Μέση Ανατολή: «Πόλεμος σε αχαρτογράφητα νερά» – Η ανάλυση του BBC για τις κινήσεις Μπάιντεν, Νετανιάχου και Αράβων ηγετών

Μέση Ανατολή: «Πόλεμος σε αχαρτογράφητα νερά» – Η ανάλυση του BBC για τις κινήσεις Μπάιντεν, Νετανιάχου και Αράβων ηγετών

Έπειτα από 12 ημέρες σφυροκοπήματος της Γάζας από το Ισραήλ, με χιλιάδες αμάχους να πληρώνουν φόρο αίματος, η κατάσταση σε διπλωματικό επίπεδο χαρακτηρίζεται ως εύθραυστη. Το BBC και ο δημοσιογράφος Τζέρεμι Μπόουεν καταγράφει τα δεδομένα μετά το λουτρό αίματος στο νοσοκομείο Αλ Αχλί, τις προθέσεις Μπάιντεν, τις σκέψεις του Νετανιάχου αλλά και τον προβληματισμό των Αράβων ηγετών.

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: Τι κρύβεται πίσω από την επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ – Τα ψέματα αλά Λίντον Τζόνσον

Αναλυτικά:

«Ακόμη και πριν καταστραφεί το νοσοκομείο Αλ Αχλί, η πλήρης υποστήριξη του Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ έπεισε τους Παλαιστινίους και εκατομμύρια ακόμη Άραβες ότι οι ΗΠΑ είναι κάτι παραπάνω από τον σημαντικότερο υποστηρικτή του Τελ Αβίβ. Πίστευαν ότι οι Αμερικανοί είναι συνεργοί για όσα συμβαίνουν στη Γάζα.

Η αντιπαράθεση για το ποιος κρύβεται πίσω από το λουτρό αίματος στο νοσοκομείο δεν θα αλλάξει αυτή τη νοοτροπία. Δώδεκα συνεχόμενες ημέρες βομβαρδισμών πυροδότησαν το μίσος και τον διαχωρισμό.

Για τους Παλαιστινίους, όχι μόνο τους υποστηρικτές της Χαμάς – τα εκατοντάδες νεκρά σώματα αποτέλεσαν αποτέλεσαν πειστήριο. Το Ισραήλ ευθύνεται για τον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων καθημερινά, από την ημέρα που ξεκίνησε η απάντηση στην αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς. Το λουτρό αίματος στο νοσοκομείο Αλ Αχλί έπεισε ακόμη περισσότερο τους κατοίκους των παλαιστινιακών εδαφών ότι το Ισραήλ αδιαφορεί για τις ζωές τους.

Διαβάστε επίσης: Δεν είναι η σειρά Φάουντα, είναι μαζική δολοφονία

Οι πρώτες αναφορές για το πολύνεκρο χτύπημα αναρτήθηκαν ενώ ζεσταίνονταν οι μηχανές του προεδρικού αεροσκάφους, το οποίο μετέφερε τον Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή. Ο Μπάιντεν έχει στενούς δεσμούς με το Τελ Αβίβ, θα πρέπει να φαινόταν φυσικό για εκείνον να μεταβεί μέχρι το Τελ Αβίβ για να δείξει την υποστήριξή του και να αγκαλιάσει δημοσίως τον Νετανιάχου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ίσως σκεφτόταν ότι θα μπορούσε να ισορροπήσει αυτή τη συμπάθεια μέσω της συνόδου που είχε προγραμματιστεί στο Αμμάν, όπου μεταξύ άλλων θα συναντούσε τον βασιλιά της Ιορδανίας, τον πρόεδρο της Αιγύπτου και τον πρόεδρο της παλαιστινιακής αρχής. Αλλά το ταξίδι στην Ιορδανία ακυρώθηκε μετά την επίθεση στο νοσοκομείο Αλ Αχλί.

Η επίσκεψη στο Τελ Αβίβ ήταν ένα ρίσκο για τον Μπάιντεν που ίσως επιθυμούσε να μετριάσει την ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται στη Γάζα, ενώ παράλληλα έδειχνε υποστήριξη στα σχέδια του Τελ Αβίβ. Μία πιθανότατα ουτοπική προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου.

Ωστόσο, από τη συνάντηση τους κλείδωσε ένα deal. Το Ισραήλ έλαβε υπόσχεση για στρατιωτική βοήθεια, δίνοντας σε αντάλλαγμα το πράσινο φως ώστε να περάσουν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από τη Ράφα, εκτός καυσίμων, τα οποία χρειάζονται άμεσα οι γεννήτριες των νοσοκομείων στη Γάζα.

Εκτός από τη δήλωση υποστήριξης στις κινήσεις Νετανιάχου, ο Μπάιντεν ήθελε να ενισχύσει το μήνυμα περί μη εξάπλωσης του πολεμικού σκηνικού, την ίδια ώρα που δύο αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ λάμβαναν θέσεις στην ανατολική Μεσόγειο, σε μία προσπάθεια να δείξουν στο Ιράν, το Λιβανο και τη Χεζμπολά ότι οι ΗΠΑ μπορούν να επέμβουν εάν προκληθούν.

Ένας από τους λόγους που οι ηγέτες των κρατών στη Μέση Ανατολή αλλά και εκτός αυτής δείχνουν έξω από τα νερά τους με τον νέο πόλεμο είναι επειδή πλέον βαδίζουν σε άγνωστα εδάφη. Οι βεβαιότητες και οι συμμαχίες του παρελθόντος δεν είναι πλέον σε ισχύ.

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: Ανοίγει υπό όρους το πέρασμα της Ράφα για παροχή βοήθειας στη Γάζα – Αδιάκοποι βομβαρδισμοί για 12η νύχτα

Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι αιφνιδιάστηκαν όταν ξεκίνησαν οι επιθέσεις της Χαμάς, την ίδια ώρα που στο Τελ Αβίβ ακούγονταν οι πρώτες φωνές κατά του Νετανιάχου, με τους πολίτες να διερωτώνται για το εάν μπορεί η κυβέρνησή τους να τους κρατήσει ασφαλείς.

Μέσω της τακτικής του “διαίρει και βασίλευε”, ο Νετανιάχου υπονόμευσε την παλαιστινιακή αρχή, τους κύριους αντιπάλους της Χαμάς. Η παλαιστινιακή αρχή συμμετείχε εδώ και χρόνια σε εν τέλει άκαρπες ειρηνευτικές συνομιλίες και αναγνώρισε το Ισραήλ πριν από μια γενιά. Αλλά για να ξαναμπεί στις διαπραγματεύσεις, το Ισραήλ θα έπρεπε να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την επιστροφή γης στους Παλαιστίνιους προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μελλοντικό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Αλλά ο Νετανιάχου έχει θέσει την προοπτική αυτή εκτός συζήτησης, ειδικά τη στιγμή που βρίσκεται σε μια κυβέρνησης συνασπισμού με τους ακραίους θρησκευόμενους εθνικιστές.

Η ιστορία έχει δείξει ότι δεν ήθελε ποτέ να κάνει αυτές τις παραχωρήσεις, καθώς  ήταν πιο εύκολο να βρει έναν τρόπο να επιμείνει ότι το Ισραήλ δεν είχε εταίρο για την ειρήνη. Ο Νετανιάχου, ή ένας διάδοχός του, θα πρέπει να αλλάξει τρόπο σκέψης και δράσης εάν θέλει να βρει έναν τρόπο να σώσουν την επόμενη γενιά από έναν ακόμα πόλεμο.

Την ίδια ώρα, οι ηγέτες των Αράβων συμμάχων της Ουάσινγκτον υπενθύμισαν ότι δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει το παλαιστινιακό ζήτημα. Ιορδανία και Αίγυπτος έχουν συνθήκες ειρήνης με το Ισραήλ, ενώ τα ΗΑΕ φτιάχνουν τις σχέσεις τους με το Τελ Αβίβ.

Όλοι πίστευαν ότι θα επωφεληθούν από το σχέδιο του Τζο Μπάιντεν για τη δημιουργία μιας νέας Μέσης Ανατολής και ένα επίτευγμα εξωτερικής πολιτικής για το οποίο θα καυχιόταν, με τη διαμεσολάβηση μιας συμφωνίας στην οποία το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία θα αναγνώριζαν το ένα το άλλο με αντάλλαγμα τις εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ. Οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν νόμιζαν ότι σημειώνουν πρόοδο. Τώρα μια προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ φαίνεται να βρίσκεται εκτός ατζέντας, μετά και τα τελευταία γεγονότα.

Για τους Άραβες ηγέτες, ο πόλεμος στη Γάζα αποτελεί επιστροφή σε εφιαλτικές καταστάσεις. Όλα έχουν χτιστεί στην άμμο έπειτα από δύο εβδομάδες εχθροπραξιών. Ο πόλεμος θα παρουσιάσει το νέο status quo στην περιοχή και ίσως οδηγήσει κάποια μυαλά στο να αλλάξουν τακτική, λόγω του σοκ.

Εάν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, τότε το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό…»

Documento Newsletter