Μέση Ανατολή: Σε πλήρη ρήξη με τη διεθνή κοινότητα το Τελ Αβίβ

Μέση Ανατολή: Σε πλήρη ρήξη με τη διεθνή κοινότητα το Τελ Αβίβ

Στην πλήρη ρήξη με τη διεθνή κοινότητα και τη διεθνή νομιμότητα βαδίζει το Ισραήλ όσο συνεχίζει τη σφαγή στη Γάζα, ενώ οι εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο φαίνεται να ξεπερνούν σε ταχύτητα τις προσπάθειες που καταβάλλουν η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου και οι σύμμαχοί της να δικαιολογήσουν την ακραία βία που η πρώτη χρησιμοποιεί. Η κόντρα που έχει ανοίξει το Ισραήλ με τον γενικό γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες και τα όργανα του ΟΗΕ εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει διαμορφώσει ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών και έχει επιφέρει τη διπλωματική απομόνωση του Ισραήλ.

Δείτε επίσης: Γάζα: «Άμεση κατάπαυση του πυρός» ζητά η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Τα παραπάνω έγιναν ξεκάθαρα μετά την υιοθέτηση ψηφίσματος για την κήρυξη άμεσης εκεχειρίας με 153 ψήφους υπέρ και μόλις 10 κατά (συν 23 αποχές) από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Παρότι δεν είναι νομικά δεσμευτικό, έφερε εξελίξεις.

Συζητήσεις στη Χαμάς

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι δηλώσεις του αξιωματούχου της Χαμάς Μουσά Αμπού Μαρζούκ ότι η οργάνωση είναι έτοιμη να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ και να ακολουθήσει τη γραμμή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Μετά τον σάλο που προκάλεσαν ωστόσο τις πήρε πίσω, καταδεικνύοντας τις συζητήσεις εντός Χαμάς με στόχο να διασφαλιστεί η θέση της στο μέλλον.

Αντίστοιχα η έκκληση της Ρωσίας, και συγκεκριμένα του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να συγκαλέσει άμεσα σύνοδο για την εξεύρεση βιώσιμης και διαρκούς λύσης στο παλαιστινιακό καταδεικνύει ότι το… παιχνίδι για την επόμενη ημέρα στη Γάζα έχει ξεκινήσει για τα καλά.

Κινήσεις από τον Κόλπο

Πέρα όμως από τη Ρωσία, αλλά και τις ΗΠΑ –παρότι καταψήφισαν το ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση και άσκησαν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, πιέζουν το Ισραήλ προς τη λύση των δύο κρατών–, δύο χώρες-κλειδιά στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ξεκίνησαν δυναμική εκστρατεία υπέρ της λύσης των δύο κρατών. Οι δύο χώρες υποστήριξαν ότι δεν θα δώσουν ούτε 1 δολάριο για την ανοικοδόμηση της Γάζας στο μέλλον αν το Ισραήλ δεν συμφωνήσει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν θέσει έναν οδικό χάρτη για τη δημιουργία δύο κρατών στην περιοχή. Ολα τα παραπάνω ώθησαν, όπως φαίνεται, την ισραηλινή ηγεσία να αναζητήσει μεσολάβηση για νέα εκεχειρία. Δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο επικεφαλής της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα συζήτησε με την Αίγυπτο το ενδεχόμενο μεσολάβησης για μια συμφωνία απελευθέρωσης των υπόλοιπων 153 ομήρων που κρατά η Χαμάς. Στις μυστικές συνομιλίες που ήδη γίνονται πρωτοστατεί μεταξύ άλλων και το Κατάρ. Με βάση τα παραπάνω, η ισραηλινή κυβέρνηση μπορεί να συνεχίζει τις σφαγές και να εμφανίζεται άτεγκτη, όμως η περίοδος χάριτος γι’ αυτήν φαίνεται ότι πλησιάζει στο τέλος της.

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: Καρότο και μαστίγιο από ΗΠΑ στο Ισραήλ

Αμπντάλα: Οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο για να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα

Documento Newsletter