Μέση Ανατολή: Το απόρρητο σχέδιο για την επόμενη μέρα της Χαμάς

Σαουδαραβικό think tank εμφανίζει ως λύση για τη λήξη της σύγκρουσης την εξορία της ηγεσίας της στην Αλγερία

Ενα έντονο διεθνές παρασκήνιο, που στήθηκε με αφορμή τις συνομιλίες για δεύτερη εκεχειρία με σκοπό την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς, ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Αρχικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» και εν συνεχεία με πλήθος δημοσιευμάτων σε αραβικά ΜΜΕ, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών έχει καταχωρήσει ως απόρρητο ένα σχέδιο από μια σαουδαραβική δεξαμενή σκέψης (think tank) που φέρει την υπογραφή του Αμπντελαζίζ αλ Σάγκερ, του Ινστιτούτου Ερευνών του Περσικού Κόλπου. Στο σχέδιο τονίζεται ως προτιμητέα λύση για τη λήξη της σύγκρουσης η… εξορία της ηγεσίας της Χαμάς στην Αλγερία.

Παρότι στο δημοσίευμα δεν ξεκαθαρίζεται αν με τον όρο «ηγεσία» της Χαμάς εννοούν την ηγετική ομάδα της οργάνωσης στο Κατάρ υπό τον Χανίγια ή την ομάδα υπό τον Γιαχία Σινουάρ που είναι στη Γάζα –ή και τις δύο ομάδες μαζί–, οι δημοσιογράφοι τους «Le Monde» εκτιμούν ότι αναφέρεται στην ηγεσία εντός της Γάζας. Οι Σαουδάραβες στην έκθεσή τους εκτιμούν πως μια τέτοια μετακίνηση θα γινόταν εύκολα δεκτή από την Αλγερία, αφού η ηγεσία της χώρας διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με το Κατάρ όσο και με το Ιράν, που αποτελούν μέχρι τώρα –μαζί με την Τουρκία– τους βασικούς υποστηρικτές της Χαμάς.

Σύμφωνα με το σχέδιο, μετά τη λήξη των συγκρούσεων θα αναπτυχθεί στη Γάζα μια αραβική ειρηνευτική δύναμη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Κατακρίνουν τώρα ό,τι είχε ζητήσει ο Ομπάμα

Η αναφορά στο Κατάρ ωστόσο, όπως και άλλα δημοσιεύματα καταδεικνύουν ότι δεν είναι μόνο ο Αλ Σάγκερ που εξετάζει στην έκθεσή του στα μέσα Νοεμβρίου το ενδεχόμενο «ξεφορτώματος» της ηγεσίας της Χαμάς κάπου μακριά από την περιοχή της Μέσης Ανατολής και δη από το Κατάρ, προφανώς ακόμη καλύτερα για το Ισραήλ και τους συμμάχους του και από τη Γάζα. Το σενάριο να φυγαδευτούν ή να συλληφθούν από τις αρχές του Κατάρ οι ηγέτες της Χαμάς είχαν προωθήσει κατά το παρελθόν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η κυβέρνηση του Ισραήλ σε συναντήσεις με τους Καταριανούς κυρίως υπό τη μορφή άμεσων απειλών. Στα αμερικανοϊσραηλινά αιτήματα μέχρι πρότινος το Κατάρ απαντούσε πως η φιλοξενία της ηγεσίας της Χαμάς στα γραφεία που τους παραχωρήθηκαν στην Ντόχα αποφασίστηκε ύστερα από σχετικό αίτημα του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα το 2012, ούτως ώστε να υπάρξει ένα έμμεσο κανάλι επαφής μεταξύ Ουάσινγκτον και Χαμάς. Σε σχετικό άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» τον περασμένο Οκτώβριο μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ο πρέσβης του Κατάρ στις ΗΠΑ σεΐχης Μεσάλ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι είχε υποστηρίξει ότι «η παρουσία του γραφείου της Χαμάς στη χώρα δεν θα πρέπει να συγχέεται με επιδοκιμασία».

Προκλητικές δηλώσεις με CIA και Μοσάντ στο Κατάρ

Πιο πρόσφατα, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για την πρώτη ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ η διαπραγματευτική ομάδα των Ισραηλινών βρισκόταν στην Ντόχα για τις συνομιλίες, αξιωματούχοι από το Ισραήλ έριχναν λάδι στη φωτιά κάνοντας δηλώσεις σε μέσα ενημέρωσης ότι «μετά το τέλος του πολέμου στη Γάζα θα κλείσουμε τους λογαριασμούς μας με το Κατάρ», ενώ ισραηλινά μαχητικά έπλητταν οικιστικά συγκροτήματα στη Γάζα που είχαν ανεγερθεί με κονδύλια του Κατάρ. Τη μέρα εκείνη ήταν που κατέρρευσε και η συμφωνία της εκεχειρίας. Τα παραπάνω διακινούνταν στα ξένα μέσα ενημέρωσης την ώρα που ο ντε φάκτο ηγέτης της οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου άφησε τα γραφεία της Χαμάς στο Κατάρ και μετέβη στην Αίγυπτο για συνομιλίες σχετικά με τους ομήρους και για μια πιθανή εκεχειρία. Πριν από τον Χανίγια στις συνομιλίες μέσω Κατάρ συμμετείχαν ο επικεφαλής της CIA Ντέιβιντ Μπερνς και ο επικεφαλής της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα.

Η Χαμάς μετά την επίσκεψη Χανίγια στην Αίγυπτο εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία για να ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση για απελευθέρωση ομήρων πρέπει το Ισραήλ να τερματίσει την επίθεσή του στη Γάζα. Το σενάριο αυτό είχε απορρίψει μόλις λίγες ώρες νωρίτερα και με στόμφο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Τη θεωρούν «εθνικό κεφάλαιο»

Το ενδιαφέρον πάντως στην ανακοίνωση της Χαμάς, που συνδέει επίσης αυτές τις τελευταίες συνομιλίες με το σχέδιο που αποκάλυψε ο «Le Monde» αλλά και με το σχέδιο των ΗΠΑ για μια μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας από μια «ανανεωμένη Παλαιστινιακή Αρχή», είναι πως στην ανακοίνωση τονιζόταν ότι τη συνυπογράφουν και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις και είναι «εθνική απόφαση».

Είναι ενδιαφέρον γιατί με βάση τις εξελίξεις αλλά και τα διάφορα σχέδια που διακινούνται, η ηγεσία της Χαμάς δεν είναι απίθανο να παίζει το χαρτί του εθνικού κεφαλαίου –όπως και είναι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις– για να διατηρήσει, αν τα καταφέρει, κάποιον ρόλο μεταπολεμικά.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το σχέδιο των Σαουδαράβων που έφερε στο φως ο «Le Monde», μετά τη λήξη των συγκρούσεων θα ακολουθήσει η ανάπτυξη μιας αραβικής ειρηνευτικής δύναμης στη Γάζα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αλλά και η εγκατάσταση ενός «κοινού μεταβατικού συμβουλίου», που θα περιλαμβάνει όλες τις μεγάλες παλαιστινιακές οργανώσεις. Σύμφωνα με το πλάνο, το μεταβατικό συμβούλιο θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας για τέσσερα χρόνια και εν συνεχεία θα πραγματοποιήσει προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές.

Ετικέτες