Μέση Ανατολή: Γιατί το Ισραήλ δεν εισβάλλει στη Γάζα – Η ανάλυση του BBC

Τους λόγους για τους οποίους το Τελ Αβίβ δεν έχει εκκινήσει τη χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας αναλύει ο Τζέρεμι Μπόουεν, δημοσιογράφος και επικεφαλής του τμήματος διεθνών ειδήσεων του BBC.

Μεταξύ άλλων, ο Τζέρεμι Μπόουεν επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις διστακτικές κινήσεις του Ισραήλ, ενώ φέρνει ως παράδειγμα τις επιχειρήσεις κατά του Iσλαμικού Κράτους στη Μοσούλη, όπου δόθηκαν μάχες πόρτα – πόρτα με χιλιάδες αμάχους να πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος.

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: Συνάντηση ηγετών Χαμάς, Χεζμπολάχ και Ισλαμικής Τζιχάντ στη Βηρυτό – Τι συζήτησαν

Αναλυτικά

«Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει δισταγμός – πρώτα λόγω των προειδοποιήσεων από την Ουάσινγκτον σχετικά με τη δυσκολία του εγχειρήματος. Οι ΗΠΑ φέρουν ως παράδειγμα τις επιχειρήσεις εξουδετέρωσης του ΙSIS στην ιρακινή πόλη της Μοσούλης το 2017.

Ήμουν εκεί και είδα ένα μεγάλο μέρος Ιρακινών κομάντος, αρκετοί εξ αυτών εκπαιδευμένους από τις ΗΠΑ, που είχαν μάλιστα υποστήριξη από την αμερικανική αεροπορία, τους Βρετανούς αλλά και επίλεκτους κομάντο από δυτικές χώρες. Έπρεπε να πολεμήσουν σπίτι το σπίτι. 

Χρειάστηκε να περάσουν μήνες, με χιλιάδες αμάχους να πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος. 

Αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για τον ισραηλινό δισταγμό. Η παρουσία ομήρων στη Γάζα αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για το Ισραήλ. Με την απελευθέρωση μερικών, η Χαμάς δύναται να παίξει ψυχολογικά παιχνίδια εναντίον του Τελ Αβίβ, επειδή υπονοούν ότι μπορούν να απελευθερωθούν κι άλλοι.

Μία από τις δημοφιλέστερες εφημερίδες του Ισραήλ, η Χααρέτζ, που συνήθως στέκεται κριτικά απέναντι στην κυβέρνηση, έγραψε την Τρίτη ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν χερσαίες επιχειρήσεις όσο υπάρχουν όμηροι στη Γάζα.

Ήρθα σε επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, Εχούντ Μπάρακ. Μου είπε “κοίτα, χρειάζεται να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Χαμάς να ξεφύγει”. Ουσιαστικά έλεγε ότι το Ισραήλ θα έπρεπε να προχωρήσει ξεκινώντας τις επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατηγορείται ως “διστακτικός”, όταν πρόκειται να λάβει σοβαρές αποφάσεις, έστω κι αν τελευταία έχει ανεβάσει τους τόνους στις τοποθετήσεις του…».