Μέση Ανατολή: «Ευκαιρία για ειρήνη» βλέπει ο Μπάιντεν και άλλοι δυτικοί ηγέτες μετά τον θάνατο του Σινουάρ

Μέση Ανατολή: «Ευκαιρία για ειρήνη» βλέπει ο Μπάιντεν και άλλοι δυτικοί ηγέτες μετά τον θάνατο του Σινουάρ
Ο Joe Biden και Frank-Walter Steinmeier κατά την επίσκεψη του πρώτου στην Γερμανία (AP Photo/Matthias Schrader)

Ο Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να «προχωρήσει» και να σημειώσει πρόοδο προς την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μετά τη δολοφονία του Γιαχία Σινγουάρ, του ηγέτη της Χαμάς και εγκέφαλου της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλοι δυτικοί ηγέτες ωθούν για τερματισμό της σύγκρουσης.

Σε δηλώσεις του, όταν έφτασε στη Γερμανία για να συναντήσει Ευρωπαίους ηγέτες, ο Μπάιντεν είπε ότι έχει περισσότερες ελπίδες για τις προοπτικές κατάπαυσης του πυρός και ότι θα στείλει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναχώρησε πριν από λίγη ώρα από το Βερολίνο, ολοκληρώνοντας την πρώτη διμερή επίσκεψή του στην Γερμανία. Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο τετραμερές σχήμα, με την συμμετοχή του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και στην Μέση Ανατολή.

Αναφερόμενοι στην κατάσταση στην Μέση Ανατολή, ο καγκελάριος και ο αμερικανός πρόεδρος συμφώνησαν ότι ο θάνατος του Γαχία Σινουάρ αποτελεί «ευκαιρία» στην κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός και της απελευθέρωσης των ομήρων που κράτα η Χαμάς. Για «στιγμή δικαιοσύνης» μίλησε ο Μπάντεν και πρόσθεσε ότι η Χαμάς έχει στα χέρια της το αίμα Ισραηλινών, Παλαιστινίων, Γερμανών και Αμερικανών.

Αμέσως μετά τον θάνατο του Σινουάρ ο Μπάιντεν όπως και η αντιπρόεδρός του, Καμάλα Χάρις, ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο Κιρ Στάρμερ, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, προέτρεψαν για κατάπαυση του πυρός.

Διαβάστε σχετικά: Γάζα: Μπάιντεν και Μακρόν ζητούν επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων μετά τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ

Ο Μπλίνκεν είχε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Μπάιντεν για Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει μια ευκαιρία να επιτευχθεί συμφωνία με το Ισραήλ και το Ιράν με έναν τρόπο που πιθανώς θα τερμάτιζε τον πόλεμό τους στη Μέση Ανατολή για κάποιο διάστημα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο τέλος μιας επίσκεψης στο Βερολίνο, ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι έχει μια γνώση για τον τρόπο και τον χρόνο που το Ισραήλ θα απαντήσει στις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν. Ο ίδιος αρνήθηκε να επεκταθεί περαιτέρω.

Η ένταση είναι στο «κόκκινο» στην περιοχή, με το Ισραήλ να σχεδιάζει μία απάντηση για την πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου που διεξήγαγε η Τεχεράνη.

«Κατά την άποψή μου υπάρχει μια ευκαιρία και οι συνάδελφοί μου συμφωνούν ότι πιθανόν μπορούμε να έλθουμε σε συμφωνία με το Ισραήλ και το Ιράν με έναν τρόπο που θα τερμάτιζε τον πόλεμο για κάποιο διάστημα. Αυτό θα έβαζε τέλος στη σύρραξη, με άλλα λόγια, αυτό θα σταματούσε τα πίσω μπρος», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους συμπλήρωσε πως πιστεύει ότι υπάρχει μια πιθανότητα να γίνουν προσπάθειες προς μια κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, όμως τέτοιου είδους προσπάθειες θα ήταν δυσκολότερες για τη Γάζα.

Ιράν και Χαμάς

Από την άλλη πλευρά τόσο το Ιράν όσο και οι ένοπλες οργανώσεις Χαμάς και Χεζμπολάχ λένε με κάθε τρόπο ότι η παλαιστινιακή αντίσταση θα συνεχιστεί και τονίζουν τον ηρωισμό του Σινουάρ που πέθανε με όπλο στο χέρι.

Διαβάστε σχετικά: Γιάχια Σινουάρ: Νέο ισραηλινό βίντεο με τη μάχη που σκοτώθηκε – Τον υμνούν ως ήρωα στην Παλαιστίνη – Είχε προβλέψει τον θάνατό του

Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν, από την πλευρά του, είπε ότι ο θάνατος του Σινουάρ «είναι μια σαφής ένδειξη των αδιάκοπων εγκλημάτων του Ισραήλ», σύμφωνα με το πρακτορείο Mehr. Ο Πεζεσκιάν διαβεβαίωσε ότι η παλαιστινιακή αντίσταση «δεν θα σταματήσει» με τη δολοφονία του επικεφαλής της Χαμάς.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να απελευθερωθούν οι όμηροι.

Αν τελικά ο θάνατος του Γιάχια Σινουάρ είναι «ευκαιρία» για ειρήνευση ή άλλο ένα επεισόδιο του κύκλου αίματος της Μέσης Ανατολής θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

Ποιος θα είναι ο νέος ηγέτης της Χαμάς – Πού θα εδρεύει και πώς θα ηγηθεί της οργάνωσης

Ο Ερντογάν ζήτησε από τον ΟΗΕ να επιβάλει εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ

Unicef: 40 παιδιά πεθαίνουν κάθε ημέρα στη Γάζα – «Δεν είναι ασφαλή στα σχολεία και στα νοσοκομεία»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter