Μέση Ανατολή: «Ρουκέτες» Νετανιάχου στην εκεχειρία

Με την εκτέλεση του Χανΐγια το Τελ Αβίβ έβαλε «ταφόπλακα» στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Με την παγίδα θανάτου που έστησαν οι ισραηλινές υπηρεσίες στον Ισμαήλ Χανίγια στον ξενώνα όπου διέμενε στην Τεχεράνη, η ακροδεξιά ισραηλινή κυβέρνηση Νετανιάχου στόχευε ξεκάθαρα σε κάτι παραπάνω από την απλή φυσική εξόντωση του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς και βασικού διαπραγματευτή για την εκεχειρία στη Γάζα. 

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times», η βόμβα που σκότωσε τον Χανίγια είχε τοποθετηθεί δύο μήνες πριν στον ξενώνα που έμενε ο ηγέτης της Χαμάς στην Τεχεράνη, δηλαδή τοποθετήθηκε περίπου την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση Μπάιντεν παρουσίασε το μοναδικό πλαίσιο συζήτησης για μια εκεχειρία στη Γάζα που είχε «εγκρίνει» η ισραηλινή κυβέρνηση και μπορούσε να αποδεχτεί η Χαμάς.

Το σχέδιο εκεχειρίας συζητούνταν εδώ και δύο μήνες και ήταν αυτό που ο Χανίγια είχε καταφέρει να πείσει την οργάνωσή του να αποδεχτεί με μικρές αλλαγές. Ηταν το ίδιο σχέδιο μετά τις προσθήκες που έκανε η Χαμάς, το οποίο η ισραηλινή αντιπροσωπεία έκανε επί της αρχής δεκτό ως πλαίσιο συζήτησης πριν από περίπου δυο τρεις εβδομάδες, αλλά προσπάθησε να καθυστερήσει την εφαρμογή του προβάλλοντας νέες απαιτήσεις.

 

Συνεχίζουν απτόητοι τη γενοκτονία

Η απόφαση για τη φυσική εξόντωση του Χανίγια, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν με άλλους ηγέτες των Παλαιστινίων (Αχμεντ Γιασίν κ.ά., έχουν υπάρξει υπόνοιες μέχρι και για δηλητηρίαση του Γιάσερ Αραφάτ με πολώνιο ή άλλο ραδιενεργό δηλητήριο που προκαλεί καρκίνο), αλλά και όχι μόνο (όπως η δολοφονία του πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν μετά τις συμφωνίες του Οσλο από τους ακροδεξιούς Ισραηλινούς που τώρα βρίσκονται στην κυβέρνηση Νετανιάχου), είχε στόχο το ανακάτεμα της τράπουλας από την πλευρά του Ισραήλ. 

Η δολοφονία Χανίγια εξασφαλίζει στην ισραηλινή κυβέρνηση την πρωτοβουλία των κινήσεων στο θέμα της Γάζας. Της δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσει τη σφαγή χωρίς να απασχολείται από την εξέλιξη των συνομιλιών –δεν υπάρχει πλέον «αξιόπιστος» συνομιλητής αφού ο Γιαχία Σινουάρ, ο ηγέτης της Χαμάς εντός Γάζας, δεν θεωρείται τέτοιος– ενώ παράλληλα προκαλεί το Ιράν και τις υποστηριζόμενες από αυτό οργανώσεις (Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χούθι και Κατάιμπ Χεζμπολάχ του Ιράκ) να κινηθούν εναντίον του. 

Στην ουσία η δολοφονία Χανίγια είναι άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα που εδώ και καιρό φιλοτεχνεί η ισραηλινή ηγεσία με στόχο μια απευθείας σύγκρουση με το Ιράν που υπολογίζουν ότι θα κλείσει άπαξ και διά παντός αυτή την κόντρα ισχύος. 

Με το μυαλό στον «φίλο» Τραμπ

Στρατηγικά η δολοφονία Χανίγια και το φάσμα ενός περιφερειακού πολέμου που αυτή «ξυπνάει» θέλει να φρενάρει τη διαδικασία της εκεχειρίας τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές στις ΗΠΑ στις οποίες είναι μάλλον ξεκάθαρο ότι η πλευρά Νετανιάχου θα προτιμούσε να κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ, με ό,τι αυτό σημαίνει εσωτερικά για τις ΗΠΑ και τις χρηματοδοτήσεις υποψηφίων από την Επιτροπή Δημόσιων Υποθέσεων των Αμερικανοϊσραηλινών (AIPAC). 

Θέλει επίσης σε περίπτωση πολέμου να «δέσει» την αμερικανική ηγεσία στο ισραηλινό άρμα, αφού οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να παραμείνουν δεσμευμένες στην άμυνα του Ισραήλ και μάλιστα να αυξήσουν και τους πόρους που παρέχουν αλλά και την παρουσία τους στη Μέση Ανατολή, όπως ήδη συμβαίνει με τη μετακίνηση μεγάλης ναυτικής δύναμης. 

Παράλληλα όμως ο τορπιλισμός της εκεχειρίας διά της δολοφονίας Χανίγια ενταφιάζει και την επιρροή που είχε αρχίσει να έχει στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής το Πεκίνο. Επιρροή που έγινε αισθητή από τη συμφωνία προ ημερών μεταξύ όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία κλείστηκε με κινεζική διαμεσολάβηση.

Διαβάστε επίσης

ΕΥΠειθώς αναφέρουν – Στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το Docville

Μέση Ανατολή: Με το «δάκτυλο στη σκανδάλη» ΗΠΑ, Ιράν και Ισραήλ – Φόβοι για ευρύτερη ανάφλεξη

Κάμαλα Χάρις κατά Ντόναλντ Τραμπ: Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση για την ημερομηνία του ντιμπέιτ

Στον «αέρα» οι πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων – Με σφραγίδα ΝΔ το μπάχαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Oλυμπιακοί Αγώνες: Στους «οκτώ» η Εθνική μπάσκετ μέσω… Σερβίας