Πόλεμος προπαγάνδας στη Μέση Ανατολή: Περίεργες ισραηλινές αναρτήσεις, ψεύτικα προφίλ για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου (Photos)

Πόλεμος προπαγάνδας στη Μέση Ανατολή: Περίεργες ισραηλινές αναρτήσεις, ψεύτικα προφίλ για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου (Photos)

Βυθίζεται στο χάος η Γάζα, με το νέο λουτρό αίματος από το χτύπημα κατά νοσοκομείου να έχει προκαλέσει αποτροπιασμό στη διεθνή κοινότητα. Χάος επικρατεί και στο επίπεδο της πληροφόρησης σχετικά με το τι συμβαίνει στη Γάζα, καθώς παρατηρούνται περίεργες αναρτήσεις από την ισραηλινή πλευρά, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για δημιουργία fake λογαριασμών για προπαγανδιστικούς σκοπούς, με στόχο να θολώσουν τα νερά.

Διαβάστε επίσης: Πνίγεται στο αίμα η Γάζα – Διεθνής κατακραυγή για το πολύνεκρο χτύπημα στο νοσοκομείο (Photos – Videos)

Ο συνεργάτης του Νετανιάχου και το επίμαχο tweet

Λίγη ώρα αφότου το νοσοκομείο Al Ahly δεχόταν ισχυρά πλήγματα και εκατοντάδες άμαχοι έχαναν τη ζωή τους, ο Χανάνια Ναφτάλι, πρώην συνεργάτης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπεύθυνος σε θέματα social media, έκανε ανάρτηση στο X (πρώην Twitter) στην οποία αναφέρει ότι η ισραηλινή αεροπορία χτύπησε βάση της Χαμάς εντός νοσοκομείου της Γάζας. Το εν λόγω tweet αναρτήθηκε στις 20:23 για να σβηστεί και να… αντικατασταθεί αργότερα, λέγοντας μάλιστα ότι έκανε λάθος.

 

Το νόημα του επεξεργασμένου tweet του Ναφτάλι προκάλεσε αίσθηση γιατί επιχειρεί να περιγράφει μία εντελώς διαφορετική κατάσταση… εν τη γενέσει της. Συγκεκριμένα στην αλλαγμένη ανάρτηση γράφει ότι η Ισλαμική Τζιχάντ βομβάρδισε νοσοκομείο στη Γάζα και πως υπήρξε αστοχία.

Οι περίεργες κινήσεις του πρώην συμβούλου του Νετανιάχου (ο οποίος στη συνέχεια έσπευσε να δικαιολογήσει τη θέση του με νέο tweet σχετικά με το tweet που… αφαίρεσε), προκάλεσαν σάλο τόσο στα social media όσο και σε διπλωματικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ, εξαπέλυσε «πυρά» κατά του Νετανιάχου, αποκαλώντας «ψεύτη» τον ισραηλινό πρωθυπουργό, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ.

«Ο εκπρόσωπός του στα social media έγραψε σε tweet ότι το Ισραήλ ευθύνεται για το χτύπημα, πιστεύοντας ότι υπήρξε βάση της Χαμάς στο νοσοκομείο και στη συνέχεια έσβησε το εν λόγω tweet. Έχουμε αντίγραφο του πρώτου tweet. Παραλλάσσουν τα γεγονότα για να ρίξουν την ευθύνη στους Παλαιστίνιους», σημείωσε.

«Είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό το έγκλημα και δεν μπορούν να κατασκευάσουν ιστορίες», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι ο Ναφτάλι επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις μετά τον σάλο, με νέο «επανορθωτικό» tweet, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «νωρίτερα σήμερα κοινοποίησα ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στο Reuters σχετικά με τον βομβαρδισμό σε νοσοκομείο της Γάζας το οποίο λανθασμένα κατέγραφε ότι το Ισραήλ ευθύνεται για το χτύπημα. Μοιράστηκα την πληροφορία κατά λάθος σε μία ανάρτηση που στη συνέχεια διεγράφη. Ζητώ συγγνώμη για το λάθος».

Κλείνοντας το απολογητικό του tweet, ο Ναφτάλι σημείωσε ότι «οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν βάλλουν κατά νοσοκομείων, υπέθεσα ότι το Ισραήλ στόχευε μία από τις βάσεις της Χαμάς στη Γάζα. Είναι γνωστό ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τους πολίτες ως “ανθρώπινες ασπίδες”. Πρόκειται για έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε»

Οι αναφορές του πρώην συνεργάτη του Νετανιάχου περί «αποφυγής επιθέσεων κατά νοσοκομείων» από τον ισραηλινό στρατό προκάλεσαν νέες αντιδράσεις. Τα social media κατακλύστηκαν με παλαιότερα ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ από τη Γάζα, στα οποία καταγράφονται ισραηλινά πλήγματα κατά νοσοκομείων και αμάχων.

Καταγγελίες για fake προφίλ δημοσιογράφων

Παράλληλα με τα «περίεργα» tweet, υπήρξαν καταγγελίες για δημιουργία fake λογαριασμών στο X (πρώην Twitter) τα οποία υποδύονταν δημοσιογράφους και έκαναν αναρτήσεις στις οποίες ουσιαστικά έριχναν την ευθύνη του χτυπήματος κατά του νοσοκομείου Al Ahly στη Χαμάς.

Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα ενός λογαριασμού με όνομα Farida Khan που υπέγραφε ως «δημοσιογράφος του Al Jazeera» και δήλωνε ότι τα ρεπορτάζ είναι ψευδή και πως η Χαμάς βομβάρδισε το νοσοκομείο.

Η αντίδραση του ειδησεογραφικού οργανισμού ήταν άμεση. Σε ανάρτησή του, το Al Jazeera κατέστησε σαφές ότι ο λογαριασμός «Farida Khan» δηλώνει ψευδώς τη σύνδεσή του με το Μέσο. «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε: Το εν λόγω προφίλ δεν έχει κάποια σχέση με το Al Jazeera, ή το περιεχόμενό του. Παρακαλώ επιβεβαιώστε τις πληροφορίες σας πριν τη δημοσίευση».

Documento Newsletter