλινών αξιωματούχων σχετικά με μια εκεχειρία 60 ημερών.
Το Ισραήλ αξιώνει κυρίως την απόσυρση της Χεζμπολάχ βόρεια του ποταμού Λιτάνι, την ανάπτυξη δυνάμεων του λιβανικού στρατού κατά μήκος της μεθορίου με το Ισραήλ, έναν διεθνή μηχανισμό επέμβασης και εφαρμογής της εκεχειρίας και την εγγύηση ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει την ελευθερία δράσης του στην περίπτωση απειλών, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.
«Χάρη σε όλες τις επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες και κυρίως τις τελευταίες εβδομάδες, μιλούν για διπλωματική συμφωνία, και το Ισραήλ μπορεί να πάει σε αυτές τις συνομιλίες από θέση ισχύος αφού όλη η ηγεσία της Χεζμπολάχ έχει εξαλειφθεί και πάνω από 2.000 υποδομές τρομοκρατών της Χεζμπολάχ έχουν πληγεί σημαντικά», δήλωσε ο Κοέν, πρώην υπουργός Πληροφοριών.
Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε χερσαία επιχείρηση στον νότιο Λίβανο στις 30 Σεπτεμβρίου, έπειτα από έναν χρόνο από τότε που το λιβανικό φιλοϊρανικό σιιτικό κίνημα άνοιξε πυρ κατά του βορείου Ισραήλ εξαιτίας της σφαγής στη Γάζα, προκαλώντας τον εκτοπισμό τουλάχιστον 60.000 κατοίκων του βορείου τμήματος της χώρας.