Μέση Ανατολή: Η «γκρίζα» ζώνη μετά τους πυραύλους – Οι φωτογραφίες, τα βίντεο, η προπαγάνδα

Εκατοντάδες είναι τα βίντεο και οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με την ιρανική αντεπίθεση με πάνω από 180 βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων εντός του Ισραήλ, μια αντεπίθεση που σπρώχνει όλη την περιοχή σε έναν ανοιχτό περιφερειακό πόλεμο.

Από τα σημαντικά κομμάτια μιας πολεμικής σύγκρουσης είναι η επικοινωνία και η προπαγάνδα. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ενδεικτικό ότι τόσο τα ισραηλινά μέσα όσο και οι λογαριασμοί που συνδέονται με υποστηρικτές του Ισραήλ στα σόσιαλ μίντια, αναπαράγουν βίντεο και φωτογραφίες που «αποδεικνύουν» την ανωτερότητα των αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών συστημάτων του Ισραήλ, δηλαδή του Σιδηρού Θόλου (Iron Dome) αλλά και της Σφεντόνας του Δαυίδ, έναντι των ιρανικών πυραύλων.

Αντίστοιχα από την ιρανική πλευρά, κυκλοφορεί και αναπαράγεται υλικό που «αποδεικνύει» την αποτελεσματικότητα των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν, μεταξύ των οποίων και κάποιοι υπερηχητικοί, και καταγράφει απευθείας χτυπήματα εναντίον συγκεκριμένων στόχων όπως επί παραδείγματι εναντίον ενός κτηρίου που λέγεται ότι είναι τα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ, αλλά και εναντίον μιας βάσης με μαχητικά αεροπλάνα τα οποία λέγεται ότι είναι F-35.

Και στη μια περίπτωση και στην άλλη, η εικόνα δημιουργεί την είδηση, αφού δεν είναι δυνατόν σε καμία περίπτωση να επιβεβαιωθούν οι ζημιές κι αυτό γιατί αν οι ισραηλινές Αρχές παραδεχθούν ότι υπήρξαν ζημιές σοβαρές από τα χτυπήματα θα αναγκάζονταν να διαψεύσουν τον εαυτό τους, αλλά και να παραδεχθούν ότι τα πανάκριβα συστήματα αεράμυνας και αντιπυραυλικές άμυνας, τελικά δεν είναι αδιαπέραστα.

Όσον αφορά στο θέμα που έχει προκύψει με τα F-35, η πληροφορία για χτύπημα σε ισραηλινή αεροπορική βάση με αποτέλεσμα την καταστροφή 20 συνολικά F-35 (μαχητικών τελευταίας γενιάς), διακινήθηκε αρχικά από το σιιτικό ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων Shafaqna, όμως εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί.

Η μοναδική πληροφορία που θα μπορούσε ίσως να ενισχύσει την πιθανότητα η είδηση να είναι αληθινή, είναι πως οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν είχαν ανακοινώσει λίγο νωρίτερα πως μεταξύ των στόχων της επίθεσης που προκρίθηκε η χρήση υπερηχητικών πυραύλων Φατάχ, ήταν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Νετζαρίμ, η αεροπορική βάση Τελ Νοφ και η αεροπορική βάση Νεβατίμ. Στη Νεβατίμ σταθμεύουν όντως F-35, και μάλιστα κάποια από αυτά συμμετείχαν στην επιδρομή εναντίον της διοίκησης της Χεζμπολάχ στην Βηρυτό, κατά την διάρκεια της οποίας δολοφονήθηκε ο Χασάν Νασράλα και άλλα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης.

Διαβάστε επίσης

«Persona non grata» για το Ισραήλ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ – Του απαγορεύει την είσοδο στη χώρα

Έλληνας νεκρός από την επίθεση ενόπλων στο Τελ Αβίβ – Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Πυριτιδαποθήκη η Μέση Ανατολή: «Πιθανή η στόχευση πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν» – Έντονη κινητικότητα στον Λίβανο

Καρυστιανού για Τέμπη: Ολοφάνερη προσπάθεια χειραγώγησης του Ευρωκοινοβουλίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη (Video)

Αμαρτωλές συμβάσεις με κονδύλια της ΕΕ που… γλίστρησαν στο χιόνι – Εισαγγελική έρευνα για το «γαλάζιο» πάρτι αναθέσεων

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί Χατζηδάκη στη Βουλή για τις τραπεζικές αυθαιρεσίες