Μέση Ανατολή: Συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – Διπλωματικός πυρετός για τη Γάζα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει τη Δευτέρα (28/10) για να συζητήσει την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή (27/10) η Ελβετία, η χώρα που προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, η ελβετική αποστολή στον ΟΗΕ δήλωσε ότι η συνεδρίαση ζητήθηκε από το Ιράν με την υποστήριξη της Αλγερίας, της Κίνας και της Ρωσίας.

«Οι ενέργειες του ισραηλινού καθεστώτος συνιστούν σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και αποσταθεροποιούν περαιτέρω μια ήδη εύθραυστη περιοχή», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αρακτσί, σε επιστολή του, το Σάββατο (26/10), προς το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προσθέτοντας: «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, σε ευθυγράμμιση με τις Αρχές που κατοχυρώνονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, επιφυλάσσεται για το εγγενές δικαίωμά της να δώσει νόμιμη και νόμιμη απάντηση σε αυτές τις εγκληματικές επιθέσεις την κατάλληλη στιγμή».

 

Γάζα: Χαμηλές προσδοκίες στις διαπραγματεύσεις στο Κατάρ

Συνεχή είναι τα πλήγματα των Ισραηλινών στη Γάζα. Στο τελευταίο, στη Μπεΐτ Λαχίγια, σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι, κυρίως γυναικόπαιδα, με τον ισραηλινό στρατό να μιλά για χτύπημα ακριβείας σε υποδομές της Χαμάς.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, οι συνθήκες στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας είναι απάνθρωπες, με χιλιάδες αμάχους να βρίσκονται ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά, χωρίς πρόσβαση σε τροφή, νερό και βασικό ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Εν μέσω της τραγικής αυτής κατάστασης, είναι σε εξέλιξη στο Κατάρ συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου. Ωστόσο οι προσδοκίες είναι χαμηλές, καθώς η Χαμάς απέρριψε την πρόταση του Ισραήλ για απελευθέρωση των ομήρων με αντάλλαγμα την ασφαλή έξοδο ηγετικών στελεχών της από τη Γάζα.

Η Αίγυπτος πάντως πρότεινε διήμερη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια της οποίας τέσσερις Ισραηλινοί όμηροι θα ανταλλαχθούν με ορισμένους Παλαιστίνιους κρατουμένους. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι μαζί με τον Αλγερινό ομόλογό του, τον Αμπντελματζίντ Τεμπούν, στο Κάιρο, ο Σίσι είπε επίσης ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να ξαναρχίσουν μέσα σε 10 ημέρες από την εφαρμογή αυτής της προσωρινής εκεχειρίας, με στόχο την επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός.

Σε ύψιστη επιφυλακή οι αρχές ασφαλείας του Ισραήλ

Την ίδια ώρα, ο Γιόαβ Γκάλαντ μάλλον δίνει τον «τόνο» των γεγονότων, πως πρόκειται από εδώ και στο εξής να κινηθεί επιχειρησιακά το Ισραήλ. Στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λόιντ Όστιν, ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογο του για την αποτελεσματικότητα της επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν. Οι δυο άνδρες μίλησαν για «στρατηγικές ευκαιρίες» που προκύπτουν μέσα από το πεδίο επισημαίνοντας πως ειδικά σε ο,τι αφορά τους βραχίονες του Ιράν, σε Γάζα και Λίβανο, η Χαμάς δεν έχει πλέον στρατιωτική δομή και η Χεζμπολάχ έχει αποδυναμωθεί σημαντικά.

Ο πόλεμος πάντως συνεχίζεται και στα δύο ενεργά μέτωπα, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΕΡΤNews στο βόρειο Ισραήλ, Γιώργο Σιδέρη. Στο Νότιο Λίβανο ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών στρατιωτών καθώς ανακοινώθηκε ότι ακομη τέσσερις έχασαν τη ζωή τους σε μάχες με την Χεζμπολαχ, η οποία έχασε τον διοικητή και τον αντικαταστάτη του στην πόλη Μπιντ Τζμπέιλ.

Την ίδια στιγμή σε ύψιστη επιφυλακή τίθενται οι αρχές ασφαλείας, μετά και την χθεσινή ανακοίνωση της Χεζμπολαχ, πως 25 κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ αποτελούν νόμιμο στόχο λόγω παρουσίας στρατιωτών και βάσεων. Στον αντίποδα δε, οι ισραηλινές δυναμεις καλούν τους κατοίκους πολλών χωριών στο Νότιο Λίβανο να τα εγκαταλείψουν άμεσα, κινούμενοι βόρεια του ποταμού Αουαλί.

Διαβάστε επίσης

Σκάνδαλο Novartis και άρση προστασίας μαρτύρων: Μην τολμήσει κανείς να (ξανα) καταγγείλει διαφθορά

Σκάνδαλο στην Καθολική Εκκλησία: «Ιερές» business, απάτες και εκβιασμοί – Οι σκιές και το ποινικό παρελθόν του επιχειρηματία

Γάζα: «Παράθυρο» για έμμεσες διαπραγματεύσεις μέσω Κατάρ – «Ναι» σε ανακωχή υπό όρους από τη Χαμάς

Λίβανος: Νεκροί τρεις δημοσιογράφοι από ισραηλινούς βομβαρδισμούς – Σφυροκόπημα στα προάστια της Βηρυτού (Video)

Ένα Predator τους χωρίζει, μια χειραψία τους ενώνει!

Ετικέτες