Μέση Ανατολή: Στο κόκκινο η ένταση – Οι ΗΠΑ στέλνουν πολεμικά πλοία και αεροσκάφη καθώς το Ιράν απειλεί το Ισραήλ

Μέση Ανατολή: Στο κόκκινο η ένταση – Οι ΗΠΑ στέλνουν πολεμικά πλοία και αεροσκάφη καθώς το Ιράν απειλεί το Ισραήλ

Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν επιπλέον πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή για να συνδράμουν στην άμυνα του Ισραήλ από πιθανές επιθέσεις από το Ιράν και τους πληρεξούσιους του, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο σε μια ακόμα κίνηση που ενισχύει το κλίμα έντασης στην ευρύτερη περιοχή.

Η ένταση παραμένει υψηλή στην περιοχή της Μέσης Ανατολής λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στο Ιράν και ενός σημαντικού διοικητή της λιβανέζικης σιιτικής πολιτοφυλακής Χεζμπολάχ.

Οι δυνάμεις πυραυλικής άμυνας τέθηκαν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας για ανάπτυξη, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, προσθέτοντας ότι η δέσμευσή του να υπερασπιστεί το Ισραήλ ήταν «σιδηρά».

Ο ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χαμενεΐ έχει υποσχεθεί «σκληρή τιμωρία» κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία της Χανίγια.

Ο ηγέτης της Χαμάς σκοτώθηκε στην Τεχεράνη την Τετάρτη. Το Ιράν και η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στη Γάζα κατηγόρησαν την επίθεση στο Ισραήλ, το οποίο δεν έχει σχολιάσει επισήμως την δολοφονία του παλαιστίνιου ηγέτη.

Ο Χανίγια, 62 ετών, θεωρούνταν ευρέως ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς και έπαιξε βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο της Γάζας. Ο θάνατός του ήρθε λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τον Φουάντ Σουκρ, τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή του αντιπροσώπου του Ιράν στον Λίβανο, της Χεζμπολάχ.

Σε δήλωση του το Πεντάγωνο ανέφερε ότι οι νέες αναπτύξεις θα «βελτιώσουν την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων… θα αυξήσουν την υποστήριξη για την άμυνα του Ισραήλ και… θα διασφαλίσουν ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε διάφορα ενδεχόμενα».

Οι αναπτύξεις θα περιλαμβάνουν επιπλέον καταδρομικά και αντιτορπιλικά σκάφη ικανά για άμυνα απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους, ανέφερε.

Υψηλός συναγερμός στη Μέση Ανατολή

Σε ρεπορτάζ του το BBC αναφέρει ότι στην παραλία του Τελ Αβίβ, η διάθεση φαίνεται χαλαρή με τα μπρονζέ κορμιά να τεμπελιάζουν ανέμελα κάτω από τις ομπρέλες, δίπλα στο κύμα. Αλλά λίγοι αμφιβάλλουν ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται επικίνδυνα κοντά σε πόλεμο πλήρους κλίμακας.

Το Ισραήλ βρίσκεται σε συναγερμό. Πολλές διεθνείς αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις προς τη χώρα.

Εν τω μεταξύ, Ισραηλινοί υπουργοί στάλθηκαν σπίτι τους αυτό το Σαββατοκύριακο με δορυφορικά τηλέφωνα σε περίπτωση επίθεσης σε υποδομές επικοινωνιών.

Νωρίτερα το Σάββατο, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν ένα ακόμα στέλεχος της Χαμάς στη Δυτική Όχθη.

Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επιδρομές στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες – μια υπενθύμιση ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στην περιοχή συνεχίζεται ακόμη και όταν οι διπλωμάτες προσπαθούν να αποτρέψουν την κλιμάκωσή του. Σχεδόν 40.000 είναι οι νεκροί άμαχοι και πάνω από 90.000 οι τραυματίες.

