Μέση Ανατολή: Η πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ – Ορατός ο κίνδυνος γενίκευσης της σύρραξης

Μέση Ανατολή: Η πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ – Ορατός ο κίνδυνος γενίκευσης της σύρραξης

Η πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ είναι άλλος ένας παράγοντας που συμβάλλει στην αστάθεια της περιοχής. Ο διωκόμενος για υποθέσεις διαφθοράς Νετανιάχου επέστρεψε στην εξουσία το περασμένο έτος. Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε να φτιάξει την πιο ακροδεξιά κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας, με φονταμενταλιστικά στοιχεία να γίνονται ρυθμιστικοί παράγοντες. Οι «μεταρρυθμίσεις» (κυρίως αυτή για τη δικαστική εξουσία) που προσπάθησε να επιβάλει έχουν βγάλει του ισραηλινούς πολίτες στο δρόμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άραβες πολίτες δεν συμμετείχαν σε αυτές, ενώ οι διαδηλώσεις αυτές δεν περιείχαν προτάγματα σε σχέση με το παλαιστινιακό.

Η αδύναμη πολιτική θέση του Νετανιάχου τον αναγκάζει να πιαστεί από οποιαδήποτε αφορμή για να στρέψει τα βλέμματα από το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που επιχειρεί, με την παράκαμψη του Ανώτατου Δικαστηρίου. Επομένως, η επίθεση αυτή αποτελεί χρυσή ευκαιρία ώστε να ενώσει τόσο το κόμμα του, όσο και την αντιπολίτευση κάτω από μια εθνικιστική επιταγή κατάπνιξης του «τρομοκρατικού κινδύνου». Βέβαια, τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι «σαρξ εκ της σαρκός» του, αφού και ο Άβιγντορ Λίμπερμαν, που δήλωσε πρόθυμος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας αν υπάρχει πρόταγμα για την εξαφάνιση της Χαμάς, όσο και ο Ναφτάλι Μπένετ, είναι πρώην στελέχη του Λικούντ, που αποσκίρτησαν.
Παράλληλα, δοκιμάζεται και η σχέση του Ισραήλ με τη Δύση. Μέχρι τώρα, οι διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ήταν προβληματικές εξαιτίας της ακροδεξιάς που έχει συγκεντρώσει στην κυβέρνηση. Μετά την επίθεση του Σαββάτου, οι ηγέτες της Δύσης καταδίκασαν τις ενέργειες της Χαμάς, ενώ Μπάιντεν και Σούνακ υποσχέθηκαν ότι θα συνδράμουν το Τελ Αβίβ με στρατιωτικά μέσα. Το χρονικό βάθος και η ποσότητα της βοήθειας θα εξαρτηθεί από το αν τελικά κλιμακωθεί η σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Κι εδώ μπαίνει στο προσκήνιο το Ιράν.

Τι θέλει η Τεχεράνη

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η Χαμάς λαμβάνει βοήθεια από το Ιράν. Εικάζει ότι ιρανοί αξιωματούχοι βοήθησαν στο να καταστρωθεί το σχέδιο επίθεσης σε ισραηλινό έδαφος. Πολλοί εκτιμούν επίσης ότι η Χαμάς δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τα κατασκοπευτικά μέσα του Ισραήλ χωρίς εξωτερική βοήθεια. Η χρονική στιγμή που συνέβη η επίθεση της Χαμάς δεν είναι τυχαία.

Από το 2020, οι ΗΠΑ προωθούν την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων του Ισραήλ με μια σειρά από αραβικές χώρες, στο πλαίσιο των «Συμφωνιών του Αβραάμ». Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση Μπάιντεν δαπάνησε σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο για να φέρει κοντά το Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία. Οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Βασίλειο δεν περνούν την καλύτερη φάση τους, αφού η εξωτερική πολιτική με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα που διακήρυξε ο αμερικανός πρόεδρος στην αρχή της θητείας του προσέκρουε στη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αραβική χώρα. Ωστόσο θεωρήθηκε ότι μια προσέγγιση Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας θα λειτουργούσε κατευναστικά για τις εντάσεις στην περιοχή. Η Τεχεράνη θα ήθελε πάση θυσία να αποφύγει την προσέγγιση των δύο χωρών, αφού έχει σημαντικές διαφορές μαζί τους, για διαφορετικούς λόγους.

Γενίκευση στη Μέση Ανατολή;

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αν θα συμβεί η φοβούμενη γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Ήδη το Ισραήλ έχει ανταλλάξει πυρά με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, ενώ πολιτοφυλακές στο Ιράκ, που συνδέονται με το Ιράν, ανέφεραν ότι οι αμερικανικές βάσεις στη χώρα θα γίνουν νόμιμος στόχος αν οι ΗΠΑ βοηθήσουν το Ισραήλ. Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα διαρκέσουν οι μάχες, το μέγεθος της απάντησης του Ισραήλ και από το εάν άλλοι παράγοντες θα εμπλακούν στη σύγκρουση.

Επίσης, πολλοί φοβούνται ότι η σύγκρουση θα έχει συνέπειες στον ενεργειακό τομέα. Ακόμα είναι ασαφές με ποιο τρόπο θα επηρεαστεί, αν και στο παρελθόν συρράξεις στη Μέση Ανατολή έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις τιμές των καυσίμων. Επιπλέον, το γεγονός ότι πλέον η πλειονότητα της πετρελαιοπαραγωγής δεν βρίσκεται σε εδάφη της Δύσης κάνει τις δυτικές πρωτεύουσες να ιδρώνουν.

Documento Newsletter