Μέση Ανατολή: Η ισχύς των όπλων – Πού υπερτερούν και πού μειονεκτούν οι στρατοί του Ιράν και του Ισραήλ

Πού υπερτερούν και πού μειονεκτούν οι στρατοί του Ιράν και του Ισραήλ

Μετά την επίθεση που δέχτηκε από το Ιράν, το Ισραήλ σκέφτεται τα επόμενα βήματά του, με αποτέλεσμα να φουντώνουν οι ανησυχίες για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Στο επίκεντρο αυτής της κρίσης εγείρεται μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με τις στρατιωτικές δυνατότητες των δύο χωρών και το μέγεθος των οπλοστασίων τους.

Το Ισραήλ έχει καθιερωθεί εδώ και δεκαετίες ως μια από τις πιο τεχνολογικά προηγμένες στρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή. Το Ιράν βρίσκεται πίσω όσον αφορά τον αμυντικό προϋπολογισμό, αλλά προηγείται όσον αφορά το μέγεθος των ενεργών στρατευμάτων. O αμυντικός προϋπολογισμός του Ισραήλ ανέρχεται σε 24,2 δισ. δολάρια ενώ του Ιράν σε 9,9 δισ. δολάρια. Οσον αφορά την αεροπορική ισχύ, το Ισραήλ διαθέτει 612 αεροπλάνα και το Ιράν 551. Το Ιράν διαθέτει όμως σχεδόν διπλάσια άρματα μάχης από το Ισραήλ, 4.071 έναντι 2.200.

Το Ιράν υπερτερεί του Ισραήλ και στη θαλάσσια στρατιωτική δύναμη με στόλο 101 πολεμικών πλοίων, έναντι 67. Το Ισραήλ διαθέτει ακόμη 43.000 τεθωρακισμένα οχήματα ενώ το Ιράν 65.000. Το Ιράν ξεπερνά το Ισραήλ και σε έμψυχο υλικό, αριθμώντας 5,75 εκατ. ενεργούς στρατιώτες απέναντι σε 1,73 εκατ. του Ισραήλ. Ωστόσο το Ισραήλ θεωρείται de facto πυρηνική δύναμη με 80 πυρηνικές κεφαλές, ενώ επισήμως το Ιράν δεν διαθέτει πυρηνικά. Ετσι, βάσει μόνο των πυρηνικών, το Ιράν βρίσκεται σε μειονεκτική θέση σε υποθετική σύγκρουση.

Προηγμένα drones και πύραυλοι

Τα όπλα που χρησιμοποίησε το Ιράν για να πλήξει το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα (185 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 36 πύραυλοι κρουζ και 110 πύραυλοι επιφανείας) ταξιδεύουν μακρύτερα και είναι πιο ακριβή από εκείνα που η Χαμάς και άλλοι σύμμαχοί της χρησιμοποίησαν εναντίον του Ισραήλ τους τελευταίους έξι μήνες. Το Ιράν ανέφερε πέρυσι ότι είχε κατασκευάσει προηγμένο αυτοσχέδιο drone, το Mohajer-10, ενώ παρουσίασε τον πρώτο εγχώριας κατασκευής υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο. Σύμφωνα με την Ενωση Ελέγχου Οπλων, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα την Ουάσινγκτον, το ιρανικό οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς περιλαμβάνει: Shahab-1, Zolfaghar, Shahab-3, Emad-1 και έναν πύραυλο υπό ανάπτυξη με εμβέλεια 2.000 χλμ. Επίσης διαθέτει πυραύλους κρουζ όπως τον Kh-55 και τον προηγμένο πύραυλο Khalid Farzh, που μπορεί να φέρει κεφαλή 1.000 κιλών. Μάλιστα, υπήρξαν αναφορές ότι το Ιράν χρησιμοποιεί πιθανότατα έναν πύραυλο κρουζ που αναπτύχθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης (IRGC), τον Paveh 351. Εχει βεληνεκές άνω των 1.200 μιλίων, αρκετό για να φτάσει στο Ισραήλ από το Ιράν.

Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ έχει στη φαρέτρα του πυραύλους της εποχής του Βιετνάμ. Σχεδόν όλοι οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε το Ιράν αναχαιτίστηκαν, πολλοί με τη βοήθεια των δυνάμεων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας. Μετά την επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο, το Ισραήλ ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερα πυρομαχικά ακριβείας για τα πολεμικά αεροσκάφη του και περισσότερους αναχαιτιστές πυραύλων για το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome.

Το οπλοστάσιο Χαμάς και Χεζμπολάχ

Το Ιράν δεν πολεμά μόνο του το Ισραήλ. Πολεμά και δια «αντιπροσώπων», γνωστών διεθνώς ως «proxy groups», που συμμερίζονται την εχθρότητά του προς το εβραϊκό κράτος. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Η Χαμάς φαίνεται πως ενίσχυσε σημαντικά το οπλοστάσιό της τους τελευταίους μήνες. Υπολογίζεται ότι διαθέτει περισσότερες από 6.000 ρουκέτες και όλμους μικρού βεληνεκούς, πάνω από 5.000 ρουκέτες μέσου βεληνεκούς, περίπου 350 βλήματα μεγάλου βεληνεκούς, αλλά και μικρό αριθμό αντιαεροπορικών πυραύλων (περίπου 100) και αντιαρματικών όπλων (περίπου 300). Μεγαλύτερη απειλή, ωστόσο, συνιστούν οι ρουκέτες μέσου βεληνεκούς με ακτίνα δράσης τα 40-50 χιλιόμετρα. Οι ρουκέτες Fajr-33, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποιούνται σε τέτοιου είδους επιθέσεις, φέρεται να φτάνουν στη Γάζα από το Ιράν, αν και η Τεχεράνη το αρνείται. Διαθέτει επίσης σμήνη από drones καθοδηγούμενα με GPS, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν όλμους και χειροβομβίδες ενώ είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Η οργάνωση έχει πρόσβαση και σε ρωσικά αντιαρματικά Kornet, καθώς και Manpads.

Η απειλή από τον νότιο Λίβανο, την περιοχή όπου δραστηριοποιείται η οργάνωση Χεζμπολάχ, είναι μεγαλύτερη, καθώς θεωρείται η βαρύτερα εξοπλισμένη ισλαμιστική οργάνωση στον κόσμο. Διαθέτει σοβιετικές ρουκέτες Katyusha, Fajr-1, τις οποίες φέρεται να προμηθεύεται από το Ιράν, καθώς και 144 εκτοξευτές Haseb MRL. Επιπλέον, διαθέτει τους ακόμη ισχυρότερους πυραύλους Shahin με εκρηκτικές κεφαλές 190 κιλών, ρουκέτες 122 χιλιοστών, αλλά και Fajr-3 και Fajr-5. Φέρεται επίσης να έχει στην κατοχή της και τους πολύ ισχυρούς Scud, με εμβέλεια από 300 έως 550 χιλιόμετρα και φορτίο που μπορεί να φτάσει τα 985 κιλά. Παράλληλα, έχει και ισχυρά αντιαεροπορικά συστήματα, όπως οι ρωσικοί Pantsyr-S1, οι Buk-M2, το Strela-2, τα συστήματα OSA και ZU-33, πολλά από τα οποία χρησιμοποιούνται και στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δείτε επίσης: Οι φίλοι έγιναν άσπονδοι εχθροί – Γιατί το Ισραήλ θεωρείται «μικρός σατανάς» για το Ιράν

Πώς ο πόλεμος των έξι ωρών άλλαξε τη Μέση Ανατολή – Τα αντίποινα του Ιράν στο Ισραήλ

Ιράν – Ισραήλ: Τράβηξαν τη σκανδάλη του τρόμου – «Θολό τοπίο» το μέλλον της αντιπαράθεσης

Bloomberg: Ισραήλ και Ιράν αλλάζουν το «παιχνίδι» στη Μέση Ανατολή, απειλώντας με ανοιχτή σύρραξη

 

 

Ετικέτες