Ο αμερικανικός στρατός έχει εντείνει τις αναπτύξεις στο παρελθόν, στις 13 Απριλίου όταν το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ με drones και πυραύλους. Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του κατέρριψαν σχεδόν το σύνολο των περίπου 300 drones και πυραύλων που εκτοξεύτηκαν.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ δεν σχολίασε ευθέως το χτύπημα που σκότωσε τον Χανίγια. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι η χώρα του επέφερε «συντριπτικά πλήγματα» στους εχθρούς της τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Σουκρ στη Βηρυτό. Προειδοποίησε τους Ισραηλινούς ότι “ακολουθούν δύσκολες μέρες… ακούσαμε απειλές από όλες τις πλευρές. Είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο”.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι η κλιμάκωση ήταν αναπόφευκτη.

«Πιστεύω ότι είμαστε πολύ άμεσοι στα μηνύματά μας ότι σίγουρα δεν θέλουμε να δούμε αυξημένες εντάσεις και πιστεύουμε ότι υπάρχει μια διέξοδος και αυτή είναι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», είπε η Σινγκ.

Ισραηλινή αντιπροσωπεία θα ταξιδέψει στο Κάιρο τις επόμενες ημέρες για διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων, δήλωσε την Παρασκευή ο κ. Νετανιάχου.

Ιράν: Προβλέπει ότι η Χεζμπολάχ θα πλήξει σε “βάθος” το Ισραήλ

Το Ιράν δήλωσε σήμερα ότι ο σύμμαχός του, η Χεζμπολάχ, αναμένεται να πλήξει το Ισραήλ σε «βάθος» και να «μην περιοριστεί σε στρατιωτικούς στόχους», ως απάντηση στη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της λιβανέζικης ισλαμιστικής οργάνωσης, του Φουάντ Σουκρ, την Τρίτη κοντά τη Βηρυτό.

Μετά το πλήγμα αυτό, «αναμένουμε ότι η Χεζμπολάχ θα επιλέξει περισσότερους στόχους και (θα πλήξει) σε βάθος (το Ισραήλ)», δήλωσε σήμερα η αντιπροσωπεία του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

«Η Χεζμπολάχ και το (ισραηλινό) καθεστώς τηρούσαν ορισμένες γραμμές που η επίθεση (το βράδυ της Τρίτης) ξεπέρασε», δήλωσε η ιρανική αντιπροσωπεία. Πλέον, η λιβανέζικη οργάνωση «δεν θα περιορίσει την απάντησή της σε στρατιωτικούς στόχους», πρόσθεσε.

Ασαφείς οι συνθήκες θανάτου του Χανίγια

Εντωμεταξύ, οι συνθήκες γύρω από τον θάνατο του Χανίγια είναι ακόμη ασαφείς.

Το Σάββατο, η Daily Telegraph ανέφερε ότι Ιρανοί πράκτορες που προσλήφθηκαν από την υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, Μοσάντ, είχαν τοποθετήσει βόμβες σε ένα κτίριο όπου διέμενε ο Χανίγια.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι δύο πράκτορες τοποθέτησαν βόμβες σε τρία δωμάτια ενός ξενώνα του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στην Τεχεράνη, οι οποίες πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως.

Μια προηγούμενη αναφορά των New York Times ανέφερε ότι οι βόμβες είχαν κρυφτεί στο κτίριο δύο μήνες νωρίτερα.

Διαβάστε επίσης

ΕΥΠειθώς αναφέρουν – Την Κυριακή στο Documento

Telegraph: Η Μοσάντ στρατολόγησε Ιρανούς πράκτορες για τη δολοφονία του Χανίγια

Καρυδότσουφλο η οικονομία – Καμπανάκι από Κομισιόν για το υψηλό εξωτερικό έλλειμμα και τις φτωχές επενδύσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Γεωργιάδης ας ασχοληθεί με το χάος στο ΕΣΥ και το περίπου μισό δισ. που χρωστάει η ΝΔ στις τράπεζες

Τέμπη: Ξεσπούν οι συγγενείς των θυμάτων για την αποφυλάκιση του σταθμάρχη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter