Μέση Ανατολή: Μιλούν για αποκλιμάκωση, ετοιμάζονται για πόλεμο

Μέση Ανατολή: Μιλούν για αποκλιμάκωση, ετοιμάζονται για πόλεμο

Πρόταση εκεχειρίας για τη Γάζα παρουσίασαν ΗΠΑ, Αίγυπτος και Κατάρ. Πυραύλους cruise φέρεται να παρέλαβε το Ιράν. «Ετοιμοι για επίθεση και για άμυνα» διαμηνύει ο Νετανιάχου

 

Ο φόβος ενός γενικευμένου πολέμου έχει σκεπάσει τη Μέση Ανατολή και η διεθνής κοινότητα περιμένει με κομμένη την ανάσα τα αντίποινα του Ιράν στο Ισραήλ. Το κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει εδώ και καιρό και η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη έφερε την περιοχή στο κατώφλι γενικευμένης σύρραξης. Χαραμάδα ελπίδας φέρνει ωστόσο η νέα πρόταση για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που παρουσίασαν οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ. Οι τρεις χώρες εξέδωσαν κοινή δήλωση, καλώντας τις δύο πλευρές να προχωρήσουν ξανά σε συνομιλίες στις 15 Αυγούστου, είτε στην Ντόχα είτε στο Κάιρο.

Η ανακοίνωση ήρθε καθώς η αιματοχυσία συνεχίζεται στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου ο ισραηλινός στρατός επέκτεινε τις εντολές εκκένωσης της Χαν Γιουνίς και κάλεσε για άλλη μια φορά τους εκτοπισμένους κατοίκους να απομακρυνθούν από ολόκληρο το ανατολικό τμήμα της πόλης. Το Ισραήλ βομβάρδισε εννέα σχολεία που είχαν μετατραπεί σε καταφύγια στην πόλη της Γάζας μέσα σε οκτώ ημέρες, με πιο πρόσφατα τα Αλ Ζάχρα και Αμπντέλ Φατάχ Χαμούντ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 79 Παλαιστίνιους σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι τα σχολεία φιλοξενούσαν κέντρα διοίκησης της Χαμάς. Η έκθεση αναφέρει ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος λόγω των αγνοουμένων κάτω από τα συντρίμμια, που δεν μπορούν να ανασυρθούν λόγω έλλειψης κατάλληλου εξοπλισμού από τα συνεργεία διάσωσης.

Περίπλοκη κατάσταση

Η κατάπαυση του πυρός είναι διαδικασία που περνά διά πυρός και σιδήρου εδώ και μήνες, με ένα σχέδιο γεμάτο κενά, το οποίο σκιαγράφησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και δεν διευκρινίζει ποια θα είναι η μοίρα των Παλαιστινίων μετά τη σιγή των όπλων. Το Ισραήλ δήλωσε ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στη συνάντηση της 15ης Αυγούστου. Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί γύρω από μια σταδιακή συμφωνία που θα ξεκινά με την εκεχειρία. Αλλά η δολοφονία του Χανίγια, κύριου διαπραγματευτή της Χαμάς, και η αντικατάστασή του από τον σκληροπυρηνικό Γιαχία Σινουάρ, το Νο 1 καταζητούμενο πρόσωπο στο Ισραήλ, περιπλέκει το εγχείρημα. Από την πλευρά της η Χαμάς φέρεται να «μελετά» την έκκληση των μεσολαβητών για επανέναρξη των συνομιλιών, σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ.

«Στρατηγικό λάθος»

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Μπαγκέρι δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Ισραήλ διέπραξε «στρατηγικό λάθος» σκοτώνοντας τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη, μερικές ώρες μετά και τη δολοφονία του διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό. Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας έχει ήδη προσελκύσει μαχητές που ευθυγραμμίζονται με την Τεχεράνη στον Λίβανο, στη Συρία, στο Ιράκ και στην Υεμένη και οι ειδικοί δεν αποκλείουν την πιθανότητα συντονισμένης απάντησης στο Ισραήλ από τον λεγόμενο «άξονα της αντίστασης».

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία ανταλλάσσει σχεδόν καθημερινά διασυνοριακά πυρά με ισραηλινά στρατεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, έχει υποσχεθεί αντίποινα για τη δολοφονία Σουκρ. Οι ανησυχίες εντείνονται καθώς το πολεμικό ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν φέρεται να απέκτησε πυραύλους cruise που διαθέτουν εξαιρετικά ισχυρές εκρηκτικές κεφαλές, οι οποίες είναι μη ανιχνεύσιμες σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας Tasnim. «Είμαστε έτοιμοι για επίθεση και για άμυνα» δήλωσε στους Ισραηλινούς πολίτες ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Διαβάστε επίσης:

Αεροπορικό δυστύχημα στη Βραζιλία: Όλα τα πτώματα περισυνελέγησαν, τα μαύρα κουτιά εξετάζονται

Πλάτες Ανδρουλάκη στη μαφία της ΑΑΔΕ και στον Πιτσιλή – Στο Documento που κυκλοφορεί – μαζί το Docville

«Γαλέρα 2.0» για μισθωτούς: ΣΔΙΤ στον ΕΦΚΑ με απαράδεκτες συνθήκες εργασίας υπό το χαμόγελο της Κεραμέως

Ισραήλ: Επέκταση των εντολών εκκένωσης στην Χαν Γιουνίς έγινε στη διάρκεια της νύχτας

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter