Μέση Ανατολή: Ηγέτες αντιδρούν με αφορμή την επέτειο ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα Δευτέρα 7 Οκτωβρίου από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η οποία πυροδότησε ένα ντόμινο εξελίξεων και έδωσε την ευκαιρία στον Μπενιαμίν Νετανιάχου να εξαπολύσει έναν χωρίς όρια πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και στη συνέχεια να εισβάλει στο νότιο Λίβανο, που πλέον έχουν εξελιχθεί σε ακόμα ένα πολεμικό μέτωπο. Μετά από 12 μήνες σφαγής, το Ισραήλ απειλεί να παρασύρει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Από νωρίς το πρωί άρχισαν να εκδηλώνονται οι αντιδράσεις από διεθνείς ηγέτες και πρόσωπα για την πρώτη επέτειο του πολέμου στη Γάζα.

Μπάιντεν: «Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση των ομήρων»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν να εργάζονται για μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων από τη Γάζα.

«Πέρυσι, τέτοια μέρα, ξημέρωνε μια χαρούμενη εβραϊκή γιορτή. Μέχρι τη δύση του ηλίου, η 7η Οκτωβρίου είχε γίνει η πιο θανατηφόρα ημέρα για τον εβραϊκό λαό από το Ολοκαύτωμα. Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος πένθους για τους περισσότερους από 1.200 αθώους ανθρώπους όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων 46 Αμερικανών, που σφαγιάστηκαν στο νότιο Ισραήλ από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Ένας χρόνος από τότε που η Χαμάς διέπραξε φρικτές πράξεις σεξουαλικής βίας. Ένας χρόνος από τότε που περισσότεροι από 250 αθώοι πιάστηκαν όμηροι, μεταξύ των οποίων 12 Αμερικανοί. Ένας χρόνος για τους επιζώντες που κουβαλούν πληγές, ορατές και αόρατες, οι οποίοι δεν θα είναι ποτέ πια οι ίδιοι. Και ένας χρόνος ενός καταστροφικού πολέμου» είπε αρχικά στο μήνυμά του ο Μπάιντεν.

«Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου έφερε στην επιφάνεια οδυνηρές μνήμες που άφησαν πίσω τους χιλιετίες μίσους και βίας κατά του εβραϊκού λαού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, αμέσως μετά την επίθεση, έγινα ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος που επισκέφθηκε το Ισραήλ σε περίοδο πολέμου. Κατέστησα τότε σαφές στον λαό του Ισραήλ: δεν είστε μόνοι. Ένα χρόνο αργότερα, η Αντιπρόεδρος Χάρις και εγώ παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στην ασφάλεια του εβραϊκού λαού, στην ασφάλεια του Ισραήλ και στο δικαίωμά του να υπάρχει. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στις επιθέσεις της Χεζμπολάχ, της Χαμάς, των Χούθι και του Ιράν», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

«Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για να επιτύχουμε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που θα φέρει τους ομήρους πίσω, θα επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για την ανακούφιση των δεινών στο έδαφος, θα διασφαλίσει την ασφάλεια του Ισραήλ και θα τερματίσει αυτόν τον πόλεμο. Τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι αξίζουν να ζουν με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ειρήνη. Συνεχίζουμε επίσης να πιστεύουμε ότι μια διπλωματική λύση στην περιοχή των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου είναι ο μόνος δρόμος για την αποκατάσταση της διαρκούς ηρεμίας και για να επιτραπεί στους κατοίκους και των δύο πλευρών να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους», επεσήμανε ο Μπάιντεν.

Σολτς: «Στεκόμαστε στο πλευρό σας»

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς εξέφρασε εκ νέου «την υποστήριξη της χώρας του στο Ισραήλ και στη μάχη του κατά της Χαμάς».

«Αισθανόμαστε μαζί σας τη φρίκη, τον πόνο, την αβεβαιότητα και τη λύπη. Στεκόμαστε στο πλευρό σας», δήλωσε. «Οι τρομοκράτες της Χαμάς πρέπει να πολεμηθούν».

Ο Σολτς επέστησε επίσης την προσοχή στα δεινά των Παλαιστινίων στην Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι «οι άνθρωποι χρειάζονται ελπίδα και προοπτικές αν θέλουν να απαρνηθούν την τρομοκρατία».

«Γι’αυτό η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ζητεί κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση των ομήρων και μια πολιτική διαδικασία – ακόμη κι αν αυτό φαίνεται σήμερα περισσότερο μακρινό από ποτέ», κατέληξε ο καγκελάριος της Γερμανίας.

Μελόνι: «Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμύνεται, αλλά με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αναφέρθηκε, με γραπτή της δήλωσή, στην σημερινή επέτειο της σφαγής Ισραηλινών αμάχων από την Χαμάς.

«Δεν ξεχνάμε την απάνθρωπη σφαγή που διέπραξε η Χαμάς πριν από έναν χρόνο. Θυμόμαστε πάντα την σφαγή χιλιάδων αμάχων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, και την ασεβή προσβολή των πτωμάτων τους, τα οποία εκτέθηκαν δημόσια χωρίς κανένα έλεος», τόνισε η Μελόνι.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός προσθέτει ότι η ανάμνηση των όσων συνέβησαν δεν αποτελεί απλή τελετή, αλλά προϋπόθεση κάθε πολιτικής δράσης για την επιστροφή της ειρήνης στην Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με την Μελονι, «ο όλο και πιο διαδεδομένος δισταγμός ως προς την επίτευξη του στόχου αυτού δείχνει έναν υφέρποντα και ολο και ευρύτερο αντισημιτισμό, ο οποίος επιβάλλεται να προκαλέσει ανησυχία σε όλους. Και οι διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών δυστυχως το επιβεβαίωσαν».

«Κατά την σημερινή επέτειο υπογραμμίζουμε και πάλι το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται και να ζει ειρηνικά εντός των συνόρων του, αλλά και την ανάγκη αυτό να πραγματοποιηθεί με σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δικαιο», καθιστά σαφές η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

«Τα θύματα της Γάζας είναι θύματα δύο φορές. Του κυνισμού της Χαμάς, η οποία τα χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες και, στην συνέχεια, των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ», τονίζει.

Η Τζόρτζια Μελόνι καταλήγει ζητώντας να εργαστούν όλοι για τον διάλογο και την αποκλιμάκωση και δεσμεύεται, ως εκ περιτροπής πρόεδρος της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, να καταβάλει προσπάθειες για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και για την σταθεροποίηση των συνόρων Ισραήλ – Λιβάνου, μέσω της εφαρμογής των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ερντογάν: «Το Ισραήλ θα πληρώσει το τίμημα της γενοκτονίας που διαπράττει εδώ και ένα χρόνο»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το Ισραήλ «θα πληρώσει το τίμημα της γενοκτονίας που διαπράττει εναντίον του παλαιστινιακού λαού», ένα χρόνο μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ και την ισραηλινή σφαγή στη Γάζας.

«Το Ισραήλ θα πληρώσει αργά ή γρήγορα το τίμημα της γενοκτονίας που διαπράττει εδώ και ένα χρόνο και την οποία συνεχίζει», έγραψε ο τούρκος πρόεδρος σε μήνυμά του στο X.

«Εδώ και ακριβώς 365 ημέρες, 50.000 από τους αδελφούς και τις αδελφές μας, οι περισσότεροι παιδιά και γυναίκες, δολοφονήθηκαν άγρια», συνέχισε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, που εδώ και ένα χρόνο είναι από αυτούς που επικρίνουν περισσότερο το Ισραήλ.

«Όπως ακριβώς σταμάτησε τον Χίτλερ η συμμαχία της ανθρωπότητας, ο Νετανιάχου και το φονικό δίκτυό του θα σταματήσουν με τον ίδιο τρόπο», προσθέτει ο Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί τη Χαμάς «οργάνωση αντίστασης».

Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο, «η ανθρωπότητα ολόκληρη δολοφονείται απ’ ευθείας μπροστά στα μάτια του κόσμου εδώ και ένα χρόνο».

Μακρόν: «Ο πόνος παραμένει οξύς, όπως πριν από ένα χρόνο»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «ο πόνος παραμένει οξύς όπως πριν από ένα χρόνο, αυτός του ισραηλινού λαού, του δικού μας, της πληγωμένης ανθρωπότητας».

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Μακρόν εξέφρασε τις «αδελφικές του σκέψεις προς τα θύματα, τους ομήρους και τις οικογένειες με ραγισμένες τις καρδιές από την απουσία ή από την αναμονή».

Γκουτέρες: «Ήρθε η ώρα για την απελευθέρωση των ομήρων και να σωπάσουν τα όπλα»

Το μήνυμα πως ήρθε η ώρα για την απελευθέρωση των ομήρων, να σωπάσουν τα όπλα, να σταματήσει ο πόνος που έχει σκεπάσει την περιοχή και ότι είναι ώρα για ειρήνη, διεθνές δίκαιο και δικαιοσύνη, στέλνει σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗ Αντόνιο Γκουτέρες. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε εκ νέου τη δέσμευση του ΟΗΕ για την επίτευξη αυτών των στόχων. «Εν μέσω τόσο μεγάλης αιματοχυσίας και διαίρεσης, πρέπει να κρατήσουμε την ελπίδα» υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, επισήμανε ότι σημάδεψε τις ψυχές και την ημέρα αυτή θυμόμαστε όλους εκείνους που σκοτώθηκαν βάναυσα και υπέστησαν ανείπωτη βία, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας καθώς απλώς ζούσαν τη ζωή τους. Αυτή είναι μια ημέρα, προσέθεσε, που η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να επαναλάβει με την πιο δυνατή φωνή την απόλυτη καταδίκη μας για τις αποτρόπαιες πράξεις της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της αρπαγής ομήρων.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε με τις οικογένειες των ομήρων, ο Αντόνιο Γκουτέρες εκμυστηρεύτηκε πως έμαθε περισσότερα για τη ζωή, τις ελπίδες και τα όνειρα των αγαπημένων τους προσώπων και μοιράστηκε την αγωνία και τον πόνο τους. «Δεν μπορώ να φανταστώ τα βασανιστήρια που αναγκάζονται να υπομένουν καθημερινά. Απαιτώ για άλλη μια φορά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Μέχρι τότε, η Χαμάς πρέπει να επιτρέψει στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να επισκεφθεί τους ομήρους» σημείωσε στο μήνυμά του.

Υπό αυτό το πρίσμα, εξέφρασε την αλληλεγγύη του σε όλα τα θύματα και τους οικείους τους και επισημαίνει: «Από την 7η Οκτωβρίου έχει ξεσπάσει ένα κύμα συγκλονιστικής βίας και αιματοχυσίας. Ο πόλεμος που ακολούθησε τις τρομερές επιθέσεις πριν από ένα χρόνο συνεχίζει να συντρίβει ζωές και να προκαλεί βαθύτατο ανθρώπινο πόνο στους Παλαιστίνιους στη Γάζα και τώρα στον λαό του Λιβάνου».

Καταλήγοντας στο μήνυμά του, ο Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση να «τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων, να επανενώσουμε τις οικογένειες και να βάλουμε τέλος στον πόνο και τη βία σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή». «Ας μη σταματήσουμε ποτέ να εργαζόμαστε για μια μόνιμη λύση στη σύγκρουση, όπου το Ισραήλ, η Παλαιστίνη και όλες οι άλλες χώρες της περιοχής θα μπορούν επιτέλους να ζήσουν ειρηνικά και αξιοπρεπώς και με σεβασμό η μία για την άλλη» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο Σάμι Μπάσο: Ο άνδρας με το σύνδρομο προγηρίας που έζησε όσο κανείς άλλος

Ο Πούτιν γιορτάζει τα 72α γενέθλιά του: «Ο Θεός να σώζει τον Τσάρο» – Οι πρώτες ευχές

Γεωργία: Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο – Σε τροχιά σύγκρουσης η πρόεδρος με την κυβέρνηση

Αντέχει έναν πόλεμο το Ιράν; – Κυρώσεις, πληθωρισμός και διαφθορά

Ετικέτες