Μέση Ανατολή: Καρότο και μαστίγιο από ΗΠΑ στο Ισραήλ

Μέση Ανατολή: Καρότο και μαστίγιο από ΗΠΑ στο Ισραήλ

Σε ασφυκτικό πρέσινγκ, αλλά σε… φιλικό πάντα πλαίσιο, επιδίδεται πλέον ανοιχτά η ηγεσία των ΗΠΑ προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου.  Στόχος εμφανώς είναι να αποδεχτεί ο Νετανιάχου την αμερικανική στρατηγική τόσο για τη συντόμευση των αιματηρών επιχειρήσεων στη Γάζα όσο και για την επόμενη ημέρα στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης: «Ρήγμα» στις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ: «Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους στη Γάζα παρά τις διεθνείς πιέσεις», λέει ο Νετανιάχου

Την εβδομάδα που μας πέρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν παρέδωσε τη σκυτάλη των επαφών για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και για ένα ουσιαστικό σχέδιο επίλυσης όχι μόνο της παρούσας κρίσης αλλά συνολικά του παλαιστινιακού στον ίδιο τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και σε ανώτατους αξιωματούχους του υπουργείου Αμυνας.

Μπάιντεν: «Χάνετε την κοινή γνώμη»

Ο Αμερικανός πρόεδρος, παρότι επαναβεβαίωσε τη στήριξη των ΗΠΑ στη μάχη του Ισραήλ εναντίον της… Χαμάς, μίλησε χύμα και τσουβαλάτα υποστηρίζοντας ότι «το Ισραήλ κινδυνεύει να χάσει την υποστήριξη της κοινής γνώμης εξαιτίας των τυφλών βομβαρδισμών που κάνει».

Δείτε επίσης: Ισραήλ: «Εμφύλιος» στην κυβέρνηση Νετανιάχου για τα… μάτια των ΗΠΑ

Ο 81χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ όμως πήγε και ένα βήμα παραπέρα, καθώς ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες με την παρούσα ισραηλινή κυβέρνηση, κι αυτό γιατί «αυτή η κυβέρνηση που είναι η πιο συντηρητική στην ιστορία του Ισραήλ, δεν θέλει τη λύση των δύο κρατών. Ο Νετανιάχου είναι καλός φίλος, όμως πρέπει να αλλάξει μαζί με την κυβέρνησή του, αφού τον δυσκολεύει στο να καταφέρει να προχωρήσει».

Νετανιάχου: «Δεν θα κάνω τα λάθη του Οσλο»

Η παραπάνω τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση Νετανιάχου, που μίλησε για διάσταση απόψεων και προσπάθησε να τηρήσει σκληρή γραμμή υποστηρίζοντας ότι «δεν θα κάνω τα λάθη του Οσλο», αναφερόμενος στη συμφωνία που έφερε στα πράγματα την Παλαιστινιακή Αρχή το μακρινό 1993. Η παραπάνω φαινομενική προσκόλληση του Νετανιάχου στη σκληρή γραμμή δεν φαίνεται να έχει ουσία, αφού η πολιτική του επιβίωση εξαρτάται από το αν θα συνεχίσει να έχει αμερικανική στήριξη με όπλα και χρήματα, αλλά και από το αν θα απεγκλωβιστεί από την ακροδεξιά πτέρυγα της κυβέρνησής του, η οποία εντός του Ισραήλ τού κοστίζει σε πολιτικό, και όχι μόνο, κεφάλαιο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ ο Νετανιάχου μιλάει για διάσταση απόψεων, αμερικανικά δημοσιεύματα τόνιζαν με νόημα πως Ισραηλινοί στρατιωτικοί και στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών μετέβησαν στις ΗΠΑ για να συναντηθούν με αξιωματούχους του Πενταγώνου προκειμένου να τους… ενημερώσουν για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί στη Γάζα το επόμενο διάστημα καθώς και για το… χρονοδιάγραμμα των επιχειρήσεων.

Επισκέψεις και… διαρροές αλλαγών

Στο ίδιο πλαίσιο άλλα δημοσιεύματα υποστήριζαν ότι η αμερικανική πίεση θα συνεχιστεί και ότι απτές αποδείξεις γι’ αυτό είναι η επίσκεψη στο Ισραήλ τόσο του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν όσο και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Τσαρλς Μπράουν και του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν. Ο Οστιν μεταβαίνει αύριο Δευτέρα στην περιοχή και θα επισκεφτεί μεταξύ άλλων το Κατάρ και το Μπαχρέιν. Είναι ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ κινητοποιούνται ώστε να προλάβουν αρνητικές για όλους εξελίξεις, αλλά και για να διασφαλίσουν πως θα ασχοληθούν απερίσπαστες με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ενδεικτικό της αντίδρασης που πρέπει να αναμένεται από την ισραηλινή πλευρά στις πιέσεις των Αμερικανών είναι ότι παρά τις δηλώσεις για άτεγκτη στάση και για μάχες που θα κρατήσουν μήνες, διαβεβαιώνουν την αμερικανική πλευρά με διαρροές πως σύντομα οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν την ίδια ένταση που είχαν μέχρι τώρα. Αυτό, σύμφωνα με τις αναφορές, θα σημάνει τη μείωση των απωλειών μεταξύ των αμάχων και θα επιτρέψει να περάσει πιο εύκολα ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Μια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση εξάλλου έγινε ήδη από την ισραηλινή ηγεσία, καθώς υπό το βάρος των παραπάνω πιέσεων αναγκάστηκε να ανοίξει το πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ (το… τριεθνές πέρασμα στα νοτιοανατολικά) για να περάσουν φορτηγά από την Αίγυπτο.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Νεκρός εργαζόμενος της USAID σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή – Αντιδράσεις στις ΗΠΑ

Ισραήλ: Διαδήλωση στο Τελ Αβίβ για τον «κατά λάθος» θάνατο 3 ισραηλινών ομήρων (video) 

Ισραήλ: Ο στρατός παραδέχεται ότι σκότωσε τρεις ισραηλινούς ομήρους… κατά λάθος!

Documento Newsletter