Μέση Ανατολή: Σε ισχύ η παράταση της εκεχειρίας – Παραμένει τραγική η κατάσταση στη Γάζα

Μέση Ανατολή: Σε ισχύ η παράταση της εκεχειρίας – Παραμένει τραγική η κατάσταση στη Γάζα

Λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η ισχύς της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι ΗΠΑ και το Κατάρ ανακοίνωσαν την παράτασή της για δύο ημέρες, από την Τρίτη στις 07:00 ως την Πέμπτη στις 07:00 (τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας). Το γεγονός αυτό, θα επιτρέψει την απελευθέρωση τουλάχιστον 60 παλαιστινίων και 20 ομήρων. Την ίδια ώρα, αναμένεται να φθάσει κι άλλη ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η κατάσταση παραμένει τραγική.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Απελευθερώνονται ακόμη 10 όμηροι – Σε ισχύ η διήμερη παράταση της παύσης πυρός

Μέχρι στιγμής η Χαμάς έχει απελευθερώσει 69 ομήρους, ενώ το Ισραήλ 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους, σύμφωνα με το CNN.

Τις πρώτες πρωινές ώρες η κυβέρνηση του Ισραήλ έλαβε κατάλογο με τα ονόματα δέκα ομήρων που θα αφεθούν ελεύθεροι εντός της ημέρας, χωρίς πάντως να τον δημοσιοποιήσει, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.

Λίγο πριν γίνει γνωστή η παράταση της εκεχειρίας, το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέκρινε τη συμπερίληψη «50 φυλακισμένων», συμπεριλαμβανομένης της Αχέντ Ταμίμι, της νεαρής, που έχει γίνει σύμβολο του αγώνα των Παλαιστινίων, στον κατάλογο των προς απελευθέρωση.

Παραβίαση της εκεχειρίας

Για «παραβίαση της εκεχειρίας» κάνει λόγο το Ισραήλ, καθώς οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις λένε ότι αρκετοί στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά μετά από επίθεση της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς από την πλευρά της, κατηγορεί τον Ισραηλινό Στρατό ότι παραβίασε πρώτος την κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το Al Jazeera, η Εταιρεία Παλαιστινίων Κρατουμένων αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει 168 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την έναρξη της εκεχειρίας την Παρασκευή, ενώ μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα έχουν αφεθεί ελεύθεροι 150 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Προσπάθειες για νέα παράταση

Οι μεσολαβητές και οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες στους διαδρόμους για να παραταθεί κι άλλο η ανακωχή, πέραν της Πέμπτης, προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν περισσότερες απελευθερώσεις ομήρων και να φτάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί για ακόμη μια φορά το Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη εντός της εβδομάδας, όπου προγραμματίζεται να έχει συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

«Περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν από ασθένειες»

Περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν από ασθένειες στη Γάζα παρά από βομβαρδισμούς εάν δεν αποκατασταθεί το σύστημα υγείας, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Αν και η ανακωχή προσέφερε μια ανάπαυλα στους Γαζαίους, η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει «επικίνδυνη» και οι ανάγκες «χωρίς προηγούμενο», σύμφωνα με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

«Υποφέρουμε» καθώς «δεν έχουμε τροφή, δεν έχουμε νερό, δεν μας έχει προσφέρει κανένας καμιά βοήθεια. Και δεν έχουμε πού να κοιμίσουμε τα πέντε παιδιά μας», είπε ο Φουάντ Χάρα, κάτοικος της πόλης της Γάζας, που εκτοπίστηκε εξαιτίας του πολέμου στο νότιο τμήμα του θυλάκου, μιας από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο.

Η παράταση της ανακωχής αναμένεται να επιτρέψει την είσοδο κι άλλων φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, που παραμένει υπό πολιορκία κι υπέστη ήδη τεράστια καταστροφή από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα παραμένει καταστροφική και είναι ανάγκη να εισέλθει κατεπειγόντως επιπλέον βοήθεια κατά τρόπο που θα έχει ροή, θα είναι προβλέψιμος και συνεχής, για να αμβλυνθούν τα ανυπόφορα δεινά των Παλαιστινίων» στον θύλακο, τόνισε ο ειδικός επιτετραμμένος των Ηνωμένων Εθνών για την Εγγύς Ανατολή Τορ Βένεσλαντ.

Οι μισές και πλέον κατοικίες στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί εντελώς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ κι η πλειονότητα των κατοίκων της, 1,7 εκατ. από τα 2,4 εκατ., έχουν υποστεί εξαναγκαστικό εκτοπισμό.

Documento Newsletter