Μέση Ανατολή: Ο εφιάλτης των πυρηνικών όπλων και τα σενάρια περιφερειακής κλιμάκωσης

Η πιθανότητα μεγάλης περιφερειακής κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή είναι υψηλή και θα μπορούσε να εμφανιστεί σε διαφορετικές μορφές, σύμφωνα με τον Sami al-Arian, διευθυντή του Κέντρου για το Ισλάμ και τις Παγκόσμιες Υποθέσεις στο Πανεπιστήμιο Zaim της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος σχολιάζει τις τελευταίες συγκλονιστικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του, μιλώντας στο Al Jazeera, «μια μορφή είναι προφανώς ένας περιφερειακός πόλεμος στον οποίο θα συμμετείχε το Ιράν».

«Αλλά αμφιβάλλω ότι αυτό θα ήταν μια αρχή. Νομίζω ότι θα υπάρξουν μεγάλα αντίποινα από τον Λίβανο, την Υεμένη, το Ιράκ και άλλα μέρη, πιθανώς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν περιφερειακό πόλεμο ανάλογα με το πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ», εκτιμά ο al-Arian.

Είπε επίσης ότι «προφανώς, το Ισραήλ προσπαθεί να κάνει έναν περιφερειακό πόλεμο, ιδιαίτερα λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ προσπαθώντας να συμπαρασύρει τη χώρα σε αυτόν τον πόλεμο», προσθέτοντας ότι το Ισραήλ έχει «μείζον συμφέρον να προσπαθήσει να πάρει την υποβαθμίσει την ισχύ του Ιράν, ιδιαίτερα το πυρηνικό της πρόγραμμα».

«Υπάρχει επίσης μια θεωρία ότι το Ιράν περίμενε μέχρι να αναπτύξει αυτό το πυρηνικό όπλο και δεν ήθελε να κλιμακώσει τη στάση του πριν αποκτήσει πραγματικά αυτό το όπλο. Αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι, πρέπει να περιμένουμε και να δούμε», είπε ο al-Arian.

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι έχει το [σ.σ. πυρηνικό] όπλο, αλλά έχει την ικανότητα να το έχει, ιδιαίτερα αφού έχει εμπλουτίσει μαζικά ουράνιο σε σημείο που μπορεί να αποκτήσει πυρηνικό όπλο μέσα σε λίγες εβδομάδες. Είτε πάρουν την απόφαση να το έχουν είτε όχι, αυτό μένει να φανεί», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης

Θρίλερ με τον θάνατο του Νασράλα: Νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, λένε Ισραηλινά ΜΜΕ – Διαψεύδει η οργάνωση (Photos-Videos)

Το Documento αποκαλύπτει: Δωμάτιο θανάτου χωρίς κάμερες στο Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Παντελεήμονα

ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα: Ο διοικητής ομολόγησε πως ο 38χρονος Πακιστανός δεν κρατήθηκε ποτέ μαζί με άλλους

ΟΗΕ: Δεκάδες έφυγαν από την αίθουσα μόλις ο Νετανιάχου ανέβηκε στο βήμα για την ομιλία του (Video)

Βουλή: Αναφορά Στύλιου σε Γεωργιάδη για την «τραγική υποστελέχωση» του νοσοκομείου Άρτας