Μέση Ανατολή: Με το «δάκτυλο στη σκανδάλη» ΗΠΑ, Ιράν και Ισραήλ – Φόβοι για ευρύτερη ανάφλεξη

Μέση Ανατολή: Με το «δάκτυλο στη σκανδάλη» ΗΠΑ, Ιράν και Ισραήλ – Φόβοι για ευρύτερη ανάφλεξη

Σε μεγάλη ανάπτυξη πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών προχωρούν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή για να είναι έτοιμες να συνδράμουν στην άμυνα του Ισραήλ προεξοφλώντας προφανώς ότι θα εκδηλωθούν επιθέσεις από το Ιράν και τους πληρεξούσιους του, αλλά και σε μια προσπάθειά τους να την αποτρέψουν, με τόση μεγάλη δύναμη πυρός που συγκεντρώνουν στην εύφλεκτη περιοχή.

Η ένταση παραμένει υψηλή στην περιοχή της Μέσης Ανατολής λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στο Ιράν και ενός σημαντικού διοικητή της λιβανέζικης σιιτικής πολιτοφυλακής Χεζμπολάχ.

Οι δυνάμεις πυραυλικής άμυνας τέθηκαν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας για ανάπτυξη, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, προσθέτοντας ότι η δέσμευσή του να υπερασπιστεί το Ισραήλ ήταν «σιδηρά».

Αιματηρά πλήγματα σε Δυτική Όχθη και Γάζα

Την ίδια ώρα το Ισραήλ επιμένει να κινείται επιθετικά σε στρατιωτικό επίπεδο χτυπώντας στόχους όχι μόνο την ισοπεδωμένη Λωρίδα της Γάζας αλλά και στη Δυτική Όχθη.

Συγκεκριμένα ενας τοπικός διοικητής της Χαμάς σκοτώθηκε σήμερα στη Δυτική Όχθη, μαζί με άλλους τέσσερις μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ από έναν αεροπορικό βομβαρδισμό των Ισραηλινών, όπως ανέφεραν ΜΜΕ των ισλαμικών οργανώσεων. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης, ότι άλλοι τέσσερις μαχητές σκοτώθηκαν σε μία ξεχωριστή αεροπορική επιδρομή.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, η πρώτη αεροπορική επιδρομή έπληξε ένα όχημα σε μία κωμόπολη κοντά στην πόλη Τουλκάρμ, προκειμένου να εξουδετερωθεί ένας θύλακας των ενόπλων που θα πραγματοποιούσε επίθεση.

Ένα ΜΜΕ προσκείμενο στη Χαμάς μετέδωσε ότι ο βομβαρδισμός έπληξε ένα όχημα που μετέφερε μαχητές κι ένας από τους νεκρούς, ήταν ο διοικητής των ταξιαρχιών της στην Τουλκάρμ.

Στη Λωρίδα της Γάζας τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα σε αεροπορικό πλήγμα εναντίον ενός σχολείου που φιλοξενούσε εκτοπισμένους στην Πόλη της Γάζας, λίγες ώρες έπειτα από δύο άλλα πλήγματα στη Δυτική Όχθη, όπου σκοτώθηκαν 9 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας τοπικός διοικητής της Χαμάς.

 

«Σκληρή τιμωρία» έχει προαναγγείλει το Ιράν

Ο ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χαμενεΐ έχει υποσχεθεί «σκληρή τιμωρία» κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία της Χανίγια.

Ο ηγέτης της Χαμάς σκοτώθηκε στην Τεχεράνη την Τετάρτη. Το Ιράν και η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στη Γάζα κατηγόρησαν την επίθεση στο Ισραήλ, το οποίο δεν έχει σχολιάσει επισήμως την δολοφονία του παλαιστίνιου ηγέτη.

Ο Χανίγια, 62 ετών, θεωρούνταν ευρέως ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς και έπαιξε βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο της Γάζας. Ο θάνατός του ήρθε λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τον Φουάντ Σουκρ, τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή του αντιπροσώπου του Ιράν στον Λίβανο, της Χεζμπολάχ.

 Προβλέψεις ότι η Χεζμπολάχ θα πλήξει σε “βάθος” το Ισραήλ

Το Ιράν δήλωσε σήμερα ότι ο σύμμαχός του, η Χεζμπολάχ, αναμένεται να πλήξει το Ισραήλ σε «βάθος» και να «μην περιοριστεί σε στρατιωτικούς στόχους», ως απάντηση στη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της λιβανέζικης ισλαμιστικής οργάνωσης, του Φουάντ Σουκρ, την Τρίτη κοντά τη Βηρυτό.

Μετά το πλήγμα αυτό, «αναμένουμε ότι η Χεζμπολάχ θα επιλέξει περισσότερους στόχους και (θα πλήξει) σε βάθος (το Ισραήλ)», δήλωσε σήμερα η αντιπροσωπεία του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

«Η Χεζμπολάχ και το (ισραηλινό) καθεστώς τηρούσαν ορισμένες γραμμές που η επίθεση (το βράδυ της Τρίτης) ξεπέρασε», δήλωσε η ιρανική αντιπροσωπεία. Πλέον, η λιβανέζικη οργάνωση «δεν θα περιορίσει την απάντησή της σε στρατιωτικούς στόχους», πρόσθεσε.

Ασαφείς οι συνθήκες θανάτου του Χανίγια

Εντωμεταξύ, οι συνθήκες γύρω από τον θάνατο του Χανίγια παραμένουν ακόμη ασαφείς.

Το Σάββατο, η Daily Telegraph ανέφερε ότι Ιρανοί πράκτορες που προσλήφθηκαν από την υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, Μοσάντ, είχαν τοποθετήσει βόμβες σε ένα κτίριο όπου διέμενε ο Χανίγια.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι δύο πράκτορες τοποθέτησαν βόμβες σε τρία δωμάτια ενός ξενώνα του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στην Τεχεράνη, οι οποίες πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως.

Μια προηγούμενη αναφορά των New York Times ανέφερε ότι οι βόμβες είχαν κρυφτεί στο κτίριο δύο μήνες νωρίτερα.

Διαβάστε επίσης

ΕΥΠειθώς αναφέρουν – Την Κυριακή στο Documento

Telegraph: Η Μοσάντ στρατολόγησε Ιρανούς πράκτορες για τη δολοφονία του Χανίγια

Καρυδότσουφλο η οικονομία – Καμπανάκι από Κομισιόν για το υψηλό εξωτερικό έλλειμμα και τις φτωχές επενδύσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Γεωργιάδης ας ασχοληθεί με το χάος στο ΕΣΥ και το περίπου μισό δισ. που χρωστάει η ΝΔ στις τράπεζες

Τέμπη: Ξεσπούν οι συγγενείς των θυμάτων για την αποφυλάκιση του σταθμάρχη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
17/09/2024, 07:00
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter