Και τώρα πού θα φτάσει η τιμή του πετρελαίου με τη «φωτιά» στη Μέση Ανατολή;

Πρόκειται για το δεύτερο ερώτημα μετά την επίθεση του Ιράν το βράδυ της Τρίτης 1ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους και drones, αν θεωρήσουμε ως πρώτο ερώτημα το «που μας οδηγεί αυτή η κρίση».

Το ερώτημα και οι φόβοι ήταν η οικονομία για την ενέργεια και βεβαίως για τις τιμές του πετρελαίου.

Μετά από ένα 24ωρο τα ερωτήματα παραμένουν αφού προστίθεται η ανησυχία των αντιποίνων του Ισραήλ και μάλιστα -σύμφωνα με τα σενάρια- στις ιρανικές εγκαταστάσεις πετρελαίου, κάτι που θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του αργού σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Το Ιράν συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 κορυφαίων παραγωγών πετρελαίου παγκοσμίως, με την παραγωγή να ξεπερνά τα 3,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο – την υψηλότερη των τελευταίων πέντε ετών, σύμφωνα με τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ). Το Ιράν εξάγει το ήμισυ της παραγωγής του, αντιπροσωπεύοντας ωστόσο περίπου το 2% της παγκόσμιας προσφοράς.

Αν το Ιράν απαντήσει και πάλι στο Ισραήλ…

Αλλά η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη και επικίνδυνη με τις απειλές του Ιράν, σε περίπτωση ανταπάντησης του Ισραήλ. Όπως αναφέρθηκε, αν το Ισραήλ επιτεθεί στα διυλιστήρια του Ιράν, η Τεχεράνη θα απαντήσει χτυπώντας τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις όλης της περιοχής και συγκεκριμένα της Σαουδικής Αραβίας, του Αζερμπαϊτζάν, του Κουβέιτ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν!

Επιπλέον, η κλιμακούμενη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ θα μπορούσε να οδηγήσει στην επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, αυξάνοντας περαιτέρω τις τιμές του πετρελαίου.

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονταν σε πτωτική πορεία τους τελευταίους τρεις μήνες λόγω των αποδυναμωμένων προοπτικών ζήτησης, λόγω των ασθενέστερων παγκόσμιων οικονομικών στοιχείων, ιδίως από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Αυτή η φωτογραφία αρχείου της 16ης Μαρτίου 2019, δείχνει διυλιστήρια φυσικού αερίου στο πεδίο φυσικού αερίου South Pars στη βόρεια ακτή του Περσικού Κόλπου, στο Asaluyeh, Ιράν. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Κίνας αποχώρησε από μια συμφωνία ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη ενός τμήματος του τεράστιου υπεράκτιου πεδίου φυσικού αερίου του Ιράν, δήλωσε ο υπουργός πετρελαίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019, μια συμφωνία από την οποία η γαλλική Total SA αποχώρησε νωρίτερα λόγω των αμερικανικών κυρώσεων. (AP Photo/Vahid Salemi, File)

 

Εν τω μεταξύ, η παραγωγή πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ στις ΗΠΑ και η παγκόσμια στροφή προς την πράσινη ενέργεια συνέβαλαν στην πτώση των τιμών. Παρά τους εν λόγω μακροοικονομικούς αντίξοους παράγοντες, οι εντεινόμενες γεωπολιτικές εντάσεις λειτουργούν συχνά ως ανοδικός παράγοντας για την αγορά πετρελαίου.

Τα πρόσφατα μέτρα πολιτικής της Κίνας ενδέχεται επίσης να βελτιώσουν τις προοπτικές ζήτησης για τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Που βρίσκονται οι τιμές αυτή την ώρα

Οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν λόγω των ανησυχιών για πιθανή μεγάλη διακοπή της παραγωγής μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent στο ICE αυξήθηκαν κατά 2,9% στα 73,56 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του WTI στο Nymex αυξήθηκαν κατά 3,5% στα 70,92 δολάρια ανά βαρέλι την Τρίτη.

Και οι δύο τιμές του πετρελαίου αναφοράς συνέχισαν να ανεβαίνουν πάνω από 1% κατά τη διάρκεια της ασιατικής συνεδρίασης την Τετάρτη, φθάνοντας τα 74,56 δολάρια και τα 70,94 δολάρια ανά βαρέλι, αντίστοιχα, στις 4:45 π.μ. CEST.

Προς το παρόν, ο αντίκτυπος στην αγορά πετρελαίου φαίνεται να είναι περιορισμένος, καθώς οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από την ισραηλινή άμυνα.

Μόνον που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το μέλλον. Μπορεί η Ουάσιγκτον να είπε «όχι» στο Ισραήλ στην πιθανότητα να χτυπήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας μια πιθανή πυραυλική επίθεση του Ισραήλ στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Και αν τότε το Ιράν πραγματοποιήσει τις απειλές του, τότε δεν θα είναι μόνον η τιμή του πετρελαίου που θα μας απασχολεί!

Διαβάστε επίσης:

Λίβανος – ΥΠΕΞ: «Ο Νασράλα είχε συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός λίγο πριν δολοφονηθεί – Ενημερώθηκαν ΗΠΑ και Γαλλία» (Video)

Φον ντερ Λάιεν: Μετά τους λύκους υπαναχωρεί και στην προστασία των δασών προκαλώντας τους οικολόγους

Νέο γαλάζιο αντάρτικο: Μετά την ερώτηση των «11», «χτύπημα» από τους «8» – Πριν το «Street Party» στη Ρηγίλλης

Κύρτσος: Ο Νετανιάχου αποτελεί το συμπλήρωμα του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν

Πολάκης: Ήμουν, είμαι και θα είμαι ΣΥΡΙΖΑ – Δεν κατεβαίνω για να χάσω (Videos)

Συγγρού: Η στιγμή της άγριας συμπλοκής – Μπλόκαραν με τζιπ αναβάτες μηχανής και τους πυροβόλησαν (Video)

Το Τελ Αβίβ χτύπησε ξανά στο κέντρο της Βηρυτού: Τουλάχιστον έξι νεκροί – «Όχι άλλο αίμα», λέει ο πρωθυπουργός του Λιβάνου

Ισορροπίες τρόμου στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ ετοιμάζει «οδυνηρό» πλήγμα – Νέες απειλές για «ισχυρότερη απάντηση» από το Ιράν

Στέφανος Κασσελάκης: Ανακοινώνει την υποψηφιότητά του την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ με βίντεο στα social media