«Πυρετός» στη Μέση Ανατολή: Κλιμακώνονται οι απειλές του Ιράν προς το Ισραήλ – Πιθανή εμπλοκή και των ΗΠΑ

«Πυρετός» στη Μέση Ανατολή: Κλιμακώνονται οι απειλές του Ιράν προς το Ισραήλ – Πιθανή εμπλοκή και των ΗΠΑ
Χούθι της Υεμένης ορκίζονται εκδίκηση για τον Χανίγια (AP Photo/Osamah Abdulrahman)

Σε ένα μήνυμά του προς τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Χοσεΐν Σαλαμί, υποσχέθηκε ότι το Ισραήλ θα πληρώσει για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, μετά την κηδεία του τελευταίου που γίνεται σήμερα Παρασκευή στο Κατάρ.

Ιράν, Χαμάς και Χεζμπολάχ μαζί με τους Χούθι της Υεμένης συντονίζονται για επιθέσεις. Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε δεκάδες ρουκέτες το βράδυ της Πέμπτης στο Βόρειο Ισραήλ και το Ιράν δήλωσε στον ΟΗΕ ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση αυτοάμυνας μετά το χτύπημα μέσα στην Τεχεράνη.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία, η οποία έχει κηρύξει εθνικό πένθος σήμερα για τη δολοφονία, η Ιορδανία και άλλες χώρες της περιοχής θεωρούν τη δολοφονία του Χανίγια απαράδεκτη και προκλητική κίνηση. «Πώς μπορεί να πετύχει μια διαπραγμάτευση όταν η μια πλευρά δολοφονεί τον διαπραγματευτή της άλλης;», είπε ο πρωθυπουργός του Κατάρ.

Ο Χανίγια ήταν το πρόσωπο της διεθνούς διπλωματίας της Χαμάς, αν και καταζητούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και θεωρείται πολιτικός ηγέτης. Τώρα πολλοί θεωρούν ότι ο αντικαταστάτης του θα είναι κάποιος περισσότερο σκληροπυρηνικός.

«Το αίμα του Χανίγια θα αλλάξει όλες τις εξισώσεις», είπε στέλεχος της Χαμάς στο Reuters και μάλλον επιβεβαιώνεται καθώς ο λεγόμενος «Αξονας της Αντίστασης» των εχθρών του Ισραήλ φαίνεται να δυναμώνει.

Φόβοι στο Ισραήλ

Πολλές αεροπορικές εταιρίες αποφεύγουν πλέον τον ιρανικό και τον λιβανέζικο εναέριο χώρο και ματαιώνουν πτήσεις προς το Ισραήλ και τον Λίβανο, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για πιθανή σύγκρουση στην περιοχή.

Η Χεζμπολά ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το βράδυ ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες τύπου Κατιούσα εναντίον του βόρειου Ισραήλ, σε ανταπόδοση για το πλήγμα το οποίο σκότωσε τέσσερις Σύρους στον νότιο Λίβανο. Επρόκειτο για την πρώτη επίθεση της λιβανικής οργάνωσης μετά τη δολοφονία κορυφαίου στελέχους του στρατιωτικού βραχίονά της, του Φουάντ Σουκρ, το βράδυ της Τρίτης, σε βομβαρδισμό την ευθύνη για τον οποίο ανέλαβε ο ισραηλινός στρατός.

Βοήθεια από ΗΠΑ

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον σύμμαχό του ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ παραμένουν «δεσμευμένες» να εγγυηθούν την ασφάλεια του εβραϊκού κράτους μπροστά σε «όλες τις απειλές του Ιράν».

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης των δυο ανδρών την Πέμπτη, στην οποία συμμετείχε επίσης η αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, ο ένοικος του Λευκού Οίκου «επέμεινε στη σημασία των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή», σύμφωνα με το λακωνικό δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

«Ο πρόεδρος επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του στην ασφάλεια του Ισραήλ μπροστά σε όλες τις απειλές του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των προσκείμενων σε αυτό τρομοκρατικών οργανώσεων Χαμάς, Χεζμπολάχ και Χούθι», αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Ο κ. Μπάιντεν «συζήτησε για τις προσπάθειες με σκοπό να υποστηριχθεί η άμυνα του Ισραήλ έναντι των απειλών, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων και drones», και αυτές ενδέχεται να σημάνουν «νέα αμυντική ανάπτυξη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων», πάντα σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Αμερικανικός στόλος στη Μέση Ανατολή

Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει και συγκεντρώνουν στόλο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και αυτό περιπλέκει την κατάσταση επειδή μπορεί τελικά να συρθούν σε πόλεμο με Ιράν, όπως φαίνεται να επιδιώκουν κάποιοι ισραηλινοί πολιτικοί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τουλάχιστον δώδεκα αμερικανικά πολεμικά πλοία έχουν καταπλεύσει.

Στην περιοχή βρίσκονται το αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt και τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία του, και η Wasp Amphibious Ready Group, μια αμφίβια ομάδα πλοίων που περιλαμβάνει περισσότερους από 4.000 πεζοναύτες και ναύτες.

Διαβάστε επίσης:

Ισμαήλ Χανίγια: Χιλιάδες στην κηδεία του στην Ντόχα, εν μέσω φόβων για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή (Videos-Photos)

Γάζα: Τα 63% των κτιρίων στην Λωρίδα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τους ισραηλινούς

Γαλλία: Καλεί τους πολίτες της να φύγουν από το Ιράν εξαιτίας «αυξημένου κινδύνου στρατιωτικής κλιμάκωσης»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter