Μέση Ανατολή: Φόβοι για επέκταση του πολέμου – Ο παράγοντας Χεζμπολάχ και η κρίσιμη επίσκεψη Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, επισκέπτεται τη Μέση Ανατολή για τέταρτη φορά μέσα σε τρεις μήνες, με τη νέα περιοδεία του να επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση του κινδύνου ο πόλεμος Ισραήλ – Γάζας να πυροδοτήσει ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή.

Ο Μπλίνκεν έχει μια γεμάτη και δύσκολη ατζέντα, την στιγμή που αυξάνεται η διεθνής κριτική για τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ παράλληλα φουντώνουν οι ανησυχίες για τον καταιγισμό επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και για την έκρυθμη κατάσταση στον Λίβανο, στο Ιράν και το Ιράκ.

Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ πραγματοποιείται στη «σκιά» της επίθεσης που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ανωτέρου ηγέτη της Χαμάς στη Βηρυτό, αλλά και της διπλής βομβιστικής επίθεσης στο Ιράν, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

«Δεν περιμένουμε εύκολες συζητήσεις σε αυτό το ταξίδι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Σημειώνεται, ότι ο Μπλίνκεν αναχώρησε αργά την Πέμπτη 4/1 για την περιοδεία του, κατά την επισκέφτηκε την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, με σειρά να έχουν το Ισραήλ, η Δυτική Όχθη και η Αίγυπτος.

Μέχρι πού μπορεί να επεκταθεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή;

«Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι οι Ισραηλινοί θα τολμούσαν κάτι τέτοιο στη Βηρυτό», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ατούτ, Παλαιστίνιος κάτοικος του προσφυγικού καταυλισμού Μπουρτζ αλ Μπαρανιέχ στη Βηρυτό, μιλώντας στον Guardian.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λόγος της δολοφονίας του Αρούρι, ήταν η αποτυχία του Ισραήλ να εντοπίσει και να σκοτώσει τους ηγέτες της Χαμάς μέσα στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του κινήματος, Γιαχία Σινουάρ.

Όπως σημείωσε ο Ατούτ για τον Αρούρι, το γραφείο του οποίου χτυπήθηκε από πυραύλους, ήταν ένα «φρούτο που κρεμόταν χαμηλά», δηλαδή η δολοφονία του έγινε για να καλύψει την αργή πρόοδο του Ισραήλ στην επίτευξη των πολεμικών στόχων που έχει ανακοινώσει. «Αυτό το βήμα είχε σαν αφετηρία την οργή για την έλλειψη προόδου τους. Προσπαθούν να δείξουν ότι πετυχαίνουν κάτι», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι αυτή η αυξανόμενη κλιμάκωση δύσκολα θα οδηγήσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ», 

Το ερώτημα για το αν θα υπάρξει επέκταση του πολέμου κυριαρχεί στη δημόσια συζήτηση στο Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή μετά τη δολοφονία του Αρούρι, με τον απερχόμενο πρωθυπουργό της χώρας, Νατζίμπ Μικάτι, να κάνει λόγο για απόπειρα να παρασυρθεί η χώρα σε έναν περιφερειακό πόλεμο με «σοβαρές συνέπειες», ιδίως για την ίδια και τις γειτονικές χώρες. 

Το πρωί του Σαββάτου 6/1, καθώς η Χεζμπολάχ εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, ξεκαθαρίζοντας ότι ήταν μόνο μια γεύση της απάντησης της στη δολοφονία του Αρούρι, η προειδοποίηση του πρωθυπουργού Μικάτι είχε μεγαλύτερη απήχηση, καθώς οι διασυνοριακές αυτές ανταλλαγές υπογράμμισαν το γεγονός ότι, τρεις μήνες μετά, ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς, αρχίζει να επηρεάζει περισσότερο ολόκληρη την περιοχή.

Την ώρα που οι μάχες στα σύνορα έχουν ήδη εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και από τις δύο πλευρές, το ίδιο το γεγονός της σύγκρουσης – η οποία προς το παρόν δεν έχει ορατό τέλος – κινδυνεύει να δημιουργήσει τη δική της δυναμική. 

Η μετατροπή του βόρειου τμήματος του Ισραήλ σε μια άδεια, στρατιωτικοποιημένη ζώνη, που βρίσκεται αντιμέτωπη με καθημερινές εκρήξεις, δημιουργεί ένα αυξημένο πολιτικό momentum για την επίλυση του προβλήματος των βόρειων συνόρων με τον Λίβανο, είτε με μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων είτε με στρατιωτικά μέσα. 

Ήδη, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, η γεωγραφική εμβέλεια των χτυπημάτων, τουλάχιστον από την ισραηλινή πλευρά, έχει φτάσει όλο και πιο βαθιά στο νότιο Λίβανο. 

Το γεγονός ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ένιωσε την ανάγκη να τοποθετηθεί δύο φορές μέσα σε τρεις μέρες για το θέμα, υπογράμμισε τόσο την αίσθηση του επείγοντος για τη Χεζμπολάχ να απαντήσει, όσο και την πίεση που άσκησε στο κίνημα η δολοφονία του Αρούρι. 

«Η Χεζμπολάχ πρέπει να ανταποκριθεί γρήγορα, επειδή στο πλαίσιο ενός πολέμου, πρέπει να αποκατασταθεί γρήγορα η ισορροπία της αποτροπής», δήλωσε στους Financial Times την περασμένη εβδομάδα ο Αμάλ Ααάντ, ειδικός σε θέματα για την Χεζμπολάχ. 

Η οργάνωση, κατά τον ίδιο, πρέπει να προχωρήσει σε «μια ποιοτική κλιμάκωση από άποψη έκτασης, αλλά να μην αποτελεί πόλεμο υψηλής έντασης». Αυτό όμως που εγείρει σοβαρές ανησυχίες, είναι ο κίνδυνος ενός μοιραίου «λανθασμένου υπολογισμού» από οποιαδήποτε πλευρά, ο οποίος δεν μπορεί να προβλεφθεί ούτε από τους στρατιωτικούς σχεδιαστές του Ισραήλ, ούτε από τον Νασράλα και τους συμβούλους του.