Μέση Ανατολή: Η πολιτική του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν και οι διακρίσεις εναντίον των Δρούζων

AP Photo/Leo Correa

Με την ένταση μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ να έχει φτάσει σε νέα επίπεδα μετά τη επίθεση με ρουκέτες στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν το Σάββατο από την οποία έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 12 παιδιά που ήταν από την κοινότητα των Δρούζων της περιοχής, το θέμα της πολιτικής του Ισραήλ στην περιοχή των Υψιπέδων ξαναέρχεται στο προσκήνιο.

Τα Υψίπεδα του Γκολάν είναι ένα στρατηγικό οροπέδιο που το Ισραήλ κατέλαβε από τη Συρία κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967, πριν το προσαρτήσει το 1981. Στα Υψίπεδα «συναντιούνται» επίσης η Ιορδανία και ο Λίβανος.

Η πρωτεύουσα της Συρίας, η Δαμασκός, είναι ορατή από την κορυφή των Υψιπέδων, ενώ το κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα της περιοχής χωρίζεται από τη Συρία με μια νεκρή ζώνη υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.

Τα Υψίπεδα του Γκολάν θεωρούνται κατεχόμενο έδαφος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Συρία εξακολουθεί να απαιτεί την επιστροφή τους.

Η περιοχή αποτελεί συχνά σημείο ανάφλεξης, με πιο πρόσφατο το 2019, όταν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν – μια κίνηση που ανέτρεψε την πολιτική ετών και επιδείνωσε τις εντάσεις με τη Συρία.

Το Ισραήλ θεωρεί τα Υψίπεδα του Γκολάν ως κλειδί για τα συμφέροντα της εθνικής του ασφάλειας και υποστηρίζει ότι πρέπει να ελέγξει την περιοχή για να αποκρούσει τις απειλές από τη Συρία και τις οργανώσεις- αντιπροσώπους του Ιράν.

Στις αρχές Ιουλίου, μια άλλη επίθεση με ρουκέτα της Χεζμπολάχ σκότωσε δύο ανθρώπους στην περιοχή, γεγονός που ώθησε τότε τον ισραηλινό επικεφαλής του Περιφερειακού Συμβουλίου του Γκολάν να ζητήσει «σφοδρά αντίποινα» κατά της λιβανέζικης ομάδας.

Ποιοι είναι οι Δρούζοι

Οι Δρούζοι, που στην τελευταία επίθεση μέτρησαν νεκρούς, είναι μια αραβική εθνοθρησκευτική ομάδα περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων που ζουν κυρίως στη Συρία, το Λίβανο και το Ισραήλ. Προερχόμενη από την Αίγυπτο τον 11ο αιώνα, η ομάδα αυτή ασκεί ένα παρακλάδι του Ισλάμ που απαγορεύει τον προσηλυτισμό – είτε προς είτε από τη θρησκεία – και τους μεικτούς γάμους.

Περισσότεροι από 20.000 Δρούζοι ζουν στα Υψίπεδα του Γκολάν. Οι περισσότεροι από αυτούς αυτοπροσδιορίζονται ως Σύριοι και απέρριψαν την προσφορά ισραηλινής υπηκοότητας όταν το Ισραήλ κατέλαβε την περιοχή το 1967. Σε όσους αρνήθηκαν δόθηκαν προσωρινές κάρτες παραμονής, αλλά δεν θεωρούνται ισραηλινοί πολίτες.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, κανένας από τους Δρούζους που σκοτώθηκαν στην επίθεση του Σαββάτου στο γήπεδο ποδοσφαίρου που επλήγη δεν είχε ισραηλινή υπηκοότητα.

Οι Δρούζοι των Υψιπέδων του Γκολάν μοιράζονται την περιοχή με περίπου 25.000 Εβραίους εποίκους, οι οποίοι ζουν σε περισσότερους από 30 οικισμούς. Πέρυσι, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το σχέδιο του Ισραήλ να διπλασιάσει τον πληθυσμό των εποίκων στο Γκολάν μέχρι το 2027.

Σύμφωνα με την Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, οι Σύριοι Δρούζοι στο Γκολάν έχουν πέσει θύματα διακρίσεων από την πλευρά του Ισραήλ, ιδίως όσον αφορά την κατανομή της γης και του νερού.

«Με την πάροδο των ετών, οι επεκτεινόμενοι ισραηλινοί οικισμοί και οι δραστηριότητές τους είχαν μειώσει την πρόσβαση των Σύρων αγροτών στο νερό, λόγω πολιτικών διακρίσεων που σχετίζονται με τις τιμές και τα τέλη», ανέφερε η επιτροπή του ΟΗΕ.

Διακρίσεις με τον νόμο

Οι Δρούζοι στα Υψίπεδα του Γκολάν έχουν ιστορικά αντιταχθεί στους ισραηλινούς νόμους, τους οποίους θεωρούν προσπάθειες «εξ-ισραηλιτισμού». Το 2018, χιλιάδες διαδηλωτές υπό την ηγεσία Δρούζων αντιτάχθηκαν στον βασικό νόμο για το εβραϊκό έθνος-κράτος που κατέθεσε το ισραηλινό κοινοβούλιο, φοβούμενοι ότι θα κάνει χειρότερες τις διακρίσεις εναντίον τους.

Ο νόμος καθιέρωνε το Ισραήλ ως την ιστορική πατρίδα του εβραϊκού λαού με πρωτεύουσα την «ενωμένη» Ιερουσαλήμ και διακήρυττε ότι ο εβραϊκός λαός «έχει αποκλειστικό δικαίωμα εθνικής αυτοδιάθεσης» στο Ισραήλ.

Οι ηγέτες των Δρούζων δήλωσαν τότε ότι ο αμφιλεγόμενος νόμος τους έκανε να αισθάνονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, επειδή δεν ανέφερε την ισότητα ή τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Πρόσφατα στοιχεία που αναφέρθηκαν στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης δείχνουν αύξηση του αριθμού των Δρούζων από το Γκολάν που ζητούν την ισραηλινή υπηκοότητα, αλλά ο αριθμός που το κάνει παραμένει εξαιρετικά μικρός: 75 το 2017 σε 239 το 2021

Πέρα από το Γκολάν και εντός του Ισραήλ ζουν, περίπου 130.000 Ισραηλινοί Δρούζοι κυρίως στο Καρμέλ και τη Γαλιλαία στον Βορρά.

Διαβάστε επίσης:

Μπέλα Χαντίντ: Θα στέκομαι στο πλευρό των Παλαιστινίων – Θα στηρίζω έναν κόσμο χωρίς αντισημιτισμό

Γαλλία: Το δείπνο των 500.000€ ευρώ με αστακό του Βασιλιά Καρόλου που έριξε… έξω τον προϋπολογισμό της προεδρίας

«Διώξτε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ» – Η απάντηση του ισραηλινού ΥΠΕΞ στον Ερντογάν