Η αφάνεια που προσφέρουν τα κρυπτονομίσματα έχουν προσελκύσει ομάδες και οργανώσεις που θέλουν να κινούνται στο σκοτάδι. Η Χαμάς χρησιμοποίησε λογαριασμούς με κρυπτονομίσματα για να συγκεντρώσει δεκάδες εκατομμύρια κάτω από τη μύτη του Ισραήλ και των διεθνών ρυθμιστικών αρχών, ώστε χρηματοδοτήσει την επίθεσή της.
Δείτε επίσης: Μέση Ανατολή: Πώς η Χαμάς χρησιμοποιεί κρυπτονόμισμα για να χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις της
Εκατομμύρια σε «κρυπτο-χρηματοδότηση»
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η ισλαμιστική οργάνωση χρησιμοποίησε ευρέως τα κρυπτονομίσματα ώστε να συγκεντρώσει τους απαραίτητους πόρους για να εξαπολύσει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, που έπιασε στον ύπνο τον πάνοπλο ισραηλινό στρατό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Χαμάς δεν έχει πρόσβαση σε παραδοσιακή χρηματοδότηση από τις τράπεζες αφού η Δύση την έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση. Οι αρχές καταρρίπτουν οποιαδήποτε προσπάθεια χρηματοδότησης της οργάνωσης, ωστόσο αναφορές σε ξένα Μέσα κάνουν λόγο για σημαντική οικονομική ενίσχυσή της μέσω κρυπτονομισμάτων κατά τη διάρκεια των χρόνων πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Η Χαμάς έλαβε 41 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ Αυγούστου 2021 και Ιουνίου 2023, σύμφωνα με την εταιρεία κρυπτογράφησης και λογισμικού BitOK, η οποία εδρεύει στο Τελ Αβίβ. Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ), οι μαχητές της οποίας ενώθηκαν με τη Χαμάς για να πραγματοποιήσουν την επίθεση, έλαβε άλλα 93 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα.
Οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, έχουν επίσης λάβει εκατομμύρια ευρώ από μεταφορές κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με ανάλυση που επικαλούνται διεθνή ΜΜΕ. Αυτές οι μεταφορές ήρθαν με τη μορφή Bitcoin, Stablecoin Tether και άλλων κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του Dogecoin, ενός κρυπτονομίσματος δημοφιλές στον Ίλον Μασκ που αρχικά επινοήθηκε ως αστείο.
Ορισμένες από αυτές τις ομάδες ασχολούνται ακόμη και με την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων , η οποία τους επιτρέπει να κερδίζουν περισσότερα χρήματα από τη βασική συντήρηση των δικτύων κρυπτονομισμάτων.
Παράκαμψη κυρώσεων
Υπό την κυριαρχία της Χαμάς, η Γάζα έχει βιώσει σοβαρή οικονομική απομόνωση από πολλές χώρες. Οι αποκλεισμοί με τους γείτονες Ισραήλ και Αίγυπτο έχουν περιορίσει την κυκλοφορία αγαθών και ανθρώπων.
Ακόμη και με αυτούς τους περιορισμούς, το αμερικανικό περιοδικό Forbes χαρακτήρισε τη Χαμάς μία από τις πλουσιότερες τρομοκρατικές ομάδες στον κόσμο το 2014, όταν ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους υπολογίστηκε ότι έφτανε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Αυτό προήλθε από φόρους και τέλη καθώς και από οικονομική βοήθεια και δωρεές. Μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης για τη Χαμάς προέρχεται από ομογενείς ή ιδιώτες δωρητές στην περιοχή του Κόλπου.
Το Ιράν θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς υποστηρικτές της Χαμάς. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η δύναμη της Μέσης Ανατολής παρέχει στη Χαμάς και σε άλλες παλαιστινιακές τρομοκρατικές ομάδες περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Το Κατάρ και η Τουρκία έχουν επίσης υποστηρίξει οικονομικά τη Χαμάς.
Τα κρυπτονομίσματα έχουν διευκολύνει τους υποστηρικτές της Χαμάς σε περιοχές εχθρικές προς την ομάδα, για να παρακάμπτουν τις κυρώσεις. Ήδη από το 2019, οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ ζητούσαν από τους υποστηρικτές τους στο κανάλι κοινωνικής δικτύωσης Telegram να στείλουν bitcoin.
«Η πραγματικότητα της τζιχάντ είναι η δαπάνη προσπάθειας και ενέργειας και τα χρήματα είναι η ραχοκοκαλιά του πολέμου», έγραψε η Χαμάς σε μια ανάρτηση, επισυνάπτοντας μια διεύθυνση για συγκέντρωση χρημάτων που έλαβε περίπου 30.000 δολάρια σε bitcoin εκείνη τη χρονιά.
Τον Απρίλιο του 2023, ωστόσο, η οργάνωση δήλωσε ότι θα σταματήσει τη συγκέντρωση κεφαλαίων από bitcoin. Αυτό οφείλεται στην αύξηση «των εχθρικών προσπαθειών εναντίον όλων όσοι προσπαθούν να υποστηρίξουν την αντίσταση μέσω αυτού του νομίσματος», ανέφερε η οργάνωση στο Telegram.
Το κρυπτονόμισμα απέχει ακόμα πολύ από τη μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης για την τρομοκρατία, αλλά υπάρχει μια αυξανόμενη εστίαση στην αποκοπή αυτού του καναλιού για τη Χαμάς